De la 13 la 14. De la studiu geotehnic la studiu geopolitic

Proiectul de hotărâre privind stabilirea unor măsuri pentru amenajarea Pădurii Codrişor ca zonă de agrement ”Pădure-parc Codrişor”, iniţiat de Asociaţia Bistriţa Civică, a transformat Consiliul Local într-o Agoră a Bistriţei. Şi când totul părea aşa de civic, aşa de ireal, a fost trântită ideea unui studiu geotehnic, în traducere liberă studiu geopolitic. Concluziile principalilor actori politici sunt următoarele: primarul Ovidiu Creţu spune că acest proiect este ,,o şopârlă ca să eliminăm varianta ocolitoare”, iar preşedintele Asociaţiei Bistriţa Civică, Florin Chereji, susţine că nu e vorba de nicio şopârlă, precizând ,,sunt convins că varianta ocolitoare nu se mai face pe acolo”. Interesant e faptul că cel care a pus punctul pe "i" a fost consilierul PNL Alin Seserman. El a fost primul care a adus în discuţie această ipoteză conform căreia proiectul ar fi o dispută între cei care vor sau nu vor varianta ocolitoare.

Consilierii PNL au refuzat din start ideea unui studiu geotehnic menţionând că acesta nu  este necesar, iar consilierii PSD, prin vocea liderului Constantin Rus, au spus că susţin amenajarea Pădurii Codriţor ca pădure parc, dar în varianta cu studiul geotehnic. După intervenţii şi intervenţii din partea aceluiaşi consilier municipal Gheorghe Tuţă, mai mult de trei cât prevede regulamentul, s-a cerut o pauză de consultări. În cele din urmă, preşedintele Asociaţiei Bistriţa Civică şi-a retras proiectul, consilierii PNL Gheorghe Tuță, Sorin Hangan, Ioan Peteleu, Alin Seserman părăsind sala de şedinţe.  Au rămas Mihai Sărmăşam, Gavrilă Benţa şi Vasile Moldovan. Fiecare şi-a ales momentul când să plece. Liberalul Gavrilă Benţa nu s-a dat dus. A votat proiectul de hotărâre privind transportul deşeurilor din zona Zăvoaie la depozitul de la Tărpiu. Dar nu a fost singurul.  Unii au plecat, dar au revenit. De pildă, fostul primar Vasile Moldovan, care a asigurat necesarul de 14 voturi la unele proiecte, ceea ce l-a determinat pe Creţu să le reintroducă pe ordinea de zi.

Primarul Ovidiu Creţu i-a acuzat pe cei din PNL că au plecat din sală ca să scape de răspundere şi a cerut să se ţină cont de acest aspect când se va realiza pontajul. Precizăm că indemnizaţia unui consilier municipal este de peste 600 de lei. Tot în aceeaşi şedinţă, am mai aflat că nu este oportun ca aleşii locali să ia în discuţie adresa prin care sindicaliştii din Primăria Bistriţa cer majorarea salariilor, pe motiv că nu CL este ordonator principal de credite, ci primarul. Pe fond, aşa stau lucrurile. Moralmente, discutabil.

Cine caută un dram de logică în şedinţe CL care durează, în medie 6 ore, şedinţe în care nu se respectă niciun regulament, să renunţe. Cine caută administraţie în Consiliul Local să renunţe. A spus-o limpede şi copreşedintele PNL BN, deputatul Ioan Oltean: "Dacă Ovidiu Creţu câştigă alegerile, eu vreau să câştig Consiliul Local, să avem majoriotatea în CL şi discutăm cu Ovidiu Creţu pe urmă. Cu o majoritate serioasă în CL, cu o majoritate serioasă în CJ, cu o politică serioasă poţi să îţi impui punctul de vedere”.

Vorba profesorului, care a părăsit, nervos, sala de şedinţe: "Consiliul Local e studiu de caz la cultură civică în relaţia cetăţean-politician”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5