Conferinţă de presă USL, miercuri 23 mai 2012

Ovidiu Creţu: Wonderlandul a fost proiectul cel mai îmbrăţişat de toţi bistriţenii şi a fost cel mai faultat la fiecare pas de toată lumea

Jurnalist: PDL vă atacă în această campanie cu proiectul Wonderland. În 2008 aţi propus ceva, în 2012, nu s-a întâmplat nimic şi văd că din pliantul de campanie lipseşte Wonderland. Aţi renunţat la acest proiect?

Ovidiu Creţu: Categoric, nu. Wonderlandul a fost proiectul cel mai îmbrăţişat de toţi bistriţenii şi a fost cel mai faultat la fiecare pas de toată lumea. Adică, vă puteţi imaginaţi ca un Consiliu Local să nu accepte o donaţie de fier vechi pe care să o transfere după la Remat şi am avut o perioadă de şase luni în care un vot de la PDL nu l-am obţinut, în condiţiile în care aveam nevoie de 14 voturi ca să primim de la Unitatea Militară fierul vechi, pe care îl deţin, pe care nu îl mai folosesc nici ei, dar tocmai pentru a bloca acest Wonderland. Apoi, studiul de impact la mediu, alte 7 luni şi cel mai nou impediment, blocarea accesării creditului, cu toate că noi avem 7% gradul de îndatorare, avem posibilităţi, nu avem nicio factură neplătită, şi cu toate acestea, fosta conducere a Ministerul Finanţelor a refuzat Bistriţei dreptul de a lua credit. Acest proiect a fost blocat timp de 4 ani cu fiecare ocazie, fie local de către consilieri, fie la nivelul administraţiei judeţene sau la nivelul administraţiei naţionale.

Jurnalist: Vi se reproşează că în 2008, probabil investiţia era oportună, fiind alte vremuri economice. Acum, în 2012, în condiţii de criză, e oportun ca Primăria să investească atât de mulţi bani şi să se îndatoreze pentru un complex de distracţie?

Ovidiu Creţu: Nu este vorba de un complex de distracţie, este vorba de o investiţie care produce bani. Eu am fost întotdeauna împotriva împrumuturilor care mai apoi sunt plasate în acţiuni care nu produc sume suplimentar. De aceea, în momentul în care mi s-a solicitat să luăm credit pentru asfaltarea străzilor am spus că acei bani sunt îngropaţi. Asfaltăm străzi şi pe urmă plătim, aşa cum s-a întâmplat cu creditul luat de către fostul primar Vasile Moldovan. Până acum am plătit circa 2 milioane de euro, doar în mandatul meu, pentru cei 10 milioane de euro luaţi de Vasile Moldovan şi vom plăti mult şi bine şi banii aceia nu aduc nimic la buget. Wonderlandul, prin dezvoltarea care se va face acolo, prin taxele pe terenuri, afacerile care se vor dezvolta în zona respectivă, bilete care se vor vinde la pârtia de schi, vor suplimenta bugetul. La asta, m-am gândit întotdeauna: locuri de muncă şi suplimentarea veniturilor. Asta se întâmplă cu acel împrumut pe care l-am propus, adică o investiţie în zona privată o faci în aşa fel, încât din suplimentul de eficienţă, de câştig, să acoperi cel puţin comisioanele şi dobânzile bancare, rămânând să plăteşti rata. Ori, în cazul Wonderlandului, a Parcului Industrial, asta e situaţia. Ori, în cazul străzilor, nu asta e situaţia.

Comentarii

24/05/12 13:07
vizitator

Iata un exemplu de gandire idioata la primarul Cretu: "în momentul în care mi s-a solicitat să luăm credit pentru asfaltarea străzilor am spus că acei bani sunt îngropaţi". Bun si ce sa faci? Sa astepti pana ce strazile devin total impracticabile? Pana la urma rolul primariei e sa se ocupe de problemele curente ale unei localitati pentru a face viata locuitorilor cat mai normala. Dar banii cheltuiti aiurea cu mutarea haotica a statuilor sau pentru mulaje oribile de struti nu sunt ingropati? Sau chiar imprumuturi facute pentru tampenia cu wonderland-ul nu sunt tot bani cheltuiti aiurea? Daca nu exista interes pentru investitori cu capital privat e un semn de intrebare. Inseamna ca proiectul wonderland nu e chiar asa de "wonder". Pana la urma o minte sanatoasa nu poate sa aiba asteptari ca pasunea din Unirea sa concureze vreodata cu Poiana Brasov sau chiar cu Colibita.

24/05/12 15:35
cibi

Judecati singuri: In mandatul lui Vasile Moldovan sunt aduse doua firme cu capital strain in Bistrita: Leoni si Roseyarns, creindu-se peste 3000 de locuri de munca.
Iata si intentiile lui Cretu:"Wonderlandul, prin dezvoltarea care se va face acolo, prin taxele pe terenuri, afacerile care se vor dezvolta în zona respectivă, bilete care se vor vinde la pârtia de schi, vor suplimenta bugetul. La asta, m-am gândit întotdeauna: locuri de muncă şi suplimentarea veniturilor.
Comparati singuri locuri de munca la cele doua intreprinderi cu vanzatorii de bilete la Wonderland. Fara cuvinte.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5