S-a semnat contractul de execuţie a lucrărilor pentru pârtia de schi din Wonderland. Creţu: Un termen de realizare realist este iunie 2016

Joi dimineaţa, primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, şi directorul S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., Corin Boian, au semnat contractul de execuţie a pârtiei de schi din Wonderland.

"Îmi exprim bucuria că semnăm astăzi (n.r.- joi, 20 august) acest contract şi asta înseamnă că este deschis drumul pentru realizarea lui. Predarea amplasamentului se va face foarte repede, în jurul datei de 1 septembrie. Conform discuţiilor pe care le-am avut referitor la realizarea proiectului, un termen de realizare realist este iunie 2016. Lucrările de construcţie care sunt prevăzute pentru anul acesta sunt realizarea drumului, parcării, pârtiei, aducţiunea de apă.

Utilajele şi echipamentele, care conform contractului vor fi realizate de firma Doppelmayr din Austria, numărul unu mondial în aria producerii echipamentelor pentru resorturile de schi, vor sosi anul viitor, când se va face şi montajul acestora”, a spus primarul Ovidiu Creţu.

Primarul a adăugat că a primit deja o solicitare care se va materializa într-o scrisoare de intenţie pentru realizarea dotării de vară - un sistem de sănii pe şine care pot fi folosite tot timpul anului. Valoarea lucrărilor se ridică la 24.213.123 lei, cu TVA inclus. Fondurile necesare construirii acestei pârtii au fost obţinute de Primăria municipiului Bistriţa în baza unui credit bancar.

S.C. Kranz Eurocenter este antreprenor general în cadrul unora din cele mai mari proiecte din ţară, a spus directorul S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., firma derulând lucrări în Parâng – la un proiect de circa 70 milioane de euro, respectiv Lupeni – la un proiect de circa 35 milioane de euro.

Comentarii

20/08/15 12:52
Vizitator

Semnarea contractului execuție a pârtiei de schi de pe pasunea din Unirea parca ar fi un episod dintr-un film cu prosti. Entuziasmul lui Cretu care vede pârtia ca pe un element spectaculos dintr-un program electoral realizabil, este temperat de reprezentantul firmei Kranz Eurocenter, care a precizat ca „nu va fi o pârtie de schi profesională pentru că diferența de altitudine nu permite așa ceva, este o pârtie pentru recreere, pentru începători”. In plus, acesta a mai subliniat faptul ca din punctul de vedere al schiului, cel mai important parametru este temperatura, stiut fiind ca „zăpada artificială se produce undeva în jurul temperaturii de minus 5 grade”.
Asadar, o investitie exagerata si aproape inutila – asa ar putea fi numita ideia fixa si nerealista a primarului Cretu legata de construirea unei partii de schi costisitoare pe locatia numita pompos si neromaneste Wonderland. Problema este ca Bistrita nu se afla intr-o zona potrivita pentru domeniul schiabil, din cauza izotermei relativ ridicate. In plus orasul Bistrita are avantajul ca se gaseste la o distanta mica de zona montana, potrivita pentru practicarea sporturilor de iarna. Adevarata problema este legata de eficienta unei investitii intr-o partie de schi la Bistrita, stiut fiind ca temperatura medie anuală (izoterma anuala) este de 8,3 grade Celsius, comparativ cu Predeal este de doar 5 grade. Chiar si la Colibita, izoterma anuala este de doar 6,5 grade. In aceste conditii, o investitie asa de mare pentru o partie de schi dotata cu tunuri de zapada la Bistrita nu se justifica, avand in vedere ca aceste instalatii nu pot produce zapada artificiala decat daca temperatura aerului este nugativa. Prin urmare, la Bistrita nu vor puta functiona mai mult de 2-3 luni pe an. Pe de alta parte nici diferenta de nivel de cca 200 m nu se justifica pentru o partie cu asemenea investitii. Pentru comparatie, partia Calinderu de la Busteni are 300 m denivelare la o lungime de 1.200 m. Asa se explica faptul ca de atata vreme nu exista nici un interes din partea unui investitor privat pentru aceasta investitie. Eventual o investitie mai mica pentru o partie cu zapada naturala, fara dotari speciale costisitoare ar putea fi luata in considerare.
Dar, vorba proverbului : „Nu-i prost cine cere, e prost cine dă”.
Cu atat mai mult cu cat valoarea contractului de execurie este 24.213.123 lei bani publici dintr-un imprumut bancar, in timp ce orasul Bistrita ar avea cu totul alte prioritati in folosul cetatenilor. Pentru comparatie, partia de schi costa de aproape 5 ori mai mult decat Podul Berariei estimat la 4,8 milioane lei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5