Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa: Da, voi candida pentru un al treilea mandat. Eu sper din partea PSD
În partea a II-a a interviului, primarul Ovidiu Creţu a vorbit despre comunicare, despre relaţia sa cu viceprimarii PNL, despre o viitoare candidatură la Primăria Bistriţa. A fost un interviu lung...probabil, unii s-or simţi trădaţi în sentimente şi convingeri. E strict treaba lor, sunt liberi să aleagă altceva.
Carmen Bulz: De ce alegeţi unde şi mai ales cui să daţi drept la replică. Nu este şi o greşeală de comunicare din partea dumneavoastră?
Ovidiu Creţu: Comunicarea mea nu este cea a unui om politic, sistemul de comunicare pe care eu îl adopt nu este acela al unui politician şi am fost acuzat de acest lucru inclusiv de colegii mei de partid. Nu sunt genul acesta. Pur şi simplu nu mi se potriveşte.
C.B: De ce nu ieşiţi să vă spuneţi şi dumneavoastră punctul de vedere când vi se impută ceva?
Ovidiu Creţu: Cei mai mulţi abia aşteaptă să intru în nişte clinciuri, ca notorietatea pe care o am să treacă şi asupra lor. Nu vreau să fac chestia aceasta.
C.B.: Dar cititorii, telespectatorii ce să mai înţeleagă, cum să mai discearnă, dacă nu au şi celălalt punct de vedere, dacă dvs. alegeţi să nu reacţionaţi, ca să nu gâdilaţi orgoliul adversarilor.
Ovidiu Creţu: Nu se poate spune că nu ies în mass-media.
C.B.: Am înţeles, dvs. spuneţi că îi informaţi pe cetăţeni. Pe consilieri îi informaţi, îi chemaţi la dezbateri şi mă refer aici la problemele importante ce ţin de municipiu? Vi s-a reproşat prin conferinţe de presă că nu sunt chemaţi la dezbateri, se confruntă cu problema în sine doar în şedinţele de Consiliu Local.
Ovidiu Creţu: Eu îmi asum ce s-a făcut şi ce nu s-a făcut în Bistriţa. Wonderlandul este un exemplu foarte clar. Toată lumea îl doreşte, îl vrea, dar este blocat sistematic. Oriunde, s-a putut pune o piedică, s-a pus piedica respectivă. Probabil, vom ajunge la fonduri europene, se pare că aceasta e salvarea pentru Bistriţa, nu pentru mine. Wonderlandul nu e pentru mine, e pentru nepoţii mei, eventual. Dar a fost blocat sistematic. De ce? Pentru că cei care sunt în Opoziţie şi lasă primarul să îşi deruleze programele se vor trezi cu un primar care a realizat unul, două, trei obiective şi atunci ce mai poţi spune: fraţilor, dacă are realizări îl votăm! Dacă nu are realizări, e mult mai simplu în campania electorală. Cine îşi mai aminteşte în campania electorală: domnule, nu am făcut Wonderlandul pentru că m-a blocat cutare. Nu! E mult mai simplu să spui: nu a făcut Wonderlandul. Eu spun aşa, flexibilitatea de care nu sunt bănuit, la mine a funcţionat şi asta am făcut pe tot parcursul activităţii mele. M-am adaptat la piaţă. Am văzut că nu pot să mă duc cu Wonderlandul mai departe, am văzut că centura se blochează. Dacă rămâneam încremenit în problemele acestea şi tot comunicam, până la urmă nu făceam nimic şi acum aţi fi discutat cu altcineva. Dar, am spus ok păstrăm şi proiectele respective şi acţionăm atunci când se poate, dar hai să ne concentrăm pe fonduri europene, pe şcoli, pe străzi, pe ce se poate face. Şi cetăţenii au văzut, au sesizat lucrul acesta: ,,stai domnule, nu a făcut Wonderlandul, dar uite Colegiul Andrei Mureşanu e reabilitat, Infoel la fel, că străzile din centrul oraşului sunt făcute, Parcul Municipal, la fel”. Nu se poate spune că în mandatul meu nu s-a făcut nimic.Pe asta s-a şi bazat campania mea electorală. Faţă de ce mi-a cerut partidul să merg din uşă în uşă, să dau mâna cu toţi cetăţenii, eu am ales să trimit fiecărui cetăţean o adresă prin care i-am spus: în proiectul reabilitării Bisericiii Evanghelice am făcut lucrul respectiv, străzile cutare au fost reabilitate, pieţele cutare. Cetăţeanul a avut posibilitatea să meargă să verifice dacă a fost sau nu făcut lucrul respectiv.
C.B.: Dacă tot vorbim de proiecte, proiectul Wonderland va fi realizat din fonduri europene şi renunţaţi la acel împrumut?
Ovidiu Creţu: Eu nu renunţ la împrumut pentru că este o acţiune în care merită să investim bani. Eu am spus întotdeauna că ştiu să fac investiţii. Ştiu acest lucru din perioada în care am lucrat în zona industrială. Investiţiile pe care le faci trebuie să îţi aducă bani în plus. Acelea sunt investiţii reale. Clasamentele pe care le faci, faptul că mi-am cumpărat în zona industrială o maşină performantă, automată, am făcut mai multe piese, le-am făcut mai ieftin şi am putut să vând produsul mai uşor. Faptul că mi-am turnat beton în sală, nu am făcut nimic. Doar mi-am mărit confortul, dar nu am sporit cu nimic eficienţa economică a ceea ce fac eu acolo. La fel e şi aici în administraţie. Parcul Industrial sau Wonderlandul sunt investiţii care aduc bani. Asfaltarea străzilor sunt plasamente, noi le spunem investiţii, dar nu aduc bani, de aceea eu vreau ca împrumutul să fie folosit în domeniile care aduc bani.
C.B: Împrumutul nu ar trebui să constituie şi el subiectul unei întrebări, dacă tot vom organiza un referendum. Împrumutul îl vizează direct pe cetăţeanul plătitor de taxe şi impozite.
Ovidiu Creţu: Nu şi spun nu, pentru că împrumutul în aceste momente pe care le traversăm, este ca în acea expresie ,,o cioară pe gard”. Eu mă strădui de un an şi jumătate să iau acest împrumut, cu toate aprobările, şi nu pot să îl iau, pentru că în România băncile nu dau credite. Asta este. Din cauza aceasta, spun că este o cioară pe gard. Am toate aprobările pentru a lua acest împrumut, nu sunt blocat de Consiliul Local, ci de sistemul bancar din România. Adică, o Primărie ca a municipiului Bistriţa care nu are arierate, datorii vechi, care are gradul de îndatorare de 5%, a scăzut de la 7% , nu poate să ia un credit ca să urce la 12% gradul de îndatorare, în timp ce Primăria Cluj-Napoca sau alte primării pedeliste au ajuns la 30% grad de îndatorare. Şi nici în actuala guvernare, nu am reuşit. Am sperat că vom reuşi. Nu ştiu. Poate că se va schimba ceva, dar deocamdată nu s-a schimbat nimic şi în competiţia, licitaţia pentru împrumutul nostru axat sau separat pe două baze, una pe fonduri europene, s-a prezentat CEC-ul cu o ofertă prea mare pe care nu am putut să o acceptăm, şi în cazul bugetului local, dar repet un buget sănătos, fără probleme, nu s-a prezentat nimeni. Nu s-a prezentat nicio bancă să acorde împrumutul. Din cauza aceasta nu putem lua un împrumut.
C.B.: Parcul Industrial...în ce stadiu suntem cu acest proiect?
Ovidiu Creţu: Suntem în procedura de licitaţii.
C.B.: Şi aici vi s-au reproşat anumite lucruri. Nu dumneavoastră direct, voalat, s-a aruncat vina asupra birocraţiei din Primăria Bistriţa, s-a imputat lipsa de comunicare între serviciile din subordinea Primăriei.
Ovidiu Creţu: Câteodată neputinţa, neprinciperea te fac să arunci oprobriul pe cei din împrejur, mai ales pe cei care nu prea pot vorbi. Dacă spuneau de mine ceva, atunci, sigur discutam altfel. E de vină serviciul cutare, direcţia cutare, dar tu eşti aici, conducătorul lor, conducătorul celor două direcţii. De ce nu iei măsuri?
C.B.: Dacă tot aţi atins acest subiect, domnule primar cât de adevărat e zvonul care circulă că îi ignoraţi cu desăvârşire pe viceprimarii PNL. Mă refer aici la fostul viceprimar Andrei Rusu şi actualul viceprimar PNL Ioan Peteleu. E adevărat, i-aţi ţinut, îi ţineţi într-un con de umbră?
Ovidiu Creţu: Numai puţin, ca să fie clar ce fac eu în Primăria Bistriţa. Niciodată nu am dat vina, de când sunt primar, de 5 ani, pe altcineva, viceprimar, director sau şef de serviciu. Ori de câte ori mi s-a spus că nu funcţionează cutare serviciu, că strada respectivă nu e măturată, eu nu am spus că e de vină DSP sau alt serviciu, am spus eu sunt de vină. Orice se întâmplă în oraş şi nu e în regulă, sunt eu de vină, pentru că eu sunt mandatat de cetăţeni să conduc şi am prin lege şi prin votul lor puterea să conduc.
Viceprimarul este ajutorul primarului. Dacă cineva crede că viceprimarul este reprezentantul Consiliului în aparat şi cel care îl controlează sau îl monitorizează pe primar, se înşeală.
Viceprimarul, ori e ajutorul primarului, ori nu e nimic.
C.B.: Vorbeaţi de ajutor. Dumneavoastră aţi solicitat ajutorul viceprimarilor PNL?
Ovidiu Creţu: Acum mai este o altă chestiune, referitor la răspundere. Faptul că în vremea primarului Pavel Popescu, se reţine că s-au făcut pavelele, se reţine şi numele viceprimarilor? Cine ţine minte, cine îşi aminteşte de viceprimarii din acea vreme? Totul se descarcă pe primar şi eu îmi asum lucrul acesta. Dacă se descarcă lucrurile pe mine, pot să las eu frâiele din mână? Nici nu intră în discuţie aşa ceva.
C.B.: Nu frâiele din mână, dar să fie şi ei consultaţi, să se simtă şi ei implicaţi în activitatea pe care o desfăşoară. Vi se reproşează că sunteţi încăpăţânat. Tot asta aud: primarul Ovidiu Creţu e încăpăţânat. De ce v-aţi ales cu această etichetă?
Ovidiu Creţu: (n.r.- râde). Mie, trebuie să mi se vină cu argumente. Cine vrea să deturneze ceea ce am stabilit, trebuie să vină cu argumente. Argumentul că şi noi reprezentăm 30% şi vrem 30% din fonduri nu ţine în cazul meu.
C.B.: Repet, nici dvs. nu deţineţi adevărul absolut şi e posibil să fi greşit în luarea unor decizii.
Ovidiu Creţu: Aşa este, dar cine vrea să îmi schimbe decizia, trebuie să îmi argumenteze acest lucru.
C.B.: Dvs. spuneţi că sunteţi deschis în faţa unor argumente temeinice?
Ovidiu Creţu: Categoric, dar nu accept ca argument, ca susţinere fundamentul ,,aşa zic eu, aşa spun eu”. Acela nu e argument. E valabil şi pentru Sever Moldovan, Pop Monica, Valentina Fechete, Lili Coceşiu, Ştefan Tămaş, oricare, argumentele lor trebuie să fie clare, limpezi şi fără dubii.
C.B.: S-ar putea să mă înşel, dar mi se pare că în acest mandat, dumneavoastră vă jucaţi ultima carte. Mergeţi înainte, nu vă uitaţi în dreapta, în stânga, înfruntaţi şi cetăţenii în unele situaţii, aţi renunţat la orice strategie politică. Vă întreb, vă mai gândiţi să candidaţi?
Ovidiu Creţu: Da. Voi candida, eu sper din partea PSD.
C.B.: Sunteţi sigur? Din partea PSD? Circula zvonul unei candidaturi independente susţinute de PDL, PDL în identificarea unui candidat pentru Primăria Bistriţa.
Ovidiu Creţu: Eu doresc să candidez din partea PSD, chiar dacă am rămas un simplu membru. Sunt colegii mei. Am avut probleme cu colegii din organizaţia judeţeană. Eu consider că au marginalizat organizaţia municipală prin acea numire la alegerile parlamentare. Am spus acest lucru, am şi ieşit public, şi am ales să demisionez din fruntea organizaţiei municipale, lăsând locul unei persoane care poate să pună organizaţia municipală pe un nivel corespunzător.
C.B.: Domnul primar, dumneavoastră sunteţi printre puţinii social-democraţi care au reuşit să menţină o legătură cu liderul PDL Ioan Oltean. I-aţi şi mulţumit public, nu aţi ascuns că vorbiţi la telefon, la rândul său, domnul Ioan Oltean a avut, are o atitudine elegantă în ceea ce vă priveşte. Colegii dvs. de partid, de alianţă nu prea înţeleg lucrul acesta. S-au întrebat ce vorbiţi dvs. la telefon cu Ioan Oltean?
Ovidiu Creţu: Eu, primar de opoziţie, să mă iau de piept cu cei care pot să decidă implentarea unui proiect? Când m-a ajutat domnul Ioan Oltean am ieşit şi am spus. Am colaborat, a fost într-o poziţie în care putea să ajute oraşul. Nu m-a ajutat de fiecare dată, dar nu am ieşit să spun: nu m-a ajutat acolo şi acolo. Am spus, m-a ajutat acolo şi îţi mulţumesc. E această tendinţă, îl ajuţi pe unul de 99 ori de ori şi o dată nu şi îţi va scoate ochii toată viaţa. Se uită. Nu, eu nu uit. Şi nu uit că s-a implicat, inclusiv în reabilitarea Bisericii Evanghelice, şi pentru asta îi mulţumesc.
C.B.: Dar acum lucrurile s-au schimbat. Partidul dvs. e la putere, domnul Oltean e în opoziţie.
Ovidiu Creţu: Şi acum ce ar trebui să urmeze dacă am ajuns la putere? Să mă întorc împotriva lui? Acesta îmi este obrazul? Când voi ajunge să candidez împotriva lui sau să ne întâlnim în campanie electorală, voi spune ceea ce am de spus, dar nu cred că modul de comportare politic trebuie să fie altul, decât între oameni. E adevărat că unii politicieni nu sunt oameni, dar în relaţia cu mine, Ioan Oltean a fost om.
C.B.: Apropo, aţi vorbit la telefon în legătură cu referendumul local?
Ovidiu Creţu: Nu.
C.B.: Revenim la o viitoare candidatură.Vă încumentaţi la un al treilea mandat? Două mandate erodează, criticii s-au înmulţumit, sunt mai aplicaţi, unii provin din sistem...
Ovidiu Creţu: Da, mă încumet şi voi merge la fel cu dare de seamă către cetăţenii municipiului. Ce am făcut în primul mandat, ce am făcut în al doilea mandat, ce vreau să fac în continuare. Şi dacă cetăţenii vor considera: da, merită să îi mai acordăm încredere, bine. Dacă nu, nu. Asta este.
Citiţi şi:
- Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa: Este ultima şansă, singurul tren: DA sau BA
- Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa: Noi discutăm de patru ani despre această centură. Am intrat în faza în care o punem în urnă
- Ovidiu Creţu: Wonderlandul a fost proiectul cel mai îmbrăţişat de toţi bistriţenii şi a fost cel mai faultat la fiecare pas de toată lumea
- Consiliul Local dincolo de şedinţă
- Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa: Eu cred că administraţia trebuie făcută dând şi putere celui care e ales
Comentarii
Sigur ca bancile refuza imprumutul pentru partia de schi, deoarece nu este fezabil. Dar un referendum pentru a-i intreba pe cetateni daca sunt de acord ca din banii lor sa ramburseze un credit contractat de primarie este mai mult decat necesar. Poate dumneavoastra, jurnalistii, ati putea face un sondaj in randul locuitorilor, sa vedeti cati sunt de acord cu acest imprumut. Daca proiectul ar fi fezabil, ar putea fi finantat din fonduri europene. Altfel, este doar o expresie a unui orgoliu nemasurat.
Orasele care au fost inzestrate de natura cu factori naturali de cura balneara au reusit sa-si amenajeze in apropiere statiuni locale de odihna, relaxare si tratament, cu fonduri europene. Un exemplu din multe altele este cazul orasului Beclean care datorita unui primar cu viziune si vointa a reusit sa faca din lacurile sarate de la Figa o adevarata minune. Bistriţa care dispune în apropiere de două locaţii cu izvoare sărate (Sărata şi Slătiniţa) nu a reuşit să faca nimic pentru valorificarea acestor facilităţi prin amenajarea unor staţiuni balneare locale. Ba mai mult despre namolul sapropelic de la Sarata se spune ca are proprietati terapeutice similare celui de la Techirghiol. Si cu toate astea nu se intreprinde nimic, din cauza ca un primar mediocru, lipsit de orizont a ramas incremenit in tampenia numita pompos Wonderland, un proiect costisitor si lipsit de perspectiva pentru care nici bancile nu se incumeta sa acorde credit rambursabil. Nici macar un parteneriat public-privat nu este posibil pentru ca nimeni nu investeste in intr-o partie de schi pe care sa nu o poti folosi decat 2-3 luni pe an, iar in rest ai de cheltuit cu intretinerea si paza, cand exista locuri in care sezonul schiabil este de 5-6 luni pe an.
Pentru informare, temperatura medie anuală la Bistriţa este de 8,3 grade Celsius, in vreme ce la Predeal este de doar 5 grade. Chiar si la Colibita izoterma anuala este de numai 6 grade. In aceste conditii, o investitie asa de mare pentru o partie de schi dotata cu tunuri de zapada la Bistrita nu se justifica. Eventual o investitie mai mica pentru o partie cu zapada naturala, fara dotari speciale costisitoare poate fi luata in considerare. Cat despre aqualand in Wonderland e o gandire la fel de nastrusnica. La urma urmei de ce sa cheltui banii cu un complex acvatic pe pasunea din Unirea cand ar putea fi facut cu mai mult folos fie la Sarata fie la Slatinita unde ar putea fi puse in valoare si resursele de apa sarata disponibile. Astfel investitia ar putea fi mai profitabila.
Adaugă comentariu nou