Ovidiu Pecican: „La Bistriţa există un spaţiu al liberalismului care privilegiază dialogul”
-
View the full image
foto
Liberalii şi-au propus o campanie decentă, chiar dacă adversarii electorali sunt mai înverşunaţi în această competiţie. În locul acuzaţiilor electorale, liberalii au ales confruntările în idei. Organizaţia judeţeană a PNL a organizat la sfârşitul săptămânii, o seară a dialogurilor liberale. Dezbaterile s-au ţinut sub îndrumarea istoricului Ovidiu Pecican.
La eveniment au participat peste 30 de liberali din organizaţiile de seniori şi tineret, care au dezbătut principiile doctrinei liberale şi activitatea politică a unor figuri proeminente ale liberalismului românesc, alături de preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Ţintean.
„Bistriţa este un teritoriu emblematic pentru ceea ce înseamnă pentru mine Ardeal. La Bistriţa există un lucru special, un spaţiu al liberalismului care privilegiază dialogul. Liberalismul înseamnă şi un anumit tip de elanuri la care aderă şi unii oameni care nu ştiu ce e liberalismul.”, a spus istoricul Ovidiu Pecican.
Pecican a mai vorbit despre tradiţia liberală, şi despre rolul individului în societatea pe care o trăim.
„În lumea în care trăim noi, individul este subestimat. În ţara noastră se pune prea puţin preţ pe viaţa noastră. Lucrurile stau rău, suntem foarte departe de statutul cetăţeanului american. Adevăratul subiect al Constituţiei noastre este statul…”, a precizat istoricul Ovidiu Pecican.
Nu au lipsit discuţiile libere, istoricul şi profesorul universitar venind în întâmpinarea tuturor celor care vroiau să afle mult mai multe despre liberalism sau aveau întrebări legate de actualitatea politică. Un fin cunoscător al doctrinei liberale s-a dovedit a fi şi deputatul PNL Ioan Ţintean, care a combătut teoria că, politicienii nu au habar de doctrina partidului pe care îl reprezintă.
Istoricul Ovidiu Pecican a fost primul invitat care a deschis seria dialogurilor liberale. În perioada viitoare vor ajunge în oraşul nostru Adriana Săftoiu, Varujan Vosganian şi candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu.
Ovidiu Pecican este prozator, eseist şi critic literar, doctor în istorie (1998) şi profesor la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca. A devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România în 1994. A publicat romanele „Eu si maimuţa mea”(1990) şi „Razzar” (1998, în colaborare cu Alexandru Pecican; Premiul Nemira), dar şi prozele scurte din „Darul acestei veri” (2001; nominalizat la Premiile ASPRO pe 2001), „Clipuri” (2001) şi „Zilele şi nopţile după-amiezii” (2005). A realizat antologia de interviuri cu Nicolae Breban şi este autor al unor volume de eseuri, studii si monografii istorice.
Citiţi şi:
- 140 de ani de PNL cu liberalii vechi şi noi din Bistriţa-Năsăud
- 140 ani de liberalism!
- Niculai Găitan demisionează din funcţia de copreşedinte al PNL Năsăud
- Deputatul Stelian Dolha: Tăriceanu nu are partid. Tribunalul Bucureşti a respins astăzi cererea de înfiinţare a PLR
- Ioan Ţintean: Niciunul dintre candidaţii PNL nu vorbeşte de viitorul liberalismului. 2020 trebuie să ne găsească într-o formulă unificată
Adaugă comentariu nou