Palatul Copiilor Bistrița – 70

De la Palat mai departe, carte cu carte!

Prietenie, distracție, muncă, nădejde

Când mă gândesc la Palatul Copiilor, mă gândesc la trupa Helios. Timpul petrecut aici pentru mine înseamnă prietenie, distracție, muncă, nădejde. Experiența mea în trupa s-a petrecut la momentul potrivit și anume, primii ani de liceu, o perioadă plină de schimbări și dorința de a te face auzit, văzut, plăcut. Maniera prietenoasă și faină prin care am învățat cum să ne controlăm mimica, vocea și emoțiile au dus la evoluția noastră ca persoane ce urmau să vadă lumea printr-un filtru mai profund. A fost o călătorie într-adevăr aparte. Viva la Helios! La mulți ani, Palatului Copiilor!

Paul Burzo – student la Facultatea de Arhitectură și Urbanism, UBB, Cluj-Napoca

 

Momente ce rămân mereu în suflet

            Dacă e să aleg dintre toate lucrurile pe care le-am făcut în viață ca pasiune și care ulterior m-au ajutat să devin cine sunt astăzi, aș alege prima oară teatrul studiat în relativ scurta perioadă petrecută alături de trupa Helios. Și dacă ar fi să mulțumesc cuiva, ar fi domnișoarei Antonia Orban, care, cu pasiune și nonconformism, a reușit să creeze, din niște adolescenți ce eram, oameni cu caracter. Mulțumesc Palatului Copiilor, colegilor mei de trupă și nu în ultimul rând Antoniei pentru acele momente care îmi vor rămâne mereu în suflet! La mulți ani!

Robert Eles, Biolog Doctorand, Parcul Natural Grădiștea Muncelului, Cioclovina

 

Experiență de neuitat

            Eram un adolescent foarte timid când am venit prima dată la Palatul Copiilor și am cunoscut trupa de teatru din care am făcut parte, dar, datorită experienței și oamenilor frumoși de acolo, mi-am descoperit latura artistică și pe mine însumi. Am crescut mult la nivel personal și recomand cu drag tuturor tinerilor liceeni să se alăture unei astfel de experiențe plină de momente de neuitat. Timpul petrecut la Palatul Copiilor se transformă, peste ani, în amintiri minunate.

Cristian Mureșan, informatician

 

Familia Helios!

Am venit la Palatul Copiilor în 2015 și sunt sigură că optimismul și căldura pe care le-am simțit acolo au însemnat mult pentru noi toți, ce eram pe atunci adolescenți derutați și la început de drum, pasionați de teatru. Timp de doi ani, fiecare zi de repetiții aducea cu ea nu doar cultura și plusuri în dezvoltarea personală, ci și o doză strașnică de voie bună, de care fiecare am avea nevoie din când în când, iar noi, membrii familiei Helios eram, practic, abonați la ea. Antonia, profesoara noastră de teatru și de suflet, ne-a învățat câte puțin din tot ce știe, dar mai presus de toate ne-a învățat ce înseamnă prietenia și cum să fim oameni, lucruri pentru care o să-i fim mereu recunoscători, iar Palatului Copiilor de-asemenea, fiindcă ne-a mijlocit posibilitatea de a experimenta trăiri de neuitat. La mulți, mulți ani!

Antonia Ivașcu, psiholog

 

Un catalizator al sistemului educativ din România

O etapă importantă din formarea mea este experiența de la Palatul Copiilor Bistrița, unde am fost elev în cadrul Cercului de informatică pentru mai mult de 8 ani, dar unde am cochetat și cu tenisul de masă, chimia aplicată și protecția mediului. Acolo am jonglat cu imaginația, am exersat și am câștigat încredere în mine.

Activitatea extra-curriculară de la Palatul Copiilor devenise o parte din programul meu cotidian de elev. Mi-a oferit șansa de afirmare și progres, reușind să am realizări naționale și internaționale la care nici măcar nu visam. M-a ajutat să îmi dezvolt abilități și să îmi descopăr laturi creative pe care nu știam că le posed. Proiectul internațional Comenius Eco Tour 2.0, cu mobilități în Slovacia, Grecia și Italia a fost încă o oportunitate uimitoare de a cunoaște elevi din toată Europa și de a-mi deschide orizonturile către alte culturi.

Am înțeles cât de semnificativă a fost întreaga experiență de la Palatul Copiilor Bistrița datorită influenței decisive pe care a avut-o asupra carierei mele. Pe lângă faptul că m-a ajutat să îmi descopăr pasiunea pentru informatică, m-a ajutat să mă descopăr pe mine. Retrospectiv, cred cu tărie că această instituție împreună cu cadrele didactice dedicate reprezintă un catalizator al sistemului educativ din România. La mulți ani roditori cu ocazia aniversării a 70 de ani de existență!

Cristian Hedeș, Data Scientist la Egencia, Expedia Inc. Company, Paris, Franța

 

O experiență minunată!

Palatul Copiilor Bistrița mi-a schimbat, într-adevăr, viața. Încă din clasa a doua am început sa frecventez cursul de teatru pentru cei mici, după care am continuat cu cel de creație literară, pe care l-am urmat până la finalul clasei a unsprezecea. Palatul Copiilor m-a ajutat să evoluez ca persoană, să gândesc liber și să fiu mai creativă. M-a făcut să îndrăgesc literatura și arta și m-a format ca persoană, încă din copilărie. Nu am cuvintele necesare să mulțumesc pentru timpul petrecut împreună cu dragii colegi și, mai ales, cu doamna profesoara Ionela Nușfelean, care ne-a încurajat mereu și ne-a îndrumat, cu răbdare, către lucruri mărețe. Aniversare fericită tuturor care fac sau au făcut parte din aceasta experiență minunată!

Giorgiana Suciu, studentă la Facultatea de Istorie și Filozofie, UBB, Cluj-Napoca

 

Emoția și entuziasmul încă persistă

Creativitate. Dedicație. Prietenie. Cred că aceste trei cuvinte creionează cel mai bine anii petrecuți în cluburile de la Palatul Copiilor Bistrița. Îmi amintesc cu drag de cursurile de creație literară și pictură, iar emoția și entuziasmul care mă cuprindeau când mă aflam acolo sunt încă vii și uneori îmi doresc să mă întorc în timp în acele săli mereu luminoase și pline de viață chiar și în cele mai întunecate zile de iarnă. Simt că o parte importantă a persoanei care sunt astăzi nu ar fi existat fără orele petrecute acolo sub îndrumarea unor persoane minunate și pentru asta voi rămâne mereu recunoscătoare.

Dototheea Văcar, studentă la Imperial College London

 

Locul în care am învățat să scriu pentru a doua oară

            „La mulți ani Palatul copiilor!!! Palatul Copiilor a adăpostit un loc drag mie și anume cercul de creație literară. La cerc am descoperit că pot crea tot felul de povești și că pot să îmi creionez un vis pentru viitor. La palat am întâlnit o mulțime de tineri creativi care m-au ajutat să îmi dezvolt ideile narative. Palatul va rămâne mereu locul în care am învățat să scriu pentru a doua oară!! Îi mulțumesc doamnei Ionela Nușfelean că a crezut în mine!!! Sper ca Palatul Copiilor să găzduiască în continuare numeroase minți creative!!!

Oana Vrînceanu, studentă la Facultatea de Biologie, Geologie, UBB, Cluj-Napoca

 

Interes, entuziasm, performanță

Timp de doi ani am colaborat cu Cercul de Electronică și Robotică prin domnul profesor Dorel Nicoară, îndrumător al elevilor pasionați de partea practică a fizicii. Cu ajutorul său, echipa de robotică a Colegiului Național Liviu Rebreanu Bistrița a reușit să obțină rezultate de lăudat la competiții importante, atât locale și regionale, cât și naționale. Cursurile de robotică și electronică de la Palatul Copiilor au ajutat la formarea și dezvoltarea a numeroși membri din cadrul echipei care au reușit să transmită pasiunea lor mai departe și celor din jur prin cunoștințele acumulate în urma acestor ore de lucru. Mulțumim domnului profesor Dorel Nicoară pentru interesul față de echipă și față de elevii săi pe care îi pregătește în continuare cu același entuziasm! Sper ca aceste grupe de electronică și robotică să continue mulți ani înainte, iar colaborarea cu echipa de robotică Bolts and Gears să aducă rezultate în continuare. Mulțumim Palatul Copiilor pentru ce faceți pentru elevi!

Corina Pușcaș, organizator Bistrița Robotics Demo și fost lider Bolts and Gears,

 studentă la Communication and Media, Erasmus University Rotterdam

 

Un început de carieră

            Doresc să urez La mulți ani Palatului Copiilor Bistrița, la a 70-a aniversare, deoarece îmi amintesc cu drag cum am început să-mi trezesc interesul pentru electronică. Vă mulțumesc pentru toate cele învățate și, în special, domnului Profesor al cercului de Electronică Dorel Nicoară, pentru răbdarea și învățăturile primite.

            În cadrul Palatului Copiilor, am pus bazele carierei mele, ajungând să profesez în domeniul electronicii cu o mare plăcere.

Ing. Tudor-Ștefan Alexe

Arhitect al sistemelor electronice la Continental Automotive Timișoara

 

De la amplificatoare audio, la imprimanta 3D și gravatoare cu laser

            De mic am avut curiozitatea de a dezasambla lucrurile să văd cum funcționează și să încerc să construiesc lucruri noi. Învățământul tradițional, după părerea mea, nu încurajează acest tip de învățare în care încercarea este pe primul loc iar rezultatul constă într-o satisfacție greu de reprodus în cuvinte. Am avut norocul să-mi cunosc profesorul coordonator de la Palatul Copiilor încă de când eram în clasa a 7-a, când domnul Dorel Nicoară îmi preda fizica, iar colaborarea noastră continuă inclusiv în prezent.

            În clasa a 9-a am intrat pentru prima dată în Palat și nu regret nici o secundă, m-am regăsit din prima zi într-un colectiv atât de potrivit pentru mine. Nu exista o programă rigidă, nu eram obligați să învățăm ceva ce nu ține de interesele noastre, în schimb, eram încurajați să explorăm ceea ce ne place, iar coordonatorii erau mereu acolo să ne ajute să dăm viață proiectelor noastre.

            În cei patru ani petrecuți la Palat, am participat la zeci de concursuri, am lucrat la o grămadă de proiecte, de la cele mai simple, cum ar fi amplificatoare audio, până la imprimanta 3D și gravatoare cu laser. Am avut ocazia să cunosc persoane minunate din întreaga țară și să îmi fac unii dintre cei mai buni prieteni. Acum, că am trecut într-o altă etapă din viață, începând facultatea, continui să am o legătură foarte bună cu Palatul Copiilor și abia aștept să îl vizitez cu prima ocazie. La mulți ani, Palatului Copiilor! Sper ca această instituție să își continue mult timp activitatea, găzduind minți creative care să dea forma viitorului!

Ionel Chereja, student la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației

 

Palatul Copiilor Bistrița – Deschizător de drumuri

Încă îmi amintesc prima zi în care am fost la Palatul Copiilor Bistrița. Am fost întâmpinat de colegi prietenoși cu care împărțeam o pasiune comună, colegi cu care până și în ziua de azi am rămas prieteni, și de profesori minunați care ne-au pavat calea succesului. Pentru mine a fost mereu o bucurie să merg la clubul de electronică din cadrul Palatului. Mereu era ceva nou de învățat, ceva nou de încercat, într-o atmosferă plăcută, aproape familială. Palatul Copiilor mie mi-a deschis calea pe care am ales să o urmez în viață, ajutând cu totul de la punerea bazelor și până la performanță în domeniu.

            Cu fiecare competiție la care ne duceam, reprezentând Palatul și orașul, învățam ceva nou, atât din experiența dobândită, cât și de la alți elevi pasionați din țară. Iar, de fiecare dată când veneam acasă, aduceam renume locului care ne-a ajutat să ajungem în punctul acela, după care eram puși înapoi pe treabă, alături de domnul profesor Dorel Nicoară. Iar faptul că am avut un profesor care mi-a fost atât un model de urmat cât și un prieten m-a deschis mai tare spre domeniul pe care am ales să-l urmez, situație în care se mai află mulți alți elevi din cadrul Palatului.

            Mă bucură enorm gândul că Palatul Copiilor Bistrița a ajutat la formarea a mii de copii de-a lungul istoriei lui de 70 de ani, și pot spune că dacă nu făceam parte din el, atunci cu siguranță nu aș fi astăzi în punctul în care mă aflu, student de performanță la Robotică și dispozitive inteligente în cadrul Universității Maynooth din Irlanda.

            Vreau să mulțumesc încă o dată domnului Nicoară și tuturor profesorilor care fac acest lucru posibil și să urez un mare „La mulți ani” instituției care m-a ajutat să devin omul care sunt astăzi.

James Florin Petri

Student la Robotică și Dispozitive Inteligente în cadrul Universității Maynooth, Irlanda

 

Incubator de talente și viitori profesioniști

Ca fost elev, pot spune că parcursul vieții mi-a fost complet schimbat odată cu activitățile extracurriculare de la Palatul Copiilor. Am luat parte la cursurile de electronică aplicată din curiozitate, „Palatul” a transformat-o, cu distracție și disciplină, în pasiune care, după studii superioare, s-a materializat într-o meserie pe care o iubesc.

Acum, într-o notă mai copilărească, pot spune că olimpiadele erau prilej de sărbătoare pentru noi, care au lăsat în urma lor unele din cele mai frumoase amintiri și unele din cele mai bune prietenii. Pe lângă faptul că, prin prisma „distracției”, am clădit și un palmares.

Mă bucur să văd că are o tradiție așa îndelungată de a clădi virtuți și a modela an de an viitoarele generații și sper că va continua să o facă la fel sau chiar mai bine!

Felicitări celor care au făcut asta posibil! La mulți ani!

Ing. Radu-Claudiu Pop – Inginer Software

Compania NXP Semiconductors România

 

 

Cu asemenea elevi, Palatul întinerește, pe zi ce trece

 

Scrisoare de „La mulți ani”

            Ești locul preferat de copii unde învățăm numai lucruri bune, frumoase și interesante. Eu azi îți doresc mulți ani la fel ca până acum, să rămâi cel mai tare loc pentru învățare și distracție! La mulți ani, Palatul Copiilor!

Cu drag, a ta elevă Teodora Alexandru, clasa a II-a

 

Aici ne-am descoperit pasiunile

            La mulți ani!!! Cui? Palatului Copiilor, locul unde toți copilașii își găsesc pasiunile! Suntem atât de fericite pentru această vârstă pe care a împlinit-o! La palat ne-am descoperit talentul pentru literatură și dans! Îi urăm un mare La mulți ani Palatului Copiilor și mulțumim pentru că ne-a ajutat să ne găsim pasiunile!

Surorile Daria-Andreea și Lorena-Diana Cîrceie, clasa a III-a, respectiv, clasa a VI-a

 

Generații „de studioși”

            Cu ocazia aniversării a 70 de ani de existență a Palatului Copiilor Bistrița, vă urez multă sănătate și succes în activitate! Proiectele educaționale pentru copii, pe care le-ați desfășurat în tot acest timp, au format generații „de studioși”. Toți profesorii de la Palat își fac meseria cu dragoste și profesionalism. Acest fapt face ca și copiii pe care îi educați să prindă drag de activități, formând o relație de prietenie elev-profesor.

            Sper ca activitățile pe care le desfășurați în cadrul Palatului Copiilor Bistrița să continue și peste 100 de ani, în special orele de Creație Literară. Doamna Ionela-Silvia Nuşfelean, profesoara mea, este o ființă gingașă și iubitoare. Îi doresc numai bine ei și tuturor profesorilor. La mulți ani, Palatul Copiilor Bistrița!

Daria-Maria Timiş-Varga, clasa a IV-a

 

Atitudine, tactică, echilibru și pasiune

            Eu sunt Mihai, am 12 ani și fac tenis de doi ani. La început am crezut că nu îmi va plăcea sau că nu e sportul care mă definește pe mine, însă am realizat că e sportul care mă caracterizează cel mai bine. Atitudine, tactică, echilibru și pasiune acesta sunt eu sau mai bine spus asta m-a făcut acest sport să devin. Dacă vrei o schimbare începe cu sportul.

Mihai Armenean, clasa a VI-a

 

„Acasă” și reflexul de a mă descălța

            Am multe amintiri din acest castel al imaginației, pe unele le-am uitat și altele sunt gravate în memorie. Îmi amintesc că intram pe ușile etajului al doilea și mă simțeam acasă, uneori având reflexul de a mă descălța. Apoi reședința a fost mutată la parter, și am început de la +1, cu noi colegi și caiete învelite. Acum, cu măștile pe față, continuăm căutarea necunoscutului. Iar eu sar fără teamă înspre următoarea locație, în următoarea casă. Pentru că oamenii contează cei mai mult. Cât timp ei sunt acolo, Palatul va continua să fie și al meu.

Ioana Nectaria Bălan, clasa a VII-a

 

Luna aceasta Palatul Copiilor Bistriţa împlineşte 70 de ani de bucurii şi voie bună, 70 de ani de amintiri frumoase.

         Putem descrie Palatul Copiilor ca pe un loc magic care deschide, tuturor celor care îi calcă pragul, uşa spre noi orizonturi.

         Acolo am avut ocazia să cunosc profesori minunaţi, oameni care s-au purtat cu noi ca şi cum am fi fost copiii lor, care ne-au dăruit din căldura şi din cunoştinţele lor. Principala calitate a profesorilor care îmi vine în minte este pasiunea, calitate pe care ne-au transmis-o şi nouă. Cu toţii avem nevoie de pasiuni. Atunci când urmezi o pasiune îţi dezvolţi, de fapt, talentul înnăscut.

         Frecventez cercurile de la Palatul Copiilor de mulţi ani şi pot spune cu bucurie că am ajuns să fac parte din marea familie de acolo.

         Pentru mine, Palatul Copiilor va rămâne mereu o amintire plăcută, locul unde mi-am petrecut cei mai frumoşi ani, o a doua casă, o casă de suflet.

Alexia-Maria Dohotari

 

Zi de zi cu „ai mei”

            Această aniversare a Palatului Copiilor Bistrița înseamnă foarte mult pentru mine. Palatul este ca și a doua mea familie. Aici, găsești oameni cu suflet bun, de la care poți acumula noi experiențe folositoare, chiar și în viața de zi cu zi. Mă mândresc că am o așa familie, de care mi-e atât de dor.

 

Oana Valentina Beudean, clasa a IX-a

(n.r. Distanța e doar în km: Valentina a frecventat Palatul în anii precedenți, momentan este elevă în clasa a IX-a la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca, dar participă, în diverse modalități oportune, la cercurile favorite din Palat.)

 

Un loc oniric

            Când spun Palatul Copiilor nu mă pot gândi la altceva decât la singurul mediu care reprezenta pentru mine o rupere de la tot ce înseamnă haosul cotidian. Este un loc oniric, unul de refugiu, în care te regăsești de fiecare dată când pui piciorul în prag. Este ,,punctul de plecare” care m-a dezvoltat timp de 9 ani, de când am început să frecventez cercul de creație literară, unde am învățat să cultiv emoția, să rup din mine ce e greșit și să las să crească ce trebuie. Eu consider că Palatul e mai mult decât o instituție, e un spațiu care mi-a surprins evoluția cu fiecare pas în plus, fiecare reușită, un mediu care le păstrează pe toate și le ține strâns la un loc.

Antonia Chiciudean, clasa a X-a

 

Locuința inimii

            Palatul Copiilor, un nume obișnuit. Dacă ar fi să analizăm fiecare cuvânt, ar însemna după părerea mea: Palatul = un loc magic unde te poți destinde, creându-ți propria lume, unde îi dai frâu liber imaginației; Copiii = suntem noi, oamenii din spatele gândurilor, ce le transmitem în mod rațional prin diferite căi: poezie, proză, șah, teatru etc.; dar totuși, parcă e o definiție prea generală. Pentru mine, Palatul Copiilor a fost a doua mea casă, încă de la 5 ani. Atunci când a fost distrusă clădirea doar pentru alte săli de clasă care existau deja cu sutele, în mine a fost o revoltă maximă, m-am simțit dată afară din a doua casă, fără să îmi ceară nimeni opinia. Pe lângă faptul că noi, poeții, în mare parte nu suntem apreciați, pentru că toți ne compară cu niște visători fără viitor, tot noi suntem cei care suferim pentru artă și o simțim cu adevărat, pentru că aceasta ne formează caracterul și, totuși, pe lângă toate acestea, ne-au fost luate până și câteva săli de clasă, care nu ocupau prea mult spațiu, dar pentru noi însemnau totul. Eu, când ieșeam de la școală, primul loc în care mergeam era Palatul. Avem o profesoară minunată care, pentru noi de fapt este o a doua mamă, aceasta este doamna profesoară Ionela Nușfelean, care ne-a învățat tainele poeziei/ prozei, ale bunătății și ale modului de a trăi frumos. Ne-a învățat cum să trăim calmi într-o lume plină de haos și cum să apreciem micile detalii din viața de zi cu zi. Este o persoană deosebită, care merită respectul maxim, la fel ca și noi, micii elevi, poeți în devenire, care doar încearcă și au curajul să își spună opinia în fața lumii prin metafore și emoții reale. De 11 ani, de când frecventez diferite cercuri la Palatul Copiilor, am rămas cu aceeași sclipire în ochi și cu același entuziasm și zâmbet, pentru că Palatul Copiilor mi-a păstrat inocența.

Iulia Rebrean, clasa a X-a

 

Îmbrățișând spiritul artistic

            Palatul Copiilor m-a ajutat să îmi descopăr pasiunea și să îmi îmbrățișez spiritul artistic! Mulțumesc mult celor care au venit cu ideea acestei organizații și mulțumesc mult doamnei profesoare Diana pentru că m-a ghidat și încurajat în tot acest timp!

Alexandra Pavel, clasa a XI-a

 

Un loc magic

            Pentru mine, Palatul Copiilor a însemnat o nouă aventură, unde poți avea o sumedenie de experiențe. Eu, de-a lungul celor 9 ani de când frecventez Palatul, m-am înscris la mai multe activități, precum navo-modele sau teatru pentru cei mici, dar cea care pot spune că m-a marcat cel mai mult a fost Creația Literară. Palatul este locul perfect în care să te recreezi după o zi de școală, locul unde poți să îți descoperi talente pe care nu știai că le ai, precum mi s-a întâmplat și mie, neștiind la început că am o așa înclinație spre poezie. De asemenea, la Palat îți poți face prieteni de nădejde, pe care te poți baza oricând. Ai șansa să câștigi o mulțime de premii, participând la diverse concursuri. Pot spune că Palatul Copiilor este un loc magic pentru fiecare dintre noi, unde îți poți contura o mulțime de amintiri de neuitat.

Antonius Chiciudean, clasa a XI-a

 

Profesorii de azi, între ieri și mâine

Una dintre cele mai bune proiecții

Cu ocazia aniversării a 70 de ani de la înființarea Palatului Copiilor Bistrița, doresc un gând bun profesorilor și elevilor care-și desfășoară activitățile cu dragoste și pasiune. Mă simt onorată să fac parte din această echipă minunată la ceas aniversar. Este, cred, una dintre cele mai bune proiecții oferite de către statul român copiilor de toate vârstele. Doresc la câți mai mulți ani încununați cu succese!

Prof. Crina Albuț, coordonatoare a cercului de dans modern

 

Un plus de valoare

Practicarea sportului sub orice formă de manifestare a acestuia, în cazul Palatului Copiilor Bistrița – tenisul de masă, aduce un plus de valoare în plan comportamental și afectiv, în dezvoltarea fizică și psihică a copiilor, favorizând integrarea oportună în societate. Experiențele și satisfacțiile profesionale de la Palatul Copiilor Bistrița, bucuriile, reușitele trăite alături de elevi în sala de antrenamente, cât și la concursuri, care sunt de bun augur, concordă spre împlinirea profesională.

Prof. Călin Deac, coordonator al cercului de tenis de masă

 

Libertatea de a crea momente de învățare unice

Palatul copiilor împlinește 70 de ani, o cifră rotundă, plină. Un astfel de moment aniversar consfințește o stare de fapt: spunem mai mult despre ce a fost și încercăm discret să întrezărim ce va fi.

La Palat învățătura se adresează deopotrivă minții și sufletului. Îi spunem educație nonformală, dar în fapt este libertatea de a crea momente de învățare unice, captivante, personalizate pe nevoile și interesele copilului, este o învățare naturală, intuitivă, pornită din curiozitate. Un copil trece printr-o experiență de învățare nonformală pentru că a dorit, a făcut o alegere. În spatele acestei alegeri se află, de cele mai multe ori, o înclinație spre autodescoperire și dezvoltare.

A început lumea tehnologiilor creative, a inovației sociale și economice, a soluțiilor inspirate, spontane. Copiii trebuie să fie încurajați să exploreze, să comunice, să iasă din rigorile prestabilite, să fie curioși. Fermecători, inteligenți, optimiști, jucăuși, copiii reprezintă viitorul.

Privind nostalgic la generațiile de dascăli și elevi, foste și actuale, mă înclin cu zâmbet și admirație la ceea ce a fost, este și va rămâne spirit și bucurie pură în această instituție.

La mulți ani tuturor celor ce cred în frumusețea educației și contribuie necondiționat la împlinirea visurilor mici și mari!

„Vivat, crescat, floreat!“

Prof. Iulia Istrate, coordonatoare a cercului de informatică

 

13! Să fie cu noroc!

După opt ani în care am predat româna și latina în mediul formal, dintr-o minunată întâmplare, am venit pentru un an la Palatul Copiilor. Mi-am propus să fie doar un experiment scurt, dar am rămas definitiv, topită fiind de dorința copiilor de a cunoaște Omul, pentru că teatrul este despre oameni, despre viață, despre caractere și emoții. Am crescut și am învățat împreună cu Helios, trupa de teatru pe care am format-o, iar una dintre marile mele bucurii este că generațiile care au purtat această emblemă, au rămas prietene. De 13 ani sunt parte a unui colectiv de profesori excepționali, care frământă sufletele ca pe un aluat proaspăt, din care scot oameni valoroși, cu talente lustruite, menite parcă să fie model și pentru alții. Dacă ar fi s-o iau de la capăt, aș alege același drum. La mulți ani, Palat al Copiilor! Fie să trăim să-ți sărbătorim Centenarul!

Prof. Antonia Orban, coordonatoare a cercului de teatru

 

„Ars longa , vita brevis!”

„Arta e lungă, viața e scurtă!” Cu ocazia aniversării a 70 de ani de la înființarea Palatului Copiilor, aș dori să felicit profesorii și copiii care, prin devotamentul, perseverența și rezultatele lor, ne arată importanța pe care trebuie să o acordăm pasiunii și fructificării talentului nostru.

Privind retrospectiv, ca și elevă care am frecventat cercul de pictura timp de 10 ani, pot să afirm faptul ca în acest loc mi-am conturat pasiunea pentru artă, mi-am extins orizontul și viziunea asupra vieții, astfel încât acum, cu aceeași dăruire și același entuziasm, sunt profesoară de arte vizuale și mândră că fac parte din același Palat al Copiilor, unde am început călătoria artistică, locul ideal pentru copiii care vor să-și descopere și urmeze pasiunea!

Prof. Maria Moiș, coordonatoare a cercului de foto-cineclub

 

Bucuria de a învăța zi de zi, oră de oră

Palatul Copiilor Bistrița împlinește 70 de ani de la înființare, este o ocazie fericită și cred că efectele învățării în această instituție se întind pe secole, dacă am aduna vârstele elevilor deveniți adulți care i-au trecut pragul și au ieșit mai învățați și mai desăvârșiți.

Vă voi da cel puțin cinci motive datorită cărora Palatul Copiilor Bistrița este o punte spre descoperirea, devenirea și desăvârșirea copiilor: este un spațiu nonformal, cald, viu, o școală, dar totuși una altfel, în care copiii își pot dirija învățarea alături de profesori, se simt canalizați pe drumul lor, nu al altora. Se simt liberi să facă asta chiar dacă nu obțin note, ci chiar multă muncă pentru a ajunge la competențele dorite și la premiile unor concursuri. Copiii se simt valorizați, se descoperă și cunosc bucuria de a învăța zi de zi, oră de oră.

Eu, în calitate de cadru didactic la Palatul Copiilor Bistrița, sunt profund recunoscătoare instituțiilor de acest tip, deoarece la un mic Club al Copiilor mi-am descoperit talentul, am exersat, am creat, am realizat importanța implicării în viața culturală a comunității și încrederea în sine de care fiecare adolescent are nevoie. De la Clubul Copiilor am urmat un Liceu de Arte Plastice, o Universitate de profil și un doctorat în domeniu. Știu acum că toate acestea nu ar fi putut fi posibile fără acel început la Clubul Copiilor Cugir și fără impactul pe care l-a avut asupra mea un cadru didactic inspirat și dedicat.

La mulți ani, dragă Palat al Copiilor Bistrița! Pragul tău să mai fie trecut de mii și mii de copiii și de acum înainte!

Prof. dr. Morar Diana, coordonatoare a cercului de pictură-desen

 

Dedicați misiunii sfinte

            Acum, la ceas aniversar, se cuvine să fim mulțumitori Palatului Copiilor Bistrița. Eu sunt relativ tânăr cadru didactic al Palatului Copiilor, anul acesta împlinesc 10 ani de activitate. Am întâlnit aici un colectiv de oameni minunați, dedicați misiunii sfinte de dascăl. Elevii sunt foarte dăruiți activităților desfășurate în cadrul diferitelor cercuri.

            Mărturisesc că munca la Palatul Copiilor Bistrița mi-a adus multe satisfacții. Una dintre aceste prime satisfacții a survenit în perioada când coordonam cercul literar – cultural englezesc. În acea perioadă, o elevă, cu care am început să lucrez de la clasa pregătitoare, a scris prima dată în limba engleză și abia pe urmă în limba română.

            Cercul de italiană creativă își propune să familiarizeze elevii cu muzicalitatea limbii lui Dante, să-i apropie de cultura italiană într-o manieră atractivă. Știut fiind faptul că învățarea prin descoperire, creativă stârnește mai mult interesul, copiii sunt implicați în proiecte nonformale, de la mici scenarii, la microrecitaluri bilingve, de la terapii prin lectură, la lecții în spații neconvenționale.

Cu ocazia aniversării celor 70 de ani ai Palatului Copiilor Bistrița, doresc colegilor și micuților noștri ucenici multe realizări în cadrul muncii stăruitoare pe care o desfășurăm la Palat. La mulți ani!

prof. Ioan Sabin Mureșan, coordonator al cercului de italiană creativă

 

În inima educației

Peste un deceniu din viața mea l-am trăit în Palat. Sunt chiar la balanță, un fel de bilanț. Din cei 24 de ani ai carierei mele de dascăl, jumătate i-am derulat în sistemul tradițional și jumătate în sistemul nonformal. Pot face comparații. Fermecătoare și grele sunt ambele paliere, dar, în sistemul extradidactic, una dintre pietrele de încercare este arta de a menține copiii în sistem. Doar un demers atractiv și eficient poate fi convingător. De peste 10 ani, Palatul a devenit pentru mine un mod de a fi, o permanentă provocare în a găsi resursele, strategiile ingenioase în lansarea conținuturilor. Sub o mască aparentă a jocului, se urmărește dezvoltarea unor competențe de subtilitate.

Lecturile consistente, exprimarea sensibilității prin cuvânt, confirmarea talentului, susținut de exercițiu creativ, în cadrul unor cenacluri, competiții de profil sau prin publicarea în reviste literare/ antologii, alegerea unor drumuri educative specifice, conectarea la noutăți culturale, implicarea în diverse evenimente sunt aspecte urmărite cu seriozitate în demersurile întreprinse. Experimentul nonformal îmi vorbește perpetuu despre arta de a trăi frumos, despre dobândirea libertății de exprimare și manifestare și despre înnobilarea prin cultură.

Mulțumesc copiilor, Palatului, colaboratorilor pentru concursul dat în încercarea de ajungere la adevărul unui experiment educativ, animați fiind de dragul trăirii pe viu a actului didactic.

Prof. Ionela-Silvia Nușfelean, coordonatoare a cercului de creație literară

 

70 de ani în slujba copiilor

            La un asemenea important moment sărbătoresc, am deosebita plăcere de a transmite, prin aceste câteva gânduri, un călduros omagiu Palatului Copiilor Bistrița cu prilejul aniversării a 70 de ani de existență și să felicit toate cadrele didactice, personalul auxiliar și cel nedidactic, precum și pe toți cei care au condus această instituție de învățământ pentru rodnica și prestigioasa activitate pusă în slujba copiilor.

            Palatul Copiilor este o instituție de învățământ care organizează activități de educație nonformală, specifice timpului liber, urmărind aprofundarea și completarea cunoștințelor însușite în învățământul formal, dezvoltarea aptitudinilor potrivit vocației și opțiunii copiilor, prin activități specifice de cerc, atelier sau laborator.

            Activitatea Palatului Copiilor implică un demers instructiv-educativ specific, prin care se aprofundează cunoștințe din domenii diverse, facilitând formarea, dezvoltarea și exersarea competențelor potrivit vocației și opțiunii copiilor.

            Această instituție de învățământ se ocupă de valorificarea timpului liber al copiilor, prin implicarea lor în proiecte educative care stimulează creativitatea, spiritul de echipă, interesul pentru cunoaștere și deschiderea spre comunicare. După activitatea didactică desfășurată la clasă, după programa și în contextual unor obiective bine stabilite, cu rolul de a forma scheletul cunoștințelor de bază, consider activitatea din palate și cluburi ale copiilor ca fiind o completare și dezvoltare a unor abilități specifice, binevenită și extrem de constructivă.

            Natura diferită a relației elev-profesor precum și cea dintre elevi care se regăsește în această unitate școlară este una specific muncii de echipă, presărate cu frumoasele emoții și trăiri ale activității de creație. Instituție cu un remarcabil palmares, Palatul Copiilor Bistrița se bucură de un prestigiu care impune proiectarea unui traseu managerial cu obiective de înaltă exigență, în spiritul deschiderii spre o educație eficientă, în acord cu prioritățile naționale și europene.

            În încheiere, îi rog pe actualii și viitorii colegi ai Palatului Copiilor Bistrița să-mi permită să le doresc pentru viitor succese remarcabile iar tuturor copiilor și elevilor care au avut și vor avea tangențe cu activitățile ce se desfășoară în această instituție, multă, multă sănătate, fericire, bucurii, viață lungă și putere de muncă spre menirea învățământului românesc. LA MULȚI ANI !

Prof. Teodor Pușcaș, coordonator al cercului de dansuri populare

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5