Până pe 10 decembrie, pensionarii angajaţi trebuie să opteze între pensie sau salariu

Legea care interzice cumulul pensiilor egale sau mai mari de 1.693 de lei cu salariile obţinute de la bugetul de stat începe să dea frisoane atât celor vizaţi de această măsură, cât şi angajatorilor.

Celor vizaţi, deoarece mai au la dispoziţie mai puţin de o lună până la data limită în care îşi pot exprima, în scris, opţiunea pentru unul dintre cele două tipuri de venit, iar angajatorilor - pentru că răspund de identificarea pensionarilor-angajaţi care semnează state de plată.

Pensionarii care cumulează pensii cu salarii nu sunt obligaţi decât să returneze sumele încasate necuvenit după momentul intrării în vigoare a legii anti-cumul, pe când angajatorii sunt pasibili de amenzi consistente dacă nu lămuresc situaţia juridică a celor care primesc atât pensii cât şi salarii.

Conform prevederilor referitoare la interzicerea cumulului pensiilor peste 1.693 de lei (venit net) cu salariile, acestea vor intra în vigoare la ,,15 zile de la data publicării Legii 329/2009 în Monitorul Oficial, respectiv de la data de 24 noiembrie 2009.Persoanele avute în vedere de aceste dispoziţii sunt obligate să opteze, în scris, până la data de 10 decembrie 2009, între suspendarea plăţii pensiei pe durata exercitării activităţii şi încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcţie. Opţiunea se face la angajator”.

În categoria persoanelor cărora li se aplică noile dispoziţii sunt incluşi beneficiarii sistemului public de pensii, beneficiarii sistemelor neintegrate sistemului public, beneficiarii pensiilor de serviciu stabilite prin legi speciale.

Veniturile de natură salarială obţinute de aceşti pensionari, pentru ca legea 329/2009 să le fie aplicabilă, trebuie să fie obţinute în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale (indiferent de modul de finanţare şi subordonare), regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o entitate administrativ-teritorială.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5