Parcul Național Munții Rodnei va găzdui a 7-a ediție a programului ”Tineretul în vârf”
”Tineretul la vârf” este un proiect care mobilizează grupuri de tineri din diverse țări din Alpi și Carpați, la o dată anuală comună, într-un proces activ, civic, cu o abordare simbolică și imaginativă ce va cuprinde excursii tematice, interpretarea naturii prin metode de educație non-formală în zona alpină.
Cea de-a 7-a ediție a Tineretului la vârf este coordonată de ALPARC (Rețeaua Alpină a Ariilor Protejate) și CNPA (Rețeaua de Arii Protejate din Carpați), cu sprijinul financiar din partea Ministerului German pentru Mediu. ALPARC este responsabil pentru managementul general și comunicarea internațională a proiectului.
”Tineretul la vârf” este în primul rând un proiect internațional, o acțiune colectivă organizată simultan în 9 țări alpine și carpatice (Austria, Franța, Germania, Italia, Slovenia, Slovacia, Polonia, Elveția și România), care își propune să creeze legături între diferitele țări și să depășească în mod simbolic barierele administrative și lingvistice dintre tineri, considerând Alpii și Carpații ca o singură regiune.
Pentru cea de-a 7-a ediție a ”Tineretului în vârf”, care va avea loc în 8 iulie 2021 (și în noaptea de 8-9), grupuri de tineri se vor întâlni în zona alpină din 39 parcuri naționale, naturale, situri Natura 2000 din Alpi și Carpați pentru a împărtăși o experiență colectivă, culturală și artistică. Activitățile din acest an vor fi organizate în jurul temei comune „Mâncare locală”, iar elevii participanți la excursia tematică din Munții Rodnei vor proveni de la Liceul Teoretic "Solomon Haliță" și Școala Gimnazială "Artemiu Publiu Alexi" din Sîngeorz-Băi.
Programul are rolul de a a consolida relația tinerei generații cu natura și muntele, de a sensibiliza tinerii cu privire la protecția și conservarea naturii, de a consolida sentimentul de apartenență al tinerilor la o zonă montană comună - Alpii și Carpații, de a stimula sentimentul de a face parte din spațiul european, de a susține noțiunea de solidaritate, de a mobiliza ariile protejate cu zone alpine în jurul unui proiect unic și unitar, de a face vizibile inițiativele educaționale ale ariilor protejate alpine și ale tuturor organizațiile care participă la eveniment.
Coordonator local
Biolog dr,. Claudiu Iușan
Citiţi şi:
- Tabăra ”Tineretul la vârf”, cu participarea elevilor din Sângeorz-Băi, în Parcul Naţional Munţii Rodnei
- Cercetări de top în Parcul Naţional Munţii Rodnei, rezultatele publicate în Science
- Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei, în conferinţă la Bucureşti
- Parcul Naţional Munţii Rodnei, prezent la dezbateri în Slovacia
- Douăzeci de speologi exploratori au asaltat Peştera Izvorul Tăuşoarelor
Adaugă comentariu nou