Parlamentari români la Copenhaga

Dorin Dobra, senator: Am lansat invitaţia de a consolida relaţia cu partea daneză prin intermediul unor vizite de lucru organizate împreună cu Senatul României şi Facultatea de Studii Europene - UBB

În perioada 1-3 octombrie 2014, delegaţia parlamentară română, condusă de vicepreşedinţii Comisiilor pentru Afaceri Europene din Senat şi din Camera Deputaţilor s-au întâlnit la Copenhaga cu omologii din Parlamentul Danez şi cu reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Danemarcei.

Din delegaţie au făcut parte: Mihaela POPA, Vicepreşedinte Comisia pentru Afaceri Europene din Senatul României, senator Dorin-Mircea DOBRA, senator Marius COSTE, Vasile-Cătălin DRĂGUŞANU, Vicepreşedinte Comisia pentru Afaceri Europene din Camera Deputaţilor şi deputat Radu Bogdan ŢIMPĂU. La reuniuni a participat şi Viorel Ardeleanu, Ambasadorul României în Regatul Danemarcei.

Cu acest prilej, membrii Comisiilor pentru afaceri europene ale Parlamentului României au avut un schimb de idei, asupra mai multor teme de actualitate europene, cu accent pe rolul Parlamentelor naţionale în deciziile UE, în cadrul întrevederilor programate cu Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul danez (Folketing), Eva Kjer HANSEN, cu Preşedintele Comisiei pentru Migraţie şi Integrare din Parlamentul danez, Troels RAVN, precum şi cu Jens KISLING, Subsecretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Politici Europene.

În cadrul discuţiilor cu preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene, Eva Kjer Hansen, a fost reliefată importanţa intensificării schimbului de experienţă dintre Comisiile pentru afaceri europene din cele două Parlamente naţionale, fiind prezentate evenimentele importante preconizate la nivel parlamentar în perioada următoare.

De interes, în contextul întâlnirii, a fost şi subiectul legat de documentul elaborat de Comisia pentru Afaceri Europene din Folketing privind rolul Parlamentelor naţionale la nivel European: ”Strategia în 23 de puncte al Parlamentului Danez”, prin care se propun 23 de idei cu privire la modul în care parlamentele naţionale pot contribui la reducerea deficitului democratic şi la asigurarea legitimităţii deciziilor luate la nivel European dar şi de Agenda Strategică pentru Uniune într-o lume în schimbare, adoptată la Consiliul European din 26-27 iunie 2014.

De asemenea, domnul senator Dorin Mircea Dobra şi domnul senator Marius Coste au apreciat Strategia Parlamentului danez. Mai mult, domnul senator Dobra, atât în calitatea sa de parlamentar dar şi de profesor, a lansat invitaţia de a consolida relaţia cu partea omoloagă prin intermediul unor vizite de lucru organizate împreună cu Senatul României şi Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Studii Europene.

Doamna senator Mihaela Popa, Vicepreşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului României şi-a exprimat deschiderea faţă de ideea unei colaborări şi a unui schimb de experienţă pe teme de imigrare, integrare, în cadrul întrevederii cu Preşedintele Comisiei pentru Imigrare şi Integrare din cadrul Parlamentului Danez, domnul Troels Ravn. În cadrul discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului de Afaceri Externe, domnul Jens KISLING, Subsecretar de stat, Departamentul pentru Politici Europene şi domnii Heimann Larsen şi Soren Jacobsen, a fost analizată şi relaţia de colaborare între Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene.

De asemenea, cele două părţi au avut un schimb de opinii asupra subiectelor de actualitate ale agendei europene, precum evoluţiile din vecinătatea estică şi relaţiile cu statele partenere din Parteneriatul Estic, cu accent pe situaţia din Ucraina şi relaţiile cu Republica Moldova. Au fost abordate aspecte de interes în contextul evoluţiilor instituţionale. Partea română cât şi partea daneză au convenit asupra necesităţii promovării unui dialog amplu bazat pe intensificarea contactelor bilaterale pentru identificarea unor soluţii la provocările cu care se confruntă în prezent UE.

A fost abordată, totodată, şi tema aderării României la Spaţiul Schengen, partea daneză reiterând sprijinul pentru concretizarea acestui obiectiv. În cadrul întrevederii a fost relevată dinamica accelerată a relaţiilor economice bilaterale înregistrate în ultima perioadă, precum şi necesitatea intensificării cooperării în domeniile de interes comun, în special cele privind siguranţa energetică în spaţiul european.

La finalul fiecărei întâlniri, atât partea română cât şi partea daneză şi-au manifestat dorinţa de continuare şi consolidare a relaţiilor bilaterale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5