Şapte studenţi români – sursă de inspiraţie pentru guvernul danez
În weekend-ul precedent, 7 studenţi români în Danemarca au avut o oportunitate inedită. Fiind membri devotaţi ai unei organizaţii internaţionale, “Youth Goodwill Ambassador Corps”, cei 7 au avut ocazia de a acţiona drept consilieri ai guvernului Danemarcei, în legatura cu cele mai eficiente metode de atracţie ale talentelor internaţionale.
Pe 26 Aprilie, un grup de 160 de tineri din toate colţurile lumii, printre care şi cei 7 studenţi români, au avut privilegiul de a-l cunoaşte personal pe Printul Joachim al Danemarcei.
Tinerii au declarat: “A fost o deosebită onoare de a-l cunoaşte personal pe prinţul Joachim, având în vedere faptul că am facut parte din grupul tinerilor care au avut ocazia unică de a oferi sfaturi guvernului danez în legătură cu un subiect extrem de important în agenda politică a ţării: Cum pot fi atrase talentele internaţionale educate în învăţământul superior?”
Iulia, Simona, Mihaela, Mona, Vlad, Alex şi Virgil fac parte din organizaţia numită “Youth Goodwill Ambassador Corps” care este formată dintr-un număr total de 350 de tineri internaţionali, a căror misiune este aceea de a-şi folosi reţelele de cunoştinţe pentru a promova Danemarca în ţările lor natale. Scopul este de a crea noi oportunităţi pentru studenţi la nivel global.
Prinţul Joachim al Danemarcei a declarat: “Prin intermediul programului <Youth Goodwill Ambassador Corps> conectăm talente din toate colţurile lumii. Având în vedere economia globalizată a lumii în care trăim, mobilitatea talentelor este o forţa care influenţează schimburi interculturale, inovaţie şi exporturi. Lucrând în strânsă colaborare cu tinerii noştri ambasadori, avem oportunitatea de a conecta Danemarca cu fiecare din ţările natale ale acestora, la un nivel foarte personal: de la oameni la oameni. Aceste activităţi deja produc rezultate nemaipomenite.”
Consilierea oferită guvernului danez
160 de tineri ambasadori – inclusiv cei 7 studenţi români – au avut ocazia de a înmâna oficialiilor guvernului danez, reprezentaţi de Ministerul Afacerilor Externe, un numar de recomandări. Această acţiune a avut loc pe 26 aprilie, în cadrul conferinţei “Youth Ambassador Summit 2014”.
Mogens Jensen, Ministrul Comerţului şi al Dezvoltării, a declarat: “Cunoştinţele şi competenţele profesionale sunt factori esenţiali ai creşterii economice viitoare. Danemarca are o poziţie competitivă pe piaţa forţei de muncă internaţională. Aceasta oferă condiţii optime pentru cercetare, educaţie superioară şi activităţi antreprenoriale. Mă bucur să văd că organizaţia “Youth Goodwill Ambassador Corps” reuneşte şi susţine talente internaţionale din toată lumea”.
Declaraţiile acestuia continuă: “În economia globală a lumii prezente, atracţia tinerilor educaţi şi talentaţi este crucială pentru a menţine o poziţie competitivă pe piaţa economică internaţională. Prin menţinerea unei colaborări strânse între noi şi tinerii noştri ambasadori, avem ocazia de a conecta Danemarca cu fiecare dintre ţările lor natale la un nivel foarte personal, inaccesibil instanţelor politice. Susţinem aceşti tineri deoarece rezultatele muncii lor s-au dovedit a fi foarte pozitive”.
Iată câteva dintre recomandările pe care studenţii români, împreună cu ceilalţi tineri internaţionali, le-au dat guvernului danez:
- Posibilitatea unui echilibru între viaţa personală şi cariera profesională este unul dintre motivele principale pentru care talentele internaţionale aleg să urmeze o carieră în Danemarca. Comunicarea pe plan internaţional a Danemarcei ar trebui să se concentreze mai mult pe promovarea acestei oportunităţi unice pe care ţara o oferă. În Danemarca compromisurile făcute pentru carieră în defavoarea familiei sunt minime, dacă nu inexistente.
68.9% dintre tineri au afirmat că această viaţă echilibrată este motivul principal pentru care ar dori să urmeze o carieră în Danemarca.
- Studenţii internaţionali ar dori să lucreze în Danemarca, însă după absolvire, aceştia întâmpină dificultăţi în găsirea unui loc de muncă. Lipsa unui loc de muncă creează dificultăţi financiare şi, în consecinţă, imposibilitatea stabilirii definitive în această ţară. Recomandarea tinerilor pentru Guvern ar fi ca acesta să îi susţină în găsirea unui loc de muncă în timpul studiilor. Astfel, studenţii şi-ar permite cheltuielile deloc neglijabile ale acestei ţări, având în acelaşi timp posibilitatea de a contribui la economia Danemarcei din prima zi.
80% dintre tineri ar dori să lucreze în Danemarca pe perioada studiilor.
- Mulţi studenţi internaţionali ar dori să îşi înceapă propria afacere în Danemarca. Recomandarea făcută este aceea de a întări condiţiile care le permit acestora să devină antreprenori, prin a asigura obţinerea unui permis de rezidenţă permanent şi a titulaturii de angajat independent.
29.7% dintre tineri ar dori să îşi înceapă propria afacere în Danemarca.
“A fost un privilegiu extraordinar de a participa la conferinţa Youth Ambassador Summit 2014, unde am avut ocazia, împreună cu colegii noştri ambasadori, de a inspira şi a ajuta membrii guvernului danez în eforturile acestora de a atrage talente internaţionale şi persoane cu studii superioare din întreaga lume” au declarat cei 7 studenţi români:
Alex Urcan – Masterat în Economie şi Afaceri Internaţionale, Universitatea din Aalborg
Iulia Ursa ( Maieru) – Masterat în Comunicare Organizaţională, Universitatea din Aarhus
Mihaela Popa – Masterat în Politici și Management al programului Lifelong Learning, Universitatea din Aarhus
Monica-Elisabeta Lăcătuşu – Masterat în Nanoştiinţa, Universitatea din Copenhaga
Roland Virgil Drîmba – Masterat în Tehnologia Petrolului şi a Gazelor, Universitatea din Aalborg, Esbjerg
Simona Ion-Bădulescu – Masterat în Studii Europene, Universitatea din Aarhus
Vlad Şuteu – Masterat în Comunicare Organizaţională, Universitatea din Aarhus
Youth Goodwill Ambassador Corps
Aceasta organizatie este fondată de Copenhagen Capacity, Wonderful Copenhagen, Copenhagen Goodwill Ambassador Corps şi Agentia Daneză pentru Universităţi şi internaţionalizare. Printre alte instituţii partenere, putem include Universitatea din Copenhaga, Universitatea din Aarhus, Universitatea din Aalborg, precum şi Şcoala de Afaceri din Copenhaga şi Universitatea Tehnică a Danemarcei. Programul este finanţat de două fonduri, Karl Pedersen og Hustrus Industrifond şi Industriens Arbejdsgivere din Copenhaga, amandouă fiind administrate de Confederaţia Daneză a Industriilor.
Contact:
Morten King-Grubert
Talent Attraction
Head of Department
Citiţi şi:
- Felicitări! Andreea şi Bogdan Şara, doi bistriţeni ce ne fac cinste în Copenhaga
- Episcopul Macarie, în vizită la românii din Danemarca: Îmbisericirea copiilor, înseamnă salvarea părinților!
- Episcopul bistriţean Macarie Drăgoi al Europei de Nord a felicitat în Danemarca echipa națională de handbal feminin a României
- Doi tineri, Iosif (danez, 22 ani) și Petru (maghiar, 23 ani), botezaţi, azi, la Copenhaga, de PS Macarie
- Scriitorii Dorel Cosma şi Menuţ Maximinian, cu literatura bistriţeană în Scandinavia. Întâlniri cu Episcopul Macarie şi Ambasadorul României
Adaugă comentariu nou