Patru proiecte dau contur european comunei Runcu Salvei
Anul 2013 înseamnă pentru administraţia comunei Runcu Salvei finalizarea a cel puţin trei proiecte cu finanţare europeană din cele patru pentru care este parafat contractul de finanţare. Speranţe pentru fonduri de la nivel judeţean sau central nu prea sunt, astfel că şansele de dezvoltare ale comunei sunt legate de fondurile comunitare.
„Pe Măsura 322 – Renovarea şi dezvoltarea satelor avem în derulare un proiect de circa 2,5 milioane euro. În prezent, stadiul lucrărilor este la circa 60%. Vorbim despre modernizarea Drumului Comunal 41 C şi a străzii Valea Ideciului, pe o lungime de peste 8 kilometri. De asemenea, prin acest proiect vom construi o grădiniţă nouă pentru preşcolarii din comună. Dotările pentru Căminul cultural şi achiziţia unui utilaj pentru lucrările de deszăpezire reprezintă alte componente ale acestui proiect important pentru comunitatea noastră”, ne-a declarat primarul Anchidim Pavelea.
Un alt proiect aflat în stadiul de licitaţie este realizarea Centrului de informare turistică, proiect în valoare de circa 200.000 euro, finanţat prin Măsura 313. „Zona noastră are potenţial turistic, dar depinde de noi să ne promovăm valorile. Mă refer, în primul rând la Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, construită în anul 1757, monument istoric de categoria A, unde au debutat lucrările de restaurare şi conservare. Prin acest proiect, ne propunem şi susţinerea obicetivelor turistice din comunele învecinate, precum Salva, Zagra, Chiuza, Nimigea şi Coşbuc”, a precizat edilul din Runcu Salvei.
În plus, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Bichigel-Ideciu - din care fac parte administraţiile locale din Telciu, Zagra şi Runcu Salvei - a obţinut finanţare pentru un proiect pe Măsura 125, prin care sunt reabilitate drumuri forestiere, execuţia fiind realizată în pondere de 40%.
Nu în ultimul rând, Primăria Runcu Salvei a reuşit să aibă un proiect eligibil şi finanţat pe Măsura 125 C, pentru lucrări de amenajare a cursurilor de apă necadastrate de pe teritoriul comunei, dar lucrurile s-au împotmolit la nivel guvernamental.
Că tot vorbim de apă, Runcu Salvei este membru în Asociaţia de Dezvolatre Intercomunitară „Master plan de apă şi apă uzată”, aşteptând includerea pe lista finanţărilor, într-o etapă viitoare, pentru reţeaua de canalizare.
***
Din bugetul local, pentru anul 2013 este prevăzută finalizarea lucrărilor de asfaltare pe Valea Alunişului, unde mai trebuie turnat doar …stratul de uzură. Amenajările de la Căminul Cultural, problemele curente de la instituţiile şcolare vor ţine agenda primarului Pavelea.
În ceea ce priveşte veniturile proprii, Consiliul Local Runcu Salvei a decis majorarea taxelor şi impozitelor locale cu 16%, pentru că aşa spune legea – explică primarul Anchidim Pavelea – anul trecut încasările depăşind 90% din previziuni.
Citiţi şi:
- Anchidim Pavelea, primar Runcu Salvei: Am obţinut fonduri pentru prevenirea inundaţiilor
- Proiecte de primăvară cu bătaie lungă…
- Administraţiile locale de pe Valea Someşului, în acţiune
- Primarul Anchidim Pavelea i-a cerut ministrului Finanţelor sprijin pentru plata datoriilor generate de ajustarea preţurilor la un proiect cu finanţare europeană
- La mulţi ani, primarului comunei Runcu Salvei, ANCHIDIM PAVELEA!
Adaugă comentariu nou