În perioada următoare, pasajele intră în reabilitare şi modernizare

*Ovidiu Creţu: E un moment important. Am semnat contractul de execuţie pentru cel mai mare proiect finanţat cu bani europeni.

Lucrările de reabilitare şi modernizare a pasajelor din municipiul Bistriţa vor demara peste 2-3 săptămâni, după ce, azi, primarul Ovidiu Creţu a semnat contractul de execuţie a lucrărilor. Reabilitarea şi punerea în valoarea a pasajelor istorice, promovarea noilor axe turistice pietonale vor fi realizate de SC TCI CG SA din Cluj, în asociere cu SC IASICON din Iaşi, SC DRUM CONSTRUCT din Zalău, SC IANUS din Sălaj şi SC ELENMARC IMPEX din Dej. Pe lângă înlocuirea pavajului, reabilitarea pereţilor, iluminatul stradal, vor fi amplasate bănci de piatră sau de lemn, fântâni arteziene şi panouri electronice de informare turistică.


Municipiul Bistriţa este beneficiarul proiectului "Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3". Proiectul este finanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Regional. Obiectivul general este cel de regenerare a infrastructurii publice urbane din centrul istoric al municipiului Bistriţa, prin reabilitarea şi punerea în valoare a pasajelor istorice, precum şi cel de promovare a noilor axe turistice pietonale, denumite Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor . Valoarea totală a proiectului este de 44.996.170,67 lei, inclusiv TVA.


La Bistriţa câştigă la licitaţii preţul cel mai mic, nu alte criterii. Proiectul va fi realizat în maximum doi ani


Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa: E un moment important. Semnăm contractul de execuţie pentru cel mai mare proiect finanţat cu bani europeni pe care am reuşit să îl atragem în perioada 2007-2013. Este vorba de proiectul de regenerare urbană a centrului istoric pe axele turistice 1,2 şi 3. Un proiect în valoare totală de 44,9 milioane de lei, undeva un pic peste 10 milioane de euro. Aşa cum a fost firesc, pe acest proiect a fost o bătălie importantă. 12 asociaţii, deoarece nu au prea venit firme singure şi-au disputat executarea acestui contract. Dintre cele 12 asocieri sau asociaţii care au depus oferte pentru execuţia proiectului, execuţie care se ridică la o valoare de peste 33 de milioane de lei, 4 au depus oferte eligibile, iar restul de 8 au fost respinse din diferite motive pe parcursul procedurii, o procedură care a durat mult, circa două luni de zile, tocmai datorită anvergurii proiectului.


Câştigătorul licitaţiei a fost asocierea dintre SC TCI CG SA din Cluj, SC IASICON din Iaşi, SC DRUM CONSTRUCT din Zalău, SC IANUS din Sălaj şi SC ELENMARC din Dej. Ei au câştigat printr-o ofertă completă cu preţul cel mai mic, respectiv la o valoare de 53, 61 din valoarea de execuţie a contractului. Valoarea la care a fost adjudecată lucrarea este de peste 18 milioane lei, urmând ca acest proiect să fie realizat în maximum doi ani de zile. Sigur că ne vom plia pe legislaţia care este în curs de modificare, astfel încât deconturile să fie făcute în conformitate cu legislaţia şi să nu ajungem la corecţii, pentru că la un astfel de proiect, corecţiile sunt enorme. Doresc să subliniez că şi celelalte 3 asociaţii care au rămas în finală au depus oferte la un nivel foarte scăzut.


Cu ceva înainte a fost făcută licitaţia pentru dirigenţia de şantier şi a câştigat SC ADAM’S CONSTRUCT SRL din Timişoara. Pentru serviciile de publicitate şi informare, cea mai bună ofertă a fost depusă de Tourmont King din Bistriţa, iar pentru serviciile de audit – PFA Dohotar Dumitru, tot din Bistriţa. Sigur că noi am făcut tot ceea ce ne-a stat în putinţă, astfel încât lucrurile să fie cât se poate de corecte şi de transparente.


Peste 2-3 săptămâni, după zilele Bistriţei, vor începe lucrările, lucrări ce sunt dedicate cetăţenilor municipiului Bistriţa, pentru că până la urmă, de asta ne ocupăm, să ne fie nouă şi copiilor noştri mai bine, folosind oportunităţile pe care ni le oferă perioada prin care trecem, adică acces la fondurile europene. Am confirmat şi cu acest proiect că la Bistriţa câştigă la licitaţii preţul cel mai mic, nu alte criterii.


Dorinţa noastră e să executăm lucrări de calitate. Vom crea locuri de muncă pentru 700-800 de oameni


Dorin Oltean, director general SC TCI CG SA Cluj: Sigur pentru noi este un moment emoţionant, pentru beneficiar şi mai mult. Contracte de o asemenea anvergură semnăm cam de 2-3 ori pe an. Nu pot decât să mă bucur şi să mulţumesc partenerilor noştri, Primăria municipiului Bistriţa pentru încrederea acordată. În numele grupului pe care îl conduc aş vrea să apreciez seriozitatea cu care s-a făcut şi s-a procedat la verificarea documentaţiei de execuţie, procedeu care a durat peste două luni de zile şi care ne-a creat emoţii, deşi eram pe primul loc. Ne-a creat emoţii pentru că viaţa ne-a demonstrat că pe parcursul celor două luni se pot întâmpla multe.


Vreau să vă spun că a fost prima dată în viaţa mea după 40 de ani de activitate când mi s-au pus întrebări de 16 pagini. Impresia mea a fost că vor să mă scoată afară şi o spun cu cea mai mare seriozitate această chestiune. Eu vreau să mulţumesc pentru corectitudine şi pentru încrederea acordată. Urmează perioada cea mai grea, perioada în care va trebui să demonstrăm că încrederea care ni s-a acordat, ni s-a acordat normal şi firesc.


Avem convingerea şi experienţa şi altor lucrări pe care le-am avut în judeţele apropiate. Acum venim de la o lucrare de 6 milioane de euro de la Spitalul de Urgenţă din Zalău. Am terminat cu această lucrare şi ne îndreptăm spre Bistriţa, unde ne-am găsit deja un sediu. Încercăm sa facem o filială aici, dacă nu cel puţin un punct de lucru, aşa încât să nu creăm probleme beneficiarului.


Dorinţa noastră e să executăm lucrări de calitate, să nu deranjăm locatarii, să nu-i deranjăm pe cei care circulă pe aceste străzi. În final, doresc să vă mulţumesc pentru că aţi oferit de lucru unor constructori. Astăzi, cea mai mare problemă este să ai de lucru. Din acest punct de vedere, alături de asociaţii noştri vom crea locuri de muncă pentru 700-800 de oameni.


Echipa care a lucrat la acest proiect:


Leontin Filipoi, şef Serviciu Achiziţii - Primăria Bistriţa;


Liliana Coceşiu, director executiv Direcţia de Integrare Europeană – Primăria Bistriţa;


Valentina Fechete, director Direcţia Tehnică – Primăria Bistriţa;


Nicolae Scurtu, director executiv adjunct Direcţia Economică – Primăria Bistriţa;


Dumitru Matei Cincea, director executiv adjunct Direcţia Juridică – Primăria Bistriţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5