Peste 5300 de bistriţeni au actele de identitate expirate

*program prelungit, inclusiv în 10 iunie, la serviciile de evidenţa populaţiei

În perioada 5 - 10 iunie 2012, programul de relaţii cu publicul la Serviciile publice comunitare de evidenţa persoanelor din Bistriţa-Năsăud a fost prelungit. Astfel, de astăzi şi până sâmbătă, ghişeele vor fi deschise între orele 8-16, iar în ziua alegerilor, programul este între orele 8-21.
Măsura a fost luată pentru că, la finele lunii mai, la nivelul judeţului se înregistrau 5334 persoane care au actele de identitate expirate.
Ordonanţa de Urgenţă 97/2005, republicată, prevede că titularul sau reprezentantul legal al acestuia are obligaţia să solicite serviciului public comunitar de evidenţa persoanelor eliberarea unei noi cărţi de identitate cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puţin de 15 zile. Cu toate acestea, precizează comisarul şef Liliana Cotfas, şeful SPLEP Bistriţa-Năsăud, încă „se constată o lipsă de preocupare din partea cetăţenilor pentru a deţine un act de identitate valabil”.
„Rugăm cetăţenii care au actele de identitate expirate să se prezinte la serviciile publice locale de evidenţa persoanelor de care aparţin, în funcţie de domiciliul fiecăruia, în vederea obţinerii unor noi cărţi de identitate”, transmite comisarul şef Liliana Cotfas.

Comentarii

07/06/12 10:57
vizitator

Actul de identitate iesit din termenul sau de valabilitate, are acelasi efect juridic . El poarta identitatea persoanei, pentru ca are fotografie, are datele persoanei si codul numeric personal si este emis de autoritatea publica abilitata de lege in acest sens. Cetateanul care se prezinta la vot cu actul de identitate expirat, nu poate fi respins de la exercitarea acestui drept constitutional si cine comite astfel de fapte, este un abuz intolerabil. Politia, n-are decat sa-i dea amenda petru ca are actul iesit din termenul inscris pe document, dar nu poate interzice persoanei respective exprimarea dreptului la vot.
Aratati-mi in Legea electorala, sau in Legea de evidenta populatiei, unde scrie ca daca un cetatean are actul de identitate iesit din termen, nu mai poate vota ! Dreptul la vor, este stabilit prin Constitutia tarii si nu prin aceste legi si nu inseamna ca un document de identitate iesit din termen, suspenda, anuleaza sau atribuie un drept electoral cuiva...
Desigur... ca toata lumea este obligata de lege sa aiba documentele sale de identitate ... la termen... si ideal ar fi ca nimeni sa nu le aiba altfel.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5