PICTORUL NECHITA BUMBU CU LUCRĂRI CARE NE ONOREAZĂ
PRIMĂRIA ORAȘULUI NĂSĂUD
-pictată în anul 2012
Năsăudul este atestat documentar din anul 1245.
Sediul actual al Consiliului Local și al Primăriei este situat în str. Piața Unirii, Nr. 15, în centrul orașului.
O clădire de referință pentru oraș: frumoasă, reabilitată, reparată, bine gospodărită, cu condiții excelente de lucru pentru angajați, grație actualului primar Mircea Romocea și Consiliului Local.
Nechita Bumbu și-a continuat ciclul lucrărilor de artă în Năsăud prin pictură, îmbrățișând cu sufletul și penelul fermecat, fiecare arbore (copac), fiecare floare, fiecare clădire și mai ales obiectivele istorice, dând contur străzilor și centrului orașului în splendoarea lui, oraș pe care îl iubește.
Clădirea primăriei este monument istoric, construit la începutul secolului XIX (a figurat ca și palat administrativ).
Este construită în stil eclectic, un amestec de mai multe stiluri, cu spații generoase și încăperi cu tavan înalt de până la 6 m înălțime.
Arhitectural, fațada prezintă multe elemente decorative ale stilurilor romantic și al renașterii, iar plastica este reliefată cu puternice jocuri de umbre.
Clădirea este construită, în plan dreptunghiular, cu parter și un etaj, cu o curte interioară, tot de formă dreptunghiulară, iar acoperișul se deosebește de celelalte clădiri printr-un turn și mai multe decorațiuni arhitecturale (vitralii etc.) toate bine realizate în lucrarea de artă a pictorului.
Clădirea primăriei de-a lungul timpului a avut diverse întrebuințări: Sfatul Popular Raional, Biblioteca orășenească, Comitetul Raional de partid, UFDR-ul (Uniunea femeilor democrate), mai târziu- Cooperativa Arta Populară, iar la parter: cinematograf, CEC-ul, secții de prestări servicii: coafor, frizerie, magazin comercial, notariatul (astăzi Centru Turistic), iar după reorganizarea teritorială din 1968 a devenit sediul administrație publice.
Primarii orașului:
Începând cu anul 1863, conform anexei inserată în Monografia orașului Năsăud vol. I (1245-2008) pag. 645-647, s-au perindat zeci de primari, primul în 1863 fiind Grigore Mihăilaș ș.a.m.d. (vezi anexa).
Nominalizez primarii de după 1968: Vasile Mureșan (1968-1974), Augustin Mateuț (1974-1976), Dumitru Nechiti (1977-1983), Petru Nemeș (1983-1989), Maria Cotuțiu (noiembrie 1989- decembrie 1989), Leontin Cantor (1990-1992), Dănuț A. Oancea (1992-1996), Silviu Serdeșniuc (1996-2000), Dumitru Mureșan (2000-2012), Mircea Romocea (2012-2020 - an electoral - alegeri în 27 sept. 2020.
Scurt istoric
Năsăudul a devenit cunoscut prin școlile ce ființau pe raza localității, ceea ce a dus la dezvoltarea unui important centru cultural și educațional, școli de pe băncile cărora, prin îndrumarea unor dascăli excepționali ca Paul Tanco (primul doctor în matematică din România), Artemiu Publiu Alexi și mulți alții, s-au format personalități marcante ale vieții culturale și științifice românești ce au avut un rol necontestat în dezvoltarea culturii naționale, dovadă sunt cei 21 de academicieni, mândria Năsăudului, denumit și orașul academicienilor.
E de-ajuns să amintim pe George Coșbuc - poet, Liviu Rebreanu - scriitor, Elie Miron Cristea - patriarh, Nicolae Bălan - mitropolit, Emil Isac - poet, Nicolae Drăganu - profesor univ., Constantin C. Moisil, Iuliu Moisil, Virgil Șotropa, Dumitru Protase - istoric (în viață) ș.a.m.d.
Năsăudul a devenit arhicunoscut și prin romanul ,,ION” de Liviu Rebreanu.
La 3 km distanță de Năsăud se află fosta localitate Prislop - Pripasul din romanul ,,Ion”, azi Liviu Rebreanu, cartier al orașului Năsăud, în care în anul 1957 s-a înființat Muzeul ,,Liviu Rebreanu”- obiectiv turistic.
Cel mai important obiectiv turistic al Năsăudului îl constituie clădirea ,,Svarda”construită în 1770 (fosta cazarmă grănicerească) ce datează din secolul XVIII-lea, și care începând cu anul 1931 a devenit Muzeul Grăniceresc Năsăud.
Să nu uităm că, în Năsăud s-a născut poeta Veronica Micle, unde a copilărit până la vârsta de 5 (cinci) ani, muza luceafărului poeziei românești și universale Mihai Eminescu.
Sursa de documentare: Arhiva Muzeului Grăniceresc Năsăud, Monografia orașului Năsăud vol. I (1245-2008), arhiva Primăriei, presa - Mesagerul și trăirile personale.
BANCA AURORA
Înființată în anul 1873, ca Societate de păstrare și împrumut bănesc, cu importanță în viața socială și economică a Năsăudului. Despre funcționarea ei, în scopul în care a fost gândită, au făcut prețioase și amănunțite aprecieri academicienii:
- Prof. Iuliu Moisil (n. 15.05.1859 Năsăud - d.28.011947), prin Mărturiile din 1935, a descris despre ce a fost Banca ,,Aurora”pentru Năsăud și despre oamenii săi de valoare.
- Prof. Univ. la Cluj - dr. Nicolae Drăganu a scris Monografia Societății ,,Aurora” publicată cu ocazia jubileului de 50 de ani de la înființare (1873-1923)- document istoric de mare valoare.
Inițiatorii înființării Băncii ,,Aurora”, cu idei și dorință de înființare încă din anul 1870, au fost cărturari năsăudeni și profesori tineri, veniți din Viena cu această idee, de la Gimnaziul superior grăniceresc (cu 8 clase), actualul Colegiu Național ,,George Coșbuc”, care au și înființat o mică societate de păstrare și împrumut a profesorilor de la gimnaziu, depunând fiecare o sumă de bani lunar (cote) de câte 5 florini.
Citez din documentele de arhivă: ,,În ziua de 2 noiembrie 1873, s-a ținut într-o clasă a gimnaziului, prima ședință de constituire provizorie a Comitetului fondator, sub președinția prof. Ioan Marcianu, secretar fiind prof. dr. Artemiu Publiu Alexi. Director a fost ales căpitanul pensionar Nicolae Anton”.
CLĂDIREA BĂNCII ,,AURORA”
-pictată în anul 1971
Construită în anul 1907, în stil vienez, urmare cumpărării unei case de locuit de la Leon Nășcuțiu, casă veche ce nu rezista unor reparații sau adăugării specifice unei instituții bancare, motiv pentru care a fost demolată.
Pe locul respectiv, situat în centrul orașului, astăzi Piața Unirii, pe colț (intersecție) cu str. George Coșbuc și Iuliu Moisil, s-a construit clădirea proprie a Băncii ,,Aurora” cu etaj - folosit ca spațiu (sediu) pentru administrație și funcționarea Băncii și una sau doua locuințe, la parter - spațiu pentru negoț (comerț) și locuințe.
Mutarea efectivă a Băncii ,,Aurora” în noua clădire (imobil) s-a realizat în data de 13 iunie 1908, iar pe parcursul anului s-au mai făcut adaptări, amenajări, adăugiri (mici construcții de natură gospodărească - un grajd etc.), valoarea imobilului ajungând la 101.000 coroane.
Pentru negoț, spațiul era compartimentat, pentru prăvălii particulare ale evreilor (SiegelsteinJoil., Ijac… etc.), care făceau comerț cu o gamă variată de produse.
Începând cu anul 1912, în clădire a funcționat primul magazin mixt (și cu alimente) al Cooperativei ,,Furnica” Năsăud, unitate cooperatistă nou înființată cu această dată (1912), gestionar fiind Iosif Wolf în perioada 1912-1936, perioadă în care Cooperația a avut un singur magazin, după care a început să se dezvolte.
Povestea acestei clădiri este impresionantă, o dovedesc documentele din Arhiva Muzeului Grăniceresc Năsăud, dir. istoricul Lucian Vaida.
Cu începutul anului 1950, perioada (epoca) comunistă, clădirea a fost întrebuințată în alte scopuri: Sediul Primăriei oraș, Banca Națională de Stat, Administrația Asigurărilor de Stat - ADAS, UTM - Uniunea Tineretului Muncitor, la parter LOTO și Magazinul alimentar al Cooperativei „Furnica ”Năsăud.
După reorganizarea teritorială (1968) și desființarea Raionului, rămân în clădire, la etaj ADAS-ul și Banca Națională de Stat iar la parter - Cooperativa de Consum oraș Năsăud, cu spațiu extins pentru Autoservire Alimentară și magazii de depozitare a mărfurilor.
Cele trei întreprinderi au în continuare povestea lor istorică determinată de sistemul de privatizare, cu schimbări de denumiri, cu schimbarea locației etc, astfel:
- Banca Națională de Stat, a plecat din clădirea Băncii ,,Aurora” în anul 1987, când și-au inaugurat noul sediu situat pe B-dul Grănicerilor, imobil a cărei construcție a început în anul 1985. Cu data de 01 decembrie 1989, funcționează sub denumirea de Bancă Comercială Română (BCR).
- ADAS-ul a funcționat sub această denumire până la data de 01 ianuarie 1991, apoi, ca Asigurare Românească - ASIROM Vienna Insurance Group SA, sub tutela căreia funcționează și în prezent. Începând cu 01 august 2020, după zeci de ani, ASIROM-ul părăsește clădirea Băncii ,,Aurora”, se mută în imobilul Cooperativei Meșteșugărești - Coop. Munca Colectivă.
Ca atare, corpul de clădire a ADAS-ului este gol, la îndemâna proprietarului ASIROM, pentru al valorifica (vinde).
Rămâne la parter, un mic spațiu particular și magazinul alimentar, care a făcut și face istorie în fosta clădire a Băncii ,,Aurora”. Funcționează din anul 1912 sub administrarea Cooperativei de Consum oraș Năsăud, cu perindarea mai multor lucrători gestionari: Iosif Wolf (zeci de ani), Ioan Furcea - o foarte lungă perioadă de timp, apoi Gavrilă Sălvan care la data de 1 aprilie 1975 preia gestiunea de la Ioan Furcea și va lucra până la 1 ianuarie 2003 sub tutela și în asociere cu Cooperativa de Consum oraș Năsăud.
Cu această dată Gavrilă Sălvan cumpără partea de imobil, inclusiv gestiunea alimentară de la Cooperativă, devine proprietar. În această calitate lucrează ca șef de unitate alimentară până în anul 2018.
Cu anul 2018 predă gestiunea în chirie patronului Hîrjoabă Dragoș, care menține autoservirea alimentară prin care se asigură aprovizionarea populației din zonă.
La 113 ani de la construire, clădirea fostei Bănci ,,Aurora” asimilată în zilele de astăzi ca fiind sediul ADAS și Alimentară, a fost renovată, tencuită în exterior și zugrăvită, supusă de fapt unei reparații capitale (RK), arată minunat - luminoasă, impozantă, susține frumusețea arhitecturală a centrului orașului.
Sursa de documentare: arhiva Muzeului Grăniceresc Năsăud, Monografia orașului vol. II (1245-2012), presă,valorificarea istoriei orale și trăirile personale.
BISERICA ORTODOXĂ NĂSĂUD
-pictată în 26.06.2020
Parohia Nr. 1,,Sfântul Nicolae”,păstorită astăzi de preoții parohi Florin Rusu și Lucian Greabu,cunoscută dreptCATEDRALĂ.
Istoricul catedralei este lung și prețios, consemnat de mari istorici în documentele lor de arhivă – Virgil Șotropa, Iuliu Moisil, etc.
Se vorbește de existența în Năsăud a unei mici bisericuțe de lemn încă din anul 1300, făcută de egumenul Partenie de la Mănăstirea Voroneț.
Apoi, în 1460 se construiește o bisericuță din piatră, tot mică, se pare fără turlă, având o clopotniță, dar care, nu a rezistat invaziei tătarilor din anul 1717.
Pe 01 mai 1850 se pune problema (temelia) bisericii mari – Catedrala.
Devizul de lucrări a fost întocmit de ing. Lindepol din Bistrița în anul 1865, dar lucrările efective au început cu anul 1880. Parohia ortodoxă a fost reînființată la 1895.
La 12 iulie 1880 s-a pus piatra de temelie a bisericii, iar construcția efectivă a durat 5 ani.
În anul 1884, lucrările au fost finalizate, iar la 19 octombrie a fost consacrat și sfințit noul edificiu, cu participarea Episcopului de Gherla Ioan Szabo - greco-catolic. De la data construcției (1880) și până în anul 1948 biserica a fost greco-catolică.
CatedraladinNăsăud, arhitectural este o îngemănare eclectică între neoclasicul turnurilor și barocul corpului propriu-zis.
Acest sfânt lăcaș de cult este unul din cele mai impresionante din zonă.
Este situat în centrul orașului Năsăud, o construcție de zid, de factură clasicistă, cuprinde o navă cu două turle care flanchează intrarea pe latura de vest și o sacristie de plan dreptunghiular în extremitatea estică.
Iconostasul bisericii a fost executat în Viena de către firma Friedrich Pichler.
Prin unitatea construcției, dimensiunile impozante și sobrietatea decorului, precum și prin rolul jucat în viața religioasă a regiunii ca centru vicarial slujit de personalități emblematice ale Ținutului Năsăudean atât înainte de 1948 cât și după, până în zilele de astăzi (2020) reprezintă toate atuurile pentru a fi inclusă în categoria monumentelor istorice cu reprezentativitate locală.
În decursul timpului Sfântul lăcaș a trecut prin mai multe reparații capitale, de întreținere și consolidare, ultima mare intervenție a fost realizată între anii 1988-1993 prin înlocuirea acoperișului, realizarea tencuielii în terasit și refacerea picturii murale interioare.
A fost resfințită la data de 23 mai 1993 de Î.P.S. Patriarhul Teoctist, împreună cu Î.P.S. Bartolomeu Anania și P.P. Irineu Bistrițeanul. A fost cea mai impresionantă sărbătoare de pe Valea Someșului, participând peste zece mii de credincioși.
În 2011 s-a renovat Sf. Altar, lucrări binecuvântate de ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț la data de 10 aprilie 2011.
Cu toate reparațiile făcute de-a lungul timpului, biserica măcinată de vreme, ajunsă într-un stadiu avansat de degradare, trece printr-un nou val de reparații capitale (RK), lucrări ce au început deja cu data de 10 sept. 2020, în executarea unei echipe de lucrători din București calificați și autorizați în reabilitarea monumentelor istorice (de patrimoniu).
De apreciat este efortul și munca depusă de cei doi preoți parohi Florin Rusu și Lucian Greabu care cu știrea și ajutorul protopopul de Năsăud Ioan Dâmbu, au demarat din 2019 proiectul de lucru și obținerea finanțării cu sprijin guvernamental, la care a accesat și primăria orașului Năsăud - primar Mircea Romocea, prin semnarea unui acord de parteneriat pentru susținerea demersurilor făcute de parohie.
De altfel, din bugetul local în fiecare an, au fost alocate fonduri pentru toate instituțiile de cult religios aparținătoare Năsăudului.
Și în anul 2020, Primăria Năsăud și Consiliul Local, din spusele primarului (,,Răsunetul" din 14.07.2020), vor veni în sprijinul tuturor lăcașurilor de cult prin acordarea de finanțări nerambursabile, respectând prevederile legale.
Sursa de documentare: arhivele Muzeului Grăniceresc, ale Primăriei, Bisericii Ortodoxe Nr.1 și cartea ,,Ortodoxia la Năsăud”2014, autor pr. Leon Pop, Editura ,,Renaşterea” și valorificarea istoriei orale.
BISERICA GRECO-CATOLICĂ
,,Înălțarea Domnului” Năsăud
-pictată în luna sept. 2018 -
Edificiul a fost dat în funcțiune la 19.08.2018
Înainte de anul 1948, în parohia Greco-Catolică din Năsăud slujeau trei preoți: Semeon Pop (vicar foraneu), Gavril Bichigean (protopop onorar) și Iacob Chitul (paroh). Parohia deținea Catedrala Vicarială ,,Sf.Nicolae” din centrul orașului și alte proprietăți (clădiri și terenuri). A fost lipsită de aceste bunuri în perioada comunistă.
Parohia a revenit la viață din punct de vedere legalîn 1990 sub păstorirea preotului Vasile Țărmure (cumnatul episcopului Ioan Chertes), dar a rămas cu puțini credincioși.
În anul 1992, părintele Teofil Bembea a venit la parohie, slujind în locuri improprii (clădirea jandarmeriei și clădirea fostei popicării) până în anul 2013.
În anul 1990 s-a primit prin cesionare de la Primăria orașului Năsăud, terenul pentru construirea unei noi biserici, situată vizavi de Catedrala Ortodoxă în centrul orașului, în vecinătatea cu Cooperativa Munca Colectivă și Hotelul "Sălăuța”.
Începând cu anul 2001 s-au demarat lucrările de construire a bisericii, care au durat 9 (nouă) ani.
În anul 2018 lucrările s-au finalizat, iar în data de 19 august 2018 biserica a fost sfințită de către PS Florentin Crihălmeanu, fiind păstorită de pr. paroh Login Ceuca din anul 2013, sub păstorirea căruia s-a finalizat construcția bisericii.
Parohia are un număr de 150 credincioși din care aproximativ 60 de persoane frecventează biserica în zilele de sărbătoare.
Citez din cuvântul scris al preotului Login Ceuca: „Țelul principal este ca Biserica Greco-catolică din Năsăud, să redevină o biserică de referință a comunității, dinamică, implicată, actuală, care să satisfacă nevoile credincioșilor printr-o trăire autentică a credinței, înrădăcinată în cuvântul Lui Dumnezeu și însuflețită de spiritul Sfânt”.
Să-l felicităm și să-i mulțumim pictorului Nechita Bumbu, pentru că o parte din timp, l-a consacrat artei năsăudene.
Floarea Pleș
președ. Cerc Astra oraș Năsăud
Citiţi şi:
- Locuri și obiective emblematice pentru orașul Năsăud, în picturi și fotografii. Complexul Comercial cu Grădina de vară din Năsăud
- Casa de la nr. 18 din Piața Unirii. Locuri și obiective emblematice pentru orașul Năsăud, imortalizate în picturi și fotografii
- Exemple de bune practici din Sângeorz Băi, Şanţ şi Lunca Ilvei, la întâlnirea Forumului Montan din România
- Brânza frământată de Sângeorz Băi, atestată ca produs tradiţional
- Datorită reabilitării Primăriei Năsăud – sedii mutate
Comentarii
Doamna Floarea Pleș nu ne mai surprinde cu constanta publicațiilor pertinente ale dânsei în cotidianul Răsunetul, dar mai ales cu bogăția de informații care necesită o muncă asiduă.
Felicitări stimată d-nă! Năsăudenii și cei care vă cunosc sunt bucuroși să vă citească articolele.
Pictorul Nechita Bumbu este unic prin redarea autenticității multor construcții vechi dispărute sau existente prin recondiționare. Face cinste ținutului năsăudean.
Adaugă comentariu nou