Planuri de management pentru 7 situri Natura 2000 din Bistriţa-Năsăud şi alte două arii naturale protejate, din fonduri europene! APM BN: Piatra de temelie pentru viitoare proiecte!

Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud în parteneriat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate au organizat joi, la Hotel Metropolis, conferința de lansare a proiectului cod SMIS 124398: „Elaborarea planurilor de management pentru siturile Natura 2000 ROSCI0393 Someșul Mare, ROSCI0232 Someșul Mare Superior, ROSCI0400 Șieu – Budac, ROSCI0437 Someșul Mare între Mica și Beclean, ROSCI0095 La Sărătură, ROSCI0396 Dealul Pădurea Murei – Sângeorzu Nou și ROSCI0441 Viile Tecii și ariile protejate de interes național 2202 Masivul de sare de Sărățel și 2208 La Sărătură”.

Este un proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 4 - Protecția mediului prin măsuri de conservare a biodiversității, monitorizarea calității aerului și decontaminarea siturilor poluate istoric. 

La eveniment au participat prefectul Stelian Dolha, subprefecţii Lorand Toth şi Decsei Attila, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Camelia Tabără, col. Florin Furnea – inspector şef al Jandarmeriei bistriţene, primarii Grigore Ţiolan (Feldru) şi Ioan Mate (Sânmihaiu de Câmpie), inspectorul şcolar Doina Macarie, şefi şi reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate, reprezentanţi ai societăţii civile etc.

          În debutul evenimentului, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, Sever Roman,  a explicat că povestea acestui proiect a început acum patru ani, fiind mai multe variante propuse de consultanţi, finalmente contractul de finanţare fiind semnat în decembrie 2019. Valoarea proiectului este de 7,8 milioane lei, adică aproximativ 1,6 milioane euro.

          „Am ales acest momente de lansare a proiectului pentru că se află în preajma Zilei Mondiale a Mediului – 5 iunie, tema de anul acesta fiind restaurarea ecosistemelor. Toţi cetăţii lumii, ai UE, ai ţării noastre au obligaţia protejării mediului înconjurător, fapt scris şi în Constituţia României. (...) Proiectul are drept scop elaborarea planurilor de management pentru 9 arii naturale protejate, 7 sunt situri de importanţă comunitară, Natura 2000, iar 2 sunt arii protejate de importanţă naţională care se suprapun cu acestea. Ca să primeşti bani pentru proiecte europene, trebuie să ai un plan de management, noi punem acum piatra de temelie pentru următoarele proiecte”, a explicat Sever Roman.

          În context, acesta a menţionat că proiectul se intersectează cu suprafaţa a 26 de UAT-uri, 24 din Bistriţa-Năsăud şi două din Cluj. Pentru viitor, având aceste planuri de management, s-ar putea obţine fonduri pentru trasee tematice, monitorizarea şi supravegherea ariilor protejate, reconstrucţie ecologică, cele mai importante fiind acum aceste studii ştiinţifice care stau la baza planurilor de management.

          Prefectul Stelian Dolha a evidenţiat faptul că prin acest proiect va fi creionat un spirit civic ecologic mai accentuat, mai ales în cele 24 de UAT-uri din judeţul nostru.

          „E un început, de aici ar trebui să multiplicăm aceste proiecte. Vin şi banii prin PNRR şi era bine dacă eram mai conectaţi ca judeţ la această finanţare. Vreau să-i salut şi să-i felicit pe cei de la Tăşuleasa Social, pe fraţii Uşeriu, pentru că am văzut proiectul Via Transilvanica prins în PNRR”, a declarat prefectul Dolha.

          Vicepreşedintele Camelia Tabără a subliniat interesul major pentru conservarea şi protejarea ariilor protejate. „Este zestrea noastră naturală de care suntem obligaţi cu toţii să avem grijă. Cred că avem o mare problemă în divizarea responsabilităţilor şi o soluţie pentru rezolvarea problemelor este unificarea eforturilor. Aceste documente strategice sunt un lucru extrem de valoros. La nivel de Consiliu Judeţean, suntem la stadiul la care definitivăm Strategia de Dezvoltare, să înţeleagă UAT-urile, că există un demers comun în dezvoltare, un echilibru între dezvoltarea turismului şi conservare şi păstrarea acestor arii naturale, pentru o dezvoltare durabilă, sustenabilă”, a spus vicepreşedintele Tabără.

          Oana Lobonţiu, responsabil comunicare în cadrul proiectului, a punctat obiectivele generale şi specifice ale proiectului, dar şi rezultatele aşteptate în urma implementării, şi anume 7 planuri de management elaborate şi aprobate pentru siturile Natura 2000 şi ariile naturale protejate care se suprapun cu acestea; informarea, conştientizarea şi consultarea factorilor interesaţi cu privire la conservarea biodiversităţii, dar şi îmbunătăţirea calităţii managementului asigurat de Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate prin resurse umane instruite şi dotate conform noilor cerinţe. Marius Carharţ, responsabil tehnic pe biodiversitate în cadrul ANANP, a prezentat cele şapte situri Natura 2000 – Someşul Mare, Someşul Mare Superior, Şieu, Budac, Someşul Mare între Mica şi Beclean, la Sărătură, Dealul Pădurea Murei – Sângeorzu Nou, Viile Tecii şi cele două arii naturale care se suprapun – La Sărătură şi masivul de sare de la Sărăţel, evidenţiind habitatele şi speciile de interes comunitar, dar şi importanţa acestor situri.

          Nu în ultimul rând, Lucian Macaveiu, coordonator al echipei de la SC Vizual SRL, a supus atenţiei activităţile de informare, conştientizare care vor fi derulate în cadrul proiectului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5