APM BN derulează întâlniri de conștientizare a factorilor de interes locali și regionali cu activitate în cele şapte situri Natura 2000 şi ariile naturale protejate incluse într-un proiect european!

Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud în parteneriat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate organizează, în perioada de 5-14 iulie 2022, întâlnirile pentru conștientizarea factorilor de interes locali și regionali cu activitate în ariile protejate vizate de proiectul „Elaborarea planurilor de management pentru siturile Natura 2000 ROSCI0393 Someșul Mare, ROSCI0232 Someșul Mare Superior, ROSCI0400 Șieu – Budac, ROSCI0437 Someșul Mare între Mica și Beclean, ROSCI0095 La Sărătură, ROSCI0396 Dealul Pădurea Murei – Sângeorzu Nou și ROSCI0441 Viile Tecii și ariile protejate de interes național 2202 Masivul de sare de Sărățel și 2208 La Sărătură” cod SMIS 124398. Este un proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 4 - Protecția mediului prin măsuri de conservare a biodiversității, monitorizarea calității aerului și decontaminarea siturilor poluate istoric, cu o valoare de 7.867.705,46 lei, din care 6.687.549,74 lei valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională și 1.180.155,77 lei valoare co-finanțare eligibilă a beneficiarului.

Miercuri, în sala de şedinţe de la Primăria Bistriţa, la întâlnirea prezidată de directorul executiv al APM B-N, Sever Roman, au participat subprefectul Decsei Atilla, inspectorii şcolari Doina Macarie şi Rodica Drăguş, Luminiţa Borşa de la Consiliul Judeţean, directorul executiv Liliana Coceşiu şi Cristian Ţetcu din cadrul Primăriei Bistriţa,  reprezentanţi ai Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, ai ANIF, AJVPS, CCI B-N, Extensiei Bistriţa a UBB Cluj-Napoca, ai Asociaţiei Produs în Bistriţa-Năsăud.

         Directorul executiv al APM B-N, Sever Roman, a menţionat că după sesiunile de educare din 20 de şcoli, la care au participat peste 2000 de elevi şi cadre didactice, în aceste două săptămâni au loc întâlniri publice la sediul mai multor primării. Ulterior, peste 30 de experţi vor ieşi în teren pentru culegerea datelor în vederea elaborării planurilor de management. Acestea trebuie realizate până în iunie 2023 şi aprobate de Ministerul Mediului până la finalul anului viitor. Şeful APM B-N a menţionat că aceste planuri de management au o importanţă majoră, inclusiv pentru Primăria municipiului Bistriţa, care va trebui să-şi coreleze documentaţiile tehnice pentru aprobarea viitoarelor proiecte sau planuri urbanistice.

Expertul în arii protejate, Lucian Macaveiu, a prezentat elemente definitorii despre ariile naturale protejate şi Siturile Natura 2000. În România, avem 606 situri Natura 2000, care însumează 24% din suprafaţă, ţara noastră fiind pe locul nouă în Uniunea Europeană, prima poziţie fiind ocupată de Slovacia cu 38%.

Marius Carhaţ, reprezentantul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate a menţionat că judeţul Bistriţa-Năsăud deţine 12 situri Natura 2000 şi 25 de rezervaţii naturale. Acest proiect are şi scopul de a îmbunătăţi starea de conservare a animalelor, plantelor, insectelor protejate, să determine practici agricole prietenoase cu mediul, să ne facă pe noi toţi mai responsabili în relaţia cu mediul. Pe parcursul întâlnirii au fost prezentate filme cu ariile protejate vizate de proiect, o „mini-teleenciclopedie” care să ne reliefeze frumuseţile şi bogăţiile acestui judeţ.

Astfel de întâlniri publice au avut loc, până acum, la Primăria Mica (judeţul Cluj), Primăria Beclean, Primăria Șieu-Măgheruș şi Primăria Bistrița şi vor continua, în 7 iulie - Primăria Lechința, 12 iulie - Primăria Șintereag, 13 iulie - Primăria Feldru şi 14 iulie - Primăria Nimigea.

 ***

Obiectivul general al proiectului constă în menţinerea şi îmbunătăţirea stării de conservare a speciilor şi habitatelor din siturile Natura 2000 ROSCI0393 Someşul Mare, ROSCI0232 Someşul Mare Superior, ROSCI0400 Şieu – Budac, ROSCI0437 Someşul Mare între Mica şi Beclean, ROSCI0095 La Sărătura, ROSCI0396 Dealul Padurea Murei – Sângeorzu Nou, ROSCI0441 Viile Tecii și ariile protejate de interes național 2202 Masivul de sare de Sărățel și 2208 La Sărătură, în cadrul unui proces participativ ce vizează elaborarea planurilor de management şi informarea/conştientizare factorilor interesaţi cu privire la beneficiile conservării acestor arii naturale protejate.

Obiective specifice ale proiectului: 1. Îmbunatăţirea managementului siturilor Natura 2000 ROSCI0393 Someşul Mare, ROSCI0232 Someşul Mare Superior, ROSCI0400 Şieu – Budac, ROSCI0437 Someşul Mare între Mica şi Beclean, ROSCI0095 La Sărătura, ROSCI0396 Dealul Pădurea Murei – Sângeorzu Nou şi ROSCI0441 Viile Tecii, în scopul conservării favorabile a speciilor şi habitatelor de pe teritoriul acestora prin elaborarea Planului de management al acestor arii naturale protejate, în concordanţă cu legislaşia în vigoare

2. Creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a grupurilor ţintă cu privire la necesitatea protejării şi conservării resurselor naturale din ariile vizate de proiect cu respectarea principiilor dezvoltării durabile.

 3. Întarirea capacităţii administrative şi a competentelor personalului responsabil cu administrarea ariilor naturale protejate în vederea asigurării stării favorabile de conservare a biodiversităţii din ariile naturale protejate vizate de proiect.

Rezultate așteptate: 1. 7 planuri de management elaborate și aprobate, pentru siturile Natura 2000 vizate de proiect și ariile naturale protejate care se suprapun cu acestea.

2. Informarea, constientizarea și consultarea factorilor interesați cu privire la conservarea biodiversității în ariile naturale protejate.

3. Îmbunătățirea calității managementului asigurat de ANANP prin deținerea de resurse umane instruite și dotată conform noilor cerințe de management.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5