A plecat la ceruri ing. proiectant Emil Moisil, unul dintre eminenţii în domeniul construcţiilor din ţară
O zi tristă pentru mine, când scriu la trecut despre omul şi naşul meu de cununie, care a făcut atât de mult bine societăţii noastre, rămânând în urma sa multe edificii, atât în municipiul Bistriţa, judeţul nostru şi în ţară. Inginer Emil Moisil a văzut lumina zilei în anul 1950, 27 iulie, în localitatea Şanţ, fiind singurul fiu al lui Pompei şi Lucreţia. Şcoala primară a absolvit-o în localitatea Şanţ, după care a urmat cursurile liceale din Sângeorz Băi, pe care le-a absovit cu note mari. Deşi în tinereţe pasiunea lui era să devină silvicultor, a urmat Facultatea de Construcţii Civile şi Industriale de la Cluj, fiind totodată şi şef de promoţie, cu bursă republicană, singurul din facultate, fiind şi descendent al marelui matematician al ţării, Grigore Moisil. A avut ocazia să rămână asistent universitar la Politehnica din Cluj, dar a renunţat pentru locul lui drag, Bistriţa şi să fie cât mai aproape de părinţi.
În anul 1974 se căsătoreşte cu prima dragoste a lui, Dorina Partene, fiica preotului greco-catolic Augustin Partene din Maieru. Din căsătoria lor au rezultat doi băieţi – Ovidiu şi Dorin. Printre proiectele mari pe care şi-a lăsat amprenta ing. Emil Moisil amintim: o aripă a stadionului „Jean Pădureanu”, Sala Polivalentă din Bistriţa, Metropolis, Casa Tineretului (Apollo), Crucea de la Tihuţa şi o parte din mănăstire, foarte multe săli de sport în tot judeţul şi în ţară, sedii de primării şi una dintre cele mai frumoase biserici, chiar din ţară, din localitatea Feldru.
Amintim şi Primăria şi Şcoala Gimnazială din Maieru, precum şi terenul obţinut cu greutate pentru construcţia Bisericii Greco-Catolice şi întocmirea proiectului pentru această biserică, acolo unde a slujit şi socrul său, Artenie Augustin.
Ultima dorinţă a lui a fost ca locul de veci să fie lângă socrii.
Aşadar, astăzi ne despărţim de omul care a plecat cam repede dintre noi la ceruri, pentru a întocmi proiecte pentru cei care-l vor urma.
Înmormântarea va avea loc sâmbătă, la ora 12,00, la Biserica Greco-Catolică din Maieru.
Dumnezeu să-i aşeze sufletul în rândul celor drepţi!
Citiţi şi:
- Fiul familiei Moisil îşi urmează tatăl în Ceruri
- Doi măiereni în presa județeană interbelică – prefectul Ioan Partene şi preotul Iulian Cioarba
- Preotul Augustin Partene, din Maieru, condus pe drumul veşniciei de episcopul Florentin Crihălmeanu şi 30 de preoţi
- Comuna Șanț – 250 de ani de la atestarea documentară
- Mitropolitul Andrei, la Maieru. Părintele Dan Cismaș a primit Crucea Centenar Mihai Vodă, iar preotul Ioan Lăpuște, primarul Vasile Borș, prim-coratorul Vasile Moisil au fost decoraţi cu Ordine
Comentarii
Dumnezeu sa il odihneasca in pace si sa ii aline familia intristata.
Dumnezeu sa-l odihneasca!
S-a stins "un boier" drag al satului nostru, un domn erudit si bland, care dupa stiinta mea n-ar fi suparat pe cineva. D-zeu sa-l odihneasca in pace de-a dreapta Sa!
Regretele mele sincere. Dumnezeu să-l ierte. Dormi in pace, prieten bun...
Adaugă comentariu nou