Poienarul Mihai Ciurdărean, Cavaler al Legiunii de Onoare, înmormântat cu onoruri militare la Paris

Victor ȘTIR

Născut în urmă cu 92 de ani, în satul Ciceu-Poieni, comuna Căianu-Mic, Mihai Ciurdărean a răposat recent, în 26 aprilie, la Paris, unde își avea rezidență de aproape 75 de ani.

Crescut în Ciceu Poieni, în familia lui Gheorghe Ciurdărean, țăran-agricultor, Mihai Ciurdărean a lucrat de tânăr în una din fabricile orașului industrializat Brașov, iar după invadarea țării de către armata sovietică a părăsi România, stabilindu-se în Hexagon.

            După cum precizează istoricul Mihai Pelin în lucrarea sa ,,Opusul emigrației politice românești”, apărută în anul 2002, Mihai Ciurdărean ar fi făcut parte din Gărzile lui Maniu, o formă de rezistență care s-ar fi opus comunismului incipient, împrejurări în care s-ar fi refugiat cu un grup spre lumea liberă.

            Conjudețeanul nostru a putut reveni în patria de origine doar în anul 1968, când regimul Ceaușescu a dat semnele unui dezgheț politic, a unei distanțe luate de Moscova. Satul Ciceu-Poieni l-a primit atunci în atmosferă de sărbătoare, deși era zi de lucru. Avea o familie frumoasă: soție-româncă din Piatra Neamț, două fete și un băiat, care, evident, graseiau franțuzește.

Atașat de locurile natale, Mihai Ciurdărean s-a mai întors la Ciceu-Poieni de câteva ori, la intervale mari de timp, de fiecare dată bucurându-se să ia parte la Liturghia ortodoxă și să viziteze locurile copilăriei de care se simțea legat.

            Anii au trecut și ceea ce se știa vag, că ar fi luptat în tinerețe în Legiunea franceză, în Indochina, s-a adeverit pentru poienari tocmai la înmormântarea surprinsă de fotograf. Întregul ceremonial a avut structură, fast, reguli militare și Mihai Ciurdărean a fost petrecut  pe ultimul drum, cu onuruile care se acordă doar celor care au adus servicii excepționale Republicii Franceze. Conform articolului 2 din decretul nr. 2015-434 din 15 aprilie 2015, publicat în Journal officiel de la Republique Francaise, Mihai Ciurdărean a primit, ca fost combatant rănit, titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare.
            Potrivit lui Sile Știr care ține legătura cu familia și administrează saitul ,,Ciceu-Poieni”, ultima dorință ar fi fost ,,să-și mai vadă satul încă o dată și apoi să moară acolo”. Domnul a rânduit ca zilele vieții sale să se oprească în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor și să-și doarmă somnul de veci în patria de adopție care l-a prețuit. Dar ce bine i-ar sta unui bust ,,Mihai Ciurdărean”, deplin meritat, lângă Monumentul Eroilor, în centrul satului!

Odihnească în pace!

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5