Noi apariţii

Portrete de meseriaşi năsăudeni (1910-2010)

La Editura „George Coşbuc” din Bistriţa, editor Dumitru Munteanu, a fost tipărit, a fost tipărit un nou volum al autorilor năsăudeni Ioan Mititean, Floarea Pleş şi Lucreţia Mititean. Este vorba despre „Portrete de meseriaşi năsăudeni (1910-2010), o lucrare care cuprinde 178 de portrete socio-istorico-biografice ale unor meseriaşi şi meşteşugari năsăudeni, prima carte de acest gen apărută după Dicţionarul culturii şi civilizaţiei populare al judeţului Bistriţa-Năsăud, vol. I – Ţara Năsăudului”, coordonator prof. Ioan Seni, unde au fost publicate o mare parte dintre aceste „portrete”. Aşa cum spuneau autorii, deoarece, în urma documentării în teren au scos la iveală noi nume de talente uitate în negura timpului, au hotărât să-i introducă în paginile acestui volum dedicat în întregime lor: meseriaşilor şi meşteşugarilor. Cartea are o „Prefaţă” semnată de dr. Vasile Tutula, în care, pe lângă laudele aduse autorilor, pentru viitor, le dă câteva sugestii cu scopul ca aceştia să-şi perfecţioneze stilul, mijloacele de cercetare istorice şi etnografică. După prefaţă găsim „Argumentul” autorilor, în care explică ce şi-au propus scriind acest volum: imortalizarea tezaurului meşteşugurilor din Năsăud şi Valea Someşului care, ca şi portul popular, sunt pe cale de dispariţie. De asemenea, sunt reflectate unele „schimbări spectaculoase intervenite în decursul anilor, evoluţia unor meserii, dispariţia unora, apariţia altora, modernizarea lor şi înfiinţarea unor noi obiective economice… ocupaţiile locului sunt o sursă vie a fiecărei perioade istorice cu puterile ei creatoare…”.

Capitolul II „Meseriaşii – oglinda sufletului, eroii unui univers întreg”, ne introduce în lumea meşterului, a meseriaşilor cu trăsăturile lor fundamentale, evoluţia în jurul unor meşteri bătrâni, ucenicia la locul de muncă etc. Capitolul III – „Talentul – prima condiţie a creării unui obiect de artă”, descrie acest dar primit de la Dumnezeu ca fiind absolut necesar acestei categorii de oameni. „Talentul… e un talisman…”, „… e ca un subţirel izvor de munte la care trebuie să-i sapi calea în piatră şi să-l captezi cu multă osteneală dacă vrei să nu se risipească….”. Capitolul IV – „Ocupaţiile tradiţionale ce s-au cristalizat la Năsăud pe parcursul anilor”, face un scurt istoric şi evoluţia ocupaţiilor de bază ale năsăudenilor, pe diferite ramuri, cu activităţile lor specifice, relaţia om-natură, atelierele meşteşugăreşti, apoi apariţia industriei etc.

Capitolul V cuprinde portretele meseriaşilor în ordine alfabetică, o categoria de oameni harnici, pricepuţi, stăpâniţi de pasiuni şi talentaţi, din Năsăud (aproximativ 90%) şi din împrejurimi (restul de 10 procente: Rebrişoara, Telciu, Leşu Ilvei, Şanţ sau Nimigea).

Volumul este mai degrabă un Dicţionar al meseriaşilor şi meşteşugarilor, care reflectă munca şi efortul deosebite făcute de cei trei autori: Ioan Mititean, Floarea Pleş şi Lucreţia Mititean, care au făcut documentarea în teren, dar şi în arhivele existente (prea puţine de acest gen), o muncă grea dar care nu i-a învins pe aceşti „scormonitori de valori”.

Cartea a fost primită cu bucurie şi recunoştinţă de cei care au fost imortalizaţi în acest prim volum sau de urmaşii celor trecuţi în eternitate. Autorii merită toate laudele pentru lucrarea de faţă ce va rămâne în arhivele documentare năsăudene.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5