Povestea căsătoriei

Judeţul nostru a câştigat, prin Bogdan Dumitru Moloman, un specialist în drept. După cărţile “Protectia copilului”, Editura Karuna 2008, Încheierea, desfiinţarea, încetarea şi desfacerea căsătoriei, Editura Karuna 2008, şi volumul realizat în colaborare cu Gabriela Cristina Frenţiu, “Elemente de dreptul familiei şi de procedură civilă”, Editura Hamangiu, 2008, Bogdan Moloman vine pe piaţa de profil cu monografia “Căsătoria civilă şi religioasă în dreptul român”, Editura Universul Juridic, Bucureşti, 2009.

Actualmente Bogdan inspector la Autoritate Tutelară în cadrul Primăria Municipiului Bistriţa. CV-ul lui este bogat la 24 de ani: licenţiat în Ştiinte Administrative la Facultatea de Ştiinte Politice, Administrative si ale Comunicării, din cadrul Universităţii ,,Babes-Bolyai" Cluj, actualmente student al Facultăţii de Drept de la prestigioasa universitate, Bogdan are ca domenii de cercetare Dreptul familiei şi Dreptul civil. Experienţa este acumulată şi prin participarea la conferinţe, unde a fost distins cu diferite premii pentru activitatea de cercetare: la a X-a Conferinţã de Ştiinte Administrative Satu-Mare, 2008 cu tema: ,,Încheierea cãsãtoriei’’ a primit premiul III; la a IX-a Conferinţã de Ştiinte Administrative din Covasna-Sf. Gheorghe-Arcus, 2007, cu tema: ,,Desfiinţarea, încetarea şi desfacerea cãsãtoriei’’ – premiu special; la a VIII-a Conferinţã de Ştiinte Administrative, de la Arcalia, iunie 2006, cu temele: ,,Actul juridic civil şi actul administrativ - privire comparativã’’ şi ,,Servicii publice locale’’ a fost din nou remarcat de specialiştii de la Cluj.

Monografia “Căsătoria civilă şi religioasă în dreptul român”, apărută prestigioasa editură bucureşteană Universul Juridic, este un nou pas în cariera tânărului, lucrarea conţinând termeni clari, concişi, adresându-se atât studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor şi practicienilor dreptului, cât şi celor care vor să ştie istoria căsătoriei de-a lungul timpului. Cartea aduce date ale evoluţiei familiei, căsătoriei şi divorţului nu numai din punct de vedere juridic, ci şi din perspectivă istorică, fiind astfel un punct în plus de cercetare şi apoi relatare. Nu lipseşte comparaţia legislaţiei de la noi în ce priveşte căsătoria cu legislaţia altor state din Europa, America de Sud, Asia. Cartea merge pe firul tradiţiei, a valorilor fundamentale ale umanităţii, o amplă cunoaştere între generaţii, a diferitelor aspecte ale concubinajului şi logodnei, precum şi ale căsătoriei religioase, care nu are caracter obligatoriu. De altfel căsătoria religioasă este analizată din perspectiva diferitelor biserici (ortodoxă, catolică, evanghelică, baptistă, a Martorilor lui Iehova etc.) oglindindu-se în text diferenţele şi asemănările dintre ritualuri. „Modul de concepere a cărţii, limbajul folosit, problematica tratată, vasta bibliografie consultată, la care autorul face trimitere, stârnesc interesul pentru studiul lucrării”, spune prefeţatorul cărţii dr. Gabriela Cristina Frenţiu. O carte care dincolo de latura ştiinţifică inserează filozofie şi concepte de viaţă, începând cu Mesopotamia, Egiptul Antic, Civilizaţia Ebraică, Persia, India, China Antică, Japonia Antică, Imperiul Aztec, Imperiul Incas, Civilizaţia maya, Grecia Antică, Roma Antică, până la Dacia Romană. Care sunt drepturile familiei, convenţia matrimonială, livretul de familie şi mai presus de toate câteva sfaturi pentru buna înţelegere, veţi descoperi în acest studiu. Şi pentru că trăim într-o epocă în care tot mai mulţi români divorţează, Bogdan Moloman se ocupă şi de acest aspect, prin termeni aplicaţi, neuitând să atragă atenţia asupra efectelor desfacerii căsătoriei, descoperind dincolo de legi câteva gânduri care te duc la meditaţie, la jurămintele pe care le-ai depus. Cartea transmite un mesaj cât se poate de puternic, că viaţa în doi este o binecuvântare dacă ştim s-o preţuim. O carte care va străbate dincolo de timp prin acurateţea cu care este scrisă, prin bibliografia impresionantă parcursă, prin rigurozitatea ştiinţifică. Bogdan Moloman devine unul dintre numele cunoscute în domeniul juridic.

Comentarii

09/01/10 10:51
Alexa

Felicitari... trebuie sa apreciem ca exista un tanar atat de ambitios la noi in judet. BRAVO. Prea putini tineri sunt atrasi de cercetare si in special de domeniul juridic. Mii de felicitari. Si acest tanar trebuie recompensat. Aduce mandrie judetului, si in special orasului nostru. Au fost premiile municipiului Bistrita, de ce nu a fost macar nominalizat si acest tanar? Oricum, ar fi meritat sa fi castigat si el un premiu, pentru ca, asa cum am spus aduce onoare orasului nostru. Trebuie premiat, recompensat, stimulat...Nu orice tanar are preocupari de acest gen. Multi sunt prin baruri, cluburi, disco, etc.. Macar acest tanar isi utilizeaza timpul liber intr-un mod benefic atat pentru el cat si pentru societate. Ma bucur ca exista un asemenea tanar la noi in oras. BRAVO. Stimata redactie a ziarului "RASUNETUL" incercati, intr-un fel, ca acest tanar sa fie recompensat intr-un fel. Macar sa fie premiat pentru activitatea desfasurata in domeniul juridic, etc.. Asa cum Menut precizeaza.. judetul nostru a castigat un specialist in drept. FELICITARI

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5