EXISTĂ O SOARTĂ

Povestea unei cunoscute familii de dascăli năsăudeni, în carte

Editura Venus Star din Năsăud, coordonată de tânăra scriitoare Cristina Iuga, care a debutat la vârsta de 14 ani cu un roman de 500 de pagini, a scos recent de sub tipar cartea “Există o soartă”, autor Romulus Berceni.
Cartea tratează scene de familie din viaţa a doi cărturari ce au lucrat pe “ogorul” şcolii la Chiochiş, Apatiu, Strugureni, Ilva Mică, Rebrişoara şi Năsăud, Vali şi Romi ce şi-au unit destinele acum 53 de ani printr-o dragoste la prima vedere clădită pe trei elemente necesare într-o căsnicie: comunicare, respect şi iubire.
Familia pentru cei doi a constituit cel dintâi aşezământ între Dumnezeu şi om, cea mai veche comunitate umană întemeiată de Tatăl ceresc, după modelul trainic al Prea Sfintei Treimi. Nu este bine să fie omul singur, să-i facem ajutor potrivit pentru el (Facere 2,18).
E de neuitat prima întâlnire, la cursurile de la IPCD Cluj pentru definitivarea în învăţământ, cursuri cu rod bogat, fixarea în învăţământ şi închegarea familiei, adică crearea unui loc în care ambii să se simtă protejaţi, aşteptaţi şi iubiţi având ca punct de pornire termenul de “acasă”, legat de familie; unul fără celălalt este ca o încăpere pustie sau un grup de oameni străini.
Familia pentru Vali şi Romi, cu toate că s-a săvârşit la prima vedere, şi în popor se spune că nu durează, se destramă repede, s-a observat contrariul. Tinerii de ieri au pornit de la început spre iubire şi înţelegere, fără a ezita să ofere în schimb unul altuia acelaşi lucru.
Cartea este prefaţată de universitarul clujean VIOREL HODIŞ, bun prieten al autorului, părintele gramaticii limbii române, care intră adânc în “substanţa” cărţii, creionând scurt, dar dens, cele două personaje, două portrete intitulate original “EU, Romi… EA, Vali…”
Autorul ne-a cucerit prin sinceritatea descrierii propriei familii, a casei părinteşti din Chiochiş şi Iordăneşti - Cernăuţi, Năsăud, părinţii, fraţii, copilăria, tinereţea, anii de studii, condiţiile familiale şi spirituale, cercul de prieteni, aspecte din comunitatea satului, activitatea didactică, social-culturală şi obştească, tânăra pereche, în echipa de dansuri din satele unde lucrau, regizori şi actori în instituţiile de cultură, excursionişti pe cărările patriei şi în afara graniţelor. Din cei 53 de ani în comun, au fost la mare de 51 de ori, de regulă la Techirghiol. Litoralul era marea lor plăcere, iar pentru Vali, a fost marea ei iubire, dar în final ,predestinatul ei mormânt, deoarece sejurul cu nr. 51 i-a adus Valericăi tragicul sfârşit, iar cartea de faţă este un templu al iubirii, produsul unei relaţii bazate pe încredere, stimă şi iubire reciprocă, factori care menţin familia unită.
Întristatul autor a scris această carte specială printre lacrimi, cu dorinţa sinceră de a avea mereu în faţă chipul iubirii nemărginite, devotate, a frumoasei sale Vali, care a creat în familie şi în colectivul didactic un mediu prielnic pentru naşterea, dezvoltarea şi desăvârşirea fiinţei umane.
“Cea ce simt eu pentru tine scumpă, Vali
Este fiorul unei frunze ce cade la pământ,
Reprezinţi tot ce am avut şi am mai sfânt.
Ca poet ce-am fost şi sunt
Aş vrea atât de multe să-ţi destăinuiesc
Ai fost o soţie iubitoare şi binecuvântată
Şi nu-ţi pot spune decât că TE DORESC.”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5