Pr. dr. Adrian Cherhaț: Rugăciunea nu e un fel de practică voodoo... Cum să înțeleagă limitații că în potir și în unica linguriță e chiar Hristos? Un cocalar țipa că i-ar răstigni pe toți preoții ca pe Iisus. Să înceapă cu mine

Totuși, nu mă pot abține, când văd atâta inepție la unii, care se dau și mari fleți în boscheți. Să se știe în toată lumea, și mai ales inculții care nu mai prididesc să-și dea cu părerea despre rânduielile Bisericii: toți, dar absolut toți preoții ortodocși au împărtășit și vor împărtăși credincioșii cu o singură linguriță. În (ne) cugetarea voastră îngustă i-ați văzut doar pe cei din Cluj. Am înțeles că unul care-și zice politician i-a dat în judecată pe părinții de la catedrală... Păi, ar trebui să-i dea pe toți, așa spre satisfacția diabolică a unora cu mintea cât un grăunte. Pentru acești aflători în treabă slujbele Bisericii sunt ca spectacolele și jocurile sportive, iar împărtășania o chestie de premiere şi rugăciunea un fel de practică voodoo... Atât îi duce capul... mai mult nu bate mintea lor îngustă... și se dau mari deștepți. Cum să înțeleagă ei, limitații, că în potir și în unica linguriță e chiar Hristos? Sunt cu mintea foarte jos și tot noi, spun ei în delir, suntem în evul mediu. Păi, evul mediu a fost lux de cugetare față de prostiile omului modern, incapabil să cuprindă în propria înțelegere semnificațiile creștine. Pigmeii ăștia din modernitate socotesc că omul care se roagă nu mai are nevoie de medic, iar creștinul trebuie neapărat să disprețuiască știința. Dacă ar deschide niște cărți ar afla că creștinismul a favorizat și susținut dezvoltarea științei, iar calea științei este o metodă naturală de cunoaștere a lui Dumnezeu. Creștinul este cel care se roagă pentru sănătatea lui, dar știe că rugăciunea nu e de ajuns, dacă nu urmează o terapie medicală. Rugăciunea nu rezolvă totul precum magia, ci doar aduce un sprijin efortului concret. Dar e prea mult pentru ei. Încă mai au la bază diacronismul lui Marx, care e o tâmpenie de la cap la coadă. Un cocalar țipa la un moment dat că i-ar răstigni pe toți preoții ca pe Iisus. I-am răspuns că asta ar fi cinstea supremă pentru orice slujitor și să înceapă cu mine. Atât înțelegea el din chestia cu răstignirea. Habar nu avea că crucea pentru Iisus a fost cinstea supremă la care nici o gândire redusă de cocalar nu poate ajunge. Așa că, aflătorilor în treabă, mai luați o gura de spanac și porniți un pic rotițele minții, dacă o aveți. Vedeți sa nu vă curgă pe la colțuri. Și dacă vreți să fiți vigilenți la sănătatea populației, priviți pe stradă și în marketuri cum oamenii n-au nici o treabă în a se proteja. Lăsați lingurița de la potir că nu înțelegeți nimic din ce e acolo. Nu acolo e sursa infecției. Oricum nu mai aveți ce comenta pentru că credincioșii nu mai participă la slujbe. Îmi cer iertare, dacă am lezat înflăcărarea cuiva, dar așa mai izbucnesc eu din când în când. Să fim cu toții sanătoși!

Comentarii

29/03/20 12:42
Ramon

Parinte aberezi !

29/03/20 15:11
Vizitator

Prostia nu are argumente. Marele filozof român Mihai Ralea spunea că un semn al prostiei este acela că prostul schimbă criteriile, subiectul unei dispute. El dădea exemplul unei dispute intre două studente privitor la un subiect de fizică, cand una dintre ele, nemaiavand argumente, ii aruncă celeilalte: «Ce sa mai vorbesc cu tine care esti tuberculoasa?!».

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5