Baia Sprie

Preotul Timoftei Găurean a lansat volumul “Liturghii in cumpatul vremii”

Casa de Cultură a oraşului Baia Sprie a fost gazdă bună şi primitoare pentru preotul Timoftei Găurean din Agrieşul de la poalele Ţiblesului. Slujitorul altarului este cunoscut ca fiind un preot cu har, dar şi cu calităţi multiple. Pe lângă săvârşirea rânduielii bisericeşti, preotului îi place să colecţioneze obiecte tradiţionale de artizanat, cărora le-a dat valoare într-un muzeu etnografic.

Îi place să “modeleze” lemnul, transformându-l în adevărate opere de artă, în special cu tentă religioasă, organizează diferite festivaluri şi, nu în ultimul rând, îi place să scrie. Aceasta plăcere din urmă le-a împărtăşit-o şi celor din Baia Sprie, cu ocazia lansării cărţii “Liturghii în cumpătul vremii”. La acest eveniment, moderat de directorul Casei de Cultură, Andrei Bărbos, au ţinut să fie alături primarul Vasile Dorin Paşca, protopopul Băii Mari, Fabian Coroian, scriitorul Menuţ Maximinian- editor, profesorul Grigore Man, publicistul Vasile V. Filip, preoţii Aurel Poptean şi Nicolae Breban, colonelul în rezervă Mihai Cosma, artiştii Grigore Sâmboan, Onişor Pop şi Larisa Uţa, alţi profesori, preoţi, oameni de cultură, administratori de firme, cetăţeni ai oraşului Baia Sprie.

Protopopul Băii Mari, Fabian Coroian: “Mi-am dat seama că nu este un preot făcut, ci unul născut”

Despre autor, au rostit cuvinte frumoase mulţi dintre cei prezenţi la eveniment. “Trăind acolo, alături de oameni dragi, într-o parohie mică, dar cu oameni cu suflet mare şi inimoşi, a infiinţat un muzeu etnologic şi a compus o rapsodie în lemn, care a devenit artă. Este vorba despre această carte de suflet dedicată în primul rând mamei sale, pe care a pierdut-o încă din fragedă copilărie. Onoraţi Casa de Cultură, obştea noastră, cu lansarea acestei cărţi, aici, într-o localitate care pastrează tradiţia strămoşească nealterată”, a spus directorul Andrei Barbos. Despre acest eveniment, protopopul Băii Mari, Fabian Coroian a spus ca îi face plăcere să vorbească, mai cu seamă că îl cunoştea pe autor încă de pe vremea când era seminarist şi a venit ca preot în comunitatea în care s-a născut şi a crescut protopopul. “Ziua de astîzi este una de aleasă bucurie sufletească. Il cunosc din 1967 pe autor, când a venit preot pe meleagurile noastre. Mi-am dat seama atunci că nu este un preot făcut, ci unul născut. Faptul că a scris această carte este un lucru îmbucurător pentru mine, dar cu siguranţă şi pentru cei care o vor citi. Sunt multe lucruri trecute acolo, însă aparte sunt predicile folositoare pentru noi fiecare”, mărturiseste protopopul Fabian Coroian. “Este rodul unei munci adunate în mulţi ani. Părintele Timoftei este un om modest şi cu greu a aceptat să fie scrisă munca lui intr-o carte. Sunt multe texte cu iz literar, dincolo de cel religios. Vorbeşte mult despre ceea ce însemn’m noi pe acest pământ. Sunt gânduri deosebite în tot ceea ce înseamnă om pe pământ. Părintele Timoftei vorbeşte cu cuvintele. Cartea sa s-a născut dintr-o dragoste pentru pământul românesc, pentru înaintaşii noştri. Este un dialog cu mama, tata, oameni dragi, cu lemnul ca şi un frate. Am venit în oraşul Baia Sprie pentru că îl preţuiesc pe preot şi pe oamenii locului. Maramureşul, portul, casele moroşeneşti sunt apreciate în lume. Preotul are un muzeu de exponate cu cămăşi tradiţionale vechi, sculpturi, dar şi cu certificatul de naştere a prozatorului născut în vecinătatea Agrieşului, Liviu Rebreanu”, spune Menut Maximinian. O întâlnire de suflet cu oameni deosebiţi de la Bistriţa. Expoziţia de sculptură a părintelui Găurean a întregit evenimentul.

Vasile Gherman

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5