Preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan despre Blocul operator centralizat: Un adevărat OZN. Nu cred că mai există aşa ceva în România
Până la finalul acestei luni vor fi finalizate lucrările la Blocul operator centralizat, asta după ce noua secţie de Chirugie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa a fost recepţionată în vara anului trecut. Ambele investiţii sunt incluse în proiectul de supraetajare a unui pavilion de la P + 2 la P + 4, finanţat cu bani de la Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean, la o valoare totală de aproximativ 27 milioane lei (6,5 milioane euro).
„Este pentru prima dată când sunt în Blocul operator centralizat, după avansarea lucrărilor. Undeva, până la finalul lunii septembrie, acest OZN – eu îl numesc OZN – va fi gata. Nu cred că mai există aşa ceva în România. Este extrem de important ca ceea ce s-a greşit în trecut sau ceea ce vedem că se întâmplă în ultima perioadă în sănătate, unde infecţiile intraspitaliceşti au creat probleme foarte mari, să nu se mai repete. Am încercat ca prin această investiţie modernă să eliminăm aceste lucruri şi, aşa cum domnul director Lazany vă preciza, de la aer steril, la echipamente de ultimă generaţie, inclusiv mai multe filtre pentru personalul medical. Fiecare sală de operaţie are instrumentar propriu, care nu va fi folosit în altă parte. Sunt şi mai multe tipuri de sterilizări, chimică, cu aer comprimat etc. Avem echipamente de ultimă generaţie de la companii foarte bune. Sunt foarte bucuros că o investiţie foarte complicată şi nu ieftină, aproximativ 6,5 milioane euro, se apropie de final. Colegii din spital vor avea condiţii de ultimă generaţie pentru a putea să ofere servicii de calitate pentru cetăţenii din Bistriţa-Năsăud şi nu numai”, a declarat, în cadrul vizitei de lucru, preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan.
Acesta a menţionat că în urma acestor investiţii vor fi atraşi şi medici, inclusiv medici neurochirurgi, chirurgie pediatrică, care sunt interesaţi să vină la Bistriţa. „E un vis devenit realitate, e o investiţie începută anul trecut care se termină cu mult mai repede decât am sperat şi aici un rol important îl are fostul ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, care în urma vizitei pe care a făcut-o în primăvară la Bistriţa, văzând care sunt eforturile administraţiei locale pentru sistemul de sănătate a spus că este încântat de ce a văzut şi că ministerul este obligat să vină alături de acest proiect. Sunt patru oameni care au contribuit concret: fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, fostul prim-ministru Victor Ponta, fostul ministru al Sănătăţii – Patriciu Achimaş Cadariu şi actualul prim ministru Dacian Cioloş, cărora le mulţumesc în numele meu şi al cetăţenilor, pentru că ne-au sprijinit să ducem la final acest proiect”, a menţionat preşedintele Moldovan.
În paralel, directorul administrativ Gabriel Lazany a menţionat că mare parte a aparaturii medicale a ajuns la unitatea spitalicească, medicii luând deja un prim contact. „Eu zic că într-o lună putem să facem intervenţii chirurgicale aici”, a precizat Lazany, adăugând că aparatura şi echipamentele medicale sunt de ultimă generaţie, achiziţionate de la lideri mondiali în domeniu. „De exemplu, pe partea de anestezie, avem un aparat care măsoară profunzimea anesteziei. Se montează nişte senzori pe cap care determină profunzimea anesteziei. Au spus că suntem singurul spital din România care deţine un asemenea aparat”, a explicat directorul administrativ al spitalului.
În ceea ce priveşte tema infecţiilor intraspitaliceşti, Gabriel Lazany a precizat că pacienţii sunt protejaţi 100% în sălile de operaţii.
Blocul operator centralizat cuprinde 8 săli de operaţii şi sterilizare proprie, şi anume 3 săli operaţii pentru Chirurgie generală, 2 săli operaţii pentru Ortopedie-traumatologie, o sală de operaţii pentru Urologie, o sală de operaţii pentru Oftalmologie, o sală de operaţii pentru O.R.L şi o Staţie de sterilizare proprie a Blocului operator. Fiecare sală de operaţii este o structură complexă care cuprinde şi spaţiile anexe aferente, cu filtru sanitar pentru pregătirea medicilor, sala de pregătire preoperatorie a bolnavului, sala de trezire postoperatorie şi spălător pentru instrumentar.
În plus, prin proiect se prevede şi dotarea acestui Bloc operator, cu mese de operaţii, lămpi scialitice, o unitate de electrochirurgie cu sistem de furnizare argon medical şi evacuator de fum; 2 platforme electrochirurgicale de înaltă performanţă destinate procedurilor chirurgicale complexe endoscopice si deschise, având opţiunea de tăiere şi coagulare, funcţionalitate bipolară, sigilare vasculară şi fuziune tisulară; 2 platforme electrochirurgicale monopolare/bipolare; oximetru cerebral; un aparat de măsurare uniemisferică a profunzimii anesteziei; 2 sisteme de anestezie şi monitorizare complexă; o trusă de laparoscopie pentru intervenţii chirurgicale; centrală triplex de producere oxigen medical şi o staţie de sterilizare.
La etajul IV al acestui pavilion au fost amenajate 31 saloane pentru bolnavi, cu grup sanitar propriu, spaţii medicale de tratament, spaţii medicale administrative (birouri, camere, vestiare pentru medici etc.), spaţii administrative (sală de mese, oficiu alimentar, depozit deşeuri medicale etc.). Dintre dotările tehnice amintim sistemul de distribuţie fluide medicale, sistemul de climatizare, de evacuare a aerului viciat, sistem control acces, de apel medical, de supraveghere video, de alarmare vocală, sistem CATV, voce-date şi telefonie-interfonie.
Citiţi şi:
- Blocul Operator Centralizat de la Spitalul Judeţean, inaugurat oficial. O insulă de normalitate, un model pentru întreaga ţară
- Lucrările la Blocul operator centralizat de la Spitalul Judeţean, în stadiu final
- Într-o lună, Blocul operator centralizat va fi finalizat. A început montarea echipamentelor
- Prima intervenţie neurochirurgicală la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa
- Cinci milioane lei pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, în vederea continuării lucrărilor la Blocul operator
Adaugă comentariu nou