Blocul Operator Centralizat de la Spitalul Judeţean, inaugurat oficial. O insulă de normalitate, un model pentru întreaga ţară
„O insulă de normalitate în ţara asta”, o oportunitate de a recredibiliza sistemul medical românesc, aşa a fost privită investiţia în Blocul Operator Centralizat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, de către invitaţii de marcă din judeţele limitrofe. Vorbim despre un parteneriat real între administraţia judeţeană, Guvern şi managementul Spitalului Judeţean de Urgenţă, care aduce în prim plan, după cum remarca fostul ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, „grija faţă de oameni”.
De altfel, fostul ministru Patriciu Achimaş Cadariu, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei – rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, directori ai unor spitale din judeţele limitrofe, fostul ministru Ioan Rus, prefectul Ovidiu Frenţ, deputatul Doina Pană, şefi ai instituţiilor deconcentrate, oficialităţi locale şi judeţene au fost printre cei care au dat curs invitaţiei managerului Mircea Gelu Buta şi preşedintelui Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, de a participa la această sărbătoare, dacă putem să-i spunem aşa, pentru judeţul Bistriţa-Năsăud.
Evenimentul inaugural a debutat cu o slujbă de sfeştanie şi de binecuvântare a celor care ostenesc la spitalul bistriţean, oficiată de protopopul Alexandru Vidican şi de cei trei preoţi care slujesc la bisericile de la secţiile spitalului. De altfel, protopopul Vidican a menţionat că astăzi soarele a răsărit de la Bistriţa, caracterizându-l pe managerul Mircea Gelu Buta drept „un înger păzitor” al acestei instituţii medicale. Ulterior, oaspeţii au fost invitaţi să parcurgă sălile de operaţii, de sterilizare, primind explicaţii de la staff-ul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa.
Supraetajarea pavilionului de la regimul P + 2 în P + 4 în vederea construirii Blocului Operator Centralizat şi a spaţiilor medicale a însumat aproximativ 27,435 milioane lei (6,5 milioane euro), din care într-o primă etapă au fost realizate spaţiile medicale ale secţiei de Chirugie (saloanele de la etajul IV), staţia de oxigen şi, finalmente, Blocul Operator Centralizat (19,9 milioane lei). Finanţarea a venit în proporţie de aproape 75% de la Guvern, diferenţa fiind asigurată din bugetul Consiliului Judeţean.
„În ultimii cinci ani, am reuşit, împreună cu managementul Spitalului Judeţean, cu colegii din Consiliul Judeţean să atragem fonduri de aproximativ 18 milioane euro, care au fost investite în sistemul de sănătate, mai exact în Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa şi în Ambulatoriul de specialitate. Aş vrea să-i felicit pe cei care au dus la capăt această investiţie, începând de la managementul spitalului şi până la colegii mei din Consiliul Judeţean, dar şi pe constructori, pentru lucrările de calitate. (...) Mă bucur că am ajuns în acest stadiu şi-mi doresc ca Programul Operaţional Regional să fie deblocat ca să putem să continuăm proiectele pe care noi le avem. Ca prioritate, avem extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe şi Heliportul, care să reducă timpii de transfer a bolnavilor aflaţi în situaţii delicate în clinici de specialitate, în cele două centre universitare, Târgu Mureş şi Cluj”, a punctat preşedintele CJ, Radu Moldovan.
Fostul ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu: Bistriţa e un model pentru întreaga ţară
Fostul ministru al Sănătăţii în Guvernul Cioloş, manager al Institutului Oncologic din Cluj-Napoca, Patriciu Achimaş Cadariu a remarcat tot ceea ce s-a întâmplat la Bistriţa, atât din prisma administratorului, cât şi a medicului.
„La finalizarea obiectivului, a fost solicitat, aşa cum se face în management, un control extern de calitate. În acest sens, o echipă anestezico-chirurgicală, din două centre diferite, s-a deplasat la noul Bloc Operator al spitalului din Bistriţa. Deseori, atunci când lucrurile sunt ieşite din comun, se vorbeşte despre miracole. Cred că aici putem vorbi de miracolul realităţii, iar realitatea este construită de oameni, dincolo de resurse materiale. Aceste resurse au existat în nenumărate locuri, desecentralizarea s-a făcut în toate judeţele ţării, dar cred că trebuie să îi felicităm şi să vă felicităm şi să subliniem faptul că este un model pentru întreaga noastră ţară, faptul că funcţionează descentralizarea, faptul că atunci când oamenii se implică, atunci când există continuitate în managementul unui spital şi pricepere, dublate fiind de competenţe profesionale, atunci rezultatul este cel pe care îl vedem”, a precizat ex-ministrul Cadariu.
În opinia sa, ca medic şi potenţial pacient, acesta a sintetizat investiţiile de la Bistriţa ca „grija faţă de oameni”, o dovadă a faptului că „ne pasă de pacienţii noştri, de oamenii faţă de care suntem răspunzători”.
Rectorul UMF Târgu Mureş: Bistriţa-Năsăud, un judeţ norocos din punct de vedere medical
Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, a punctat în discursul său faptul că „omul sfinţeşte locul”, iar investiţia vine într-un moment foarte potrivit, deoarece „într-o perioadă prea lungă şi nedreaptă, în care într-un mod inacceptabil a scăzut credibilitatea în sistemul medical din România, e nevoie de situaţii de genul acesta care să recredibilizeze”.
Rectorul UMF Târgu Mureş a spus că dincolo de pereţi şi uşi a văzut, la Bistriţa, performanţa care se poate face cu „o resursă umană potrivită”. „Cred că sunteţi o insulă de normalitate în ţara asta care ar merita să fie replicată. E o treabă excelentă domnule manager, domnule preşedinte. Dacă lucrul acesta s-ar întâmpla în fiecare loc din ţara asta poate că am fi în altă ţară. Din acest moment înainte putem spune că sunteţi un judeţ norocos din punct de vedere medical”, a mai adăugat prof. univ. dr. Azamfirei.
„Aveţi un preşedinte şi un manager normali la cap”
Fostul ministru de interne, Ioan Rus, „prieten al judeţului”, a remarcat faptul că Bistriţa „este o insulă de normalitate”, iar când vor exista mai multe astfel de insule în România vor forma un arhipeleag, iar „apoi vor da o ţară competentă şi competitivă”.
„Sunt puţine locuri în ţară unde există aşa ceva. Una dintre şansele acestui judeţ este un preşedinte de consiliu judeţean normal la cap. (...) Nu-i suficient spitalul, el trebuie umplut de oameni extrem de competitivi profesional, pentru ca lucrurile să se desfăşoare normal. Sunt convins că aceste lucruri se vor desfăşura aşa, fiindcă prioritatea zero a preşedintelui CJ este aceea de a face în aşa fel încât specializări, rezidenţiate de la universităţile din Cluj şi Târgu Mureş să vină aici. Nu vorbim doar despre o clădire extrem de bine dotată, ci vorbim despre o strategie de dezvoltare a modului în care se face asistenţa pentru populaţia din Bistriţa-Năsăud şi nu numai”, a precizat Ioan Rus.
Prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta: Primele operaţii programate în a doua jumătate a lunii octombrie
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, a precizat faptul că unitatea spitalicească are o strategie care vizează atingerea performanţelor potrivit timpurilor şi mileniului III. „Strategia are un proiect de dezvoltare foarte bine stabilit, împreună cu Consiliul Judeţean”, a precizat, succint, managerul Mircea Gelu Buta, aducând mulţumirile sale conducerii Universităţilor de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca – rector Alexandru Irimie şi prorectorului Grigore Băciuţ şi UMF Târgu Mureş – rector Leonard Azamfirei, foştilor miniştri Ioan Rus, Patriciu Achimaş Cadariu şi Nicolae Bănicioiu, rectorului UBB Cluj-Napoca –academicianul Ioan Aurel Pop, rectorului Universităţii Tehnice Cluj-Napoca - Vasile Ţopa.
Managerul spitalului bistriţean a precizat că primele operaţii în noul Bloc Operator Centralizat vor fi programate în partea a doua a lunii octombrie, după ce va fi mutată vechea secţie de chirurgie şi va fi realizată şi instruirea cadrelor medicale cu noua aparatură achiziţionată.
Prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta a prezentat şi pe câţiva dintre medicii chirurgi care vor lucra în Blocul Operator Centralizat, la neurochirurgie, chirurgie plastică, urologie, însă în prima decadă a lunii octombrie va avea loc o prezentare oficială a medicilor care au optat să vină la Bistriţa.
***
Blocul operator centralizat cuprinde 8 săli de operaţii şi sterilizare proprie, şi anume 3 săli operaţii pentru Chirurgie generală, 2 săli operaţii pentru Ortopedie-traumatologie, o sală de operaţii pentru Urologie, o sală de operaţii pentru Oftalmologie, o sală de operaţii pentru O.R.L şi o Staţie de sterilizare proprie a Blocului operator. Fiecare sală de operaţii este o structură complexă care cuprinde şi spaţiile anexe aferente, cu filtru sanitar pentru pregătirea medicilor, sala de pregătire preoperatorie a bolnavului, sala de trezire postoperatorie şi spălător pentru instrumentar.
În plus, prin proiect s-a prevăzut dotarea acestui Bloc operator, cu mese de operaţii, lămpi scialitice, o unitate de electrochirurgie cu sistem de furnizare argon medical şi evacuator de fum; 2 platforme electrochirurgicale de înaltă performanţă destinate procedurilor chirurgicale complexe endoscopice si deschise, având opţiunea de tăiere şi coagulare, funcţionalitate bipolară, sigilare vasculară şi fuziune tisulară; 2 platforme electrochirurgicale monopolare/bipolare; oximetru cerebral; un aparat de măsurare uniemisferică a profunzimii anesteziei; 2 sisteme de anestezie şi monitorizare complexă; o trusă de laparoscopie pentru intervenţii chirurgicale; centrală triplex de producere oxigen medical şi o staţie de sterilizare.
La etajul IV al acestui pavilion au fost amenajate 31 saloane pentru bolnavi, cu grup sanitar propriu, spaţii medicale de tratament, spaţii medicale administrative (birouri, camere, vestiare pentru medici etc.), spaţii administrative (sală de mese, oficiu alimentar, depozit deşeuri medicale etc.). Dintre dotările tehnice amintim sistemul de distribuţie fluide medicale, sistemul de climatizare, de evacuare a aerului viciat, sistem control acces, de apel medical, de supraveghere video, de alarmare vocală, sistem CATV, voce-date şi telefonie-interfonie.
Citiţi şi:
- Preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan despre Blocul operator centralizat: Un adevărat OZN. Nu cred că mai există aşa ceva în România
- Blocul operator centralizat al Spitalului Judeţean de Urgenţă prinde contur
- Ministrul Sănătăţii, în vizită de lucru la Bistriţa
- Investiţie de peste 19 milioane lei în Blocul operator al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa
- Într-o lună, Blocul operator centralizat va fi finalizat. A început montarea echipamentelor
Adaugă comentariu nou