Președintele Radu Moldovan: Este ziua în care celebrăm curajul, patriotismul, ambiția, unitatea, sentimentele puternice care ne-au unit în jurul unor proiecte majore! Dumnezeu să binecuvânteze țara noastră și pe noi toți!

An de an, Ziua Națională a României este un răsunet care ne trezește sentimentele patriotice. Dar este și dovada că prin unitate și faptele noastre avem puterea să clădim și să reclădim o țară.
Nimic nu se face de la sine.
Pentru Marea Unire din 1918, uniți au luptat și s-au jertfit sute de mii de români.
 
De aceea, dragii mei, aceasta este cea mai importantă și emoționantă sărbătoare a națiunii noastre. Este ziua în care celebrăm curajul, patriotismul, ambiția, unitatea, sentimentele puternice care, generație după generație, ne-au unit în jurul unor proiecte și idealuri majore.
Cu profund respect, mă înclin pentru cei ce au luptat și au  proclamat în 1918, Marea Unire de la Alba Iulia.
 
De Ziua Națională nu celebrăm doar un eveniment istoric, ci și valorile și ecoul pe care acest proiect de țară ni l-a lăsat moștenire.
La mulți ani, dragi români!
La mulți ani, România!
Dumnezeu să binecuvânteze țara noastră și pe noi toți!
 
Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud,
Emil Radu Moldovan

Comentarii

05/12/22 16:46
Toni

Cu ocazia zilei de 1 Decembrie , 2022, UNESCO a hotărât introducerea în patrimoniul imaterial al organizației a „Tradiției creșterii cailor lipițani” si "Cămășii cu altiță”. Evaluarea celor două dosare a durat doi ani, pâna când reprezentanții a 24 de state au recunoscut în unanimitate originalitatea, valoarea culturală și necesitatea protecției internaționale a acestor propuneri venite din partea României .
Caii din rasa lipițan au fost folositi initial de curtea imperială din Viena, iar azi mai apar în evenimente, sărbători și festivități și au un important rol terapeutic. Rasa lipițană de cai este crescuta în 8 țări din Europa, între care și România, iar UNESCO a acceptat-o în patrimoniul sau cultural. Prima atestare documentară pe teritoriul României de astăzi datează din 1874, când a fost mutată herghelia imperială din Ungaria pe un domeniu la Sâmbăta de Jos. De atunci se cresc lipițani în Țara Făgărașului.
Herghelia Beclean a luat ființă in anul anul 1970 când a fost organizat aici un depozit de armăsari de montă , care a stat la baza înfiintarii in anul 1978 a hergheliei propriu-zisă, axată la început pe creșterea unei rase pentru caii de muncă (Semigreu Românesc). Abia începând cu anul 1993, în herghelie se crește și calul din rasa Lipițan. In prezent Herghelia Beclean este profilată pe creșterea și ameliorarea raselor Semigreu Românesc și Lipițan varietatea colorată (negru și murg).

Referitor la "Cămașa cu altiță" cunoscută si sub denumirea de „iia românescă” a intrat pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al UNESCO drept element de identitate culturală în România și Republica Moldova. A fost înregistrată sub numele de "Cămașa cu altiță" si nu cu termenul „ie”, pentru că după cum au constatat cercetătorii etnologi, acesta era folosit în trecut doar cu totul accidental. Cămașa cu altiță este piesa de bază a costumului tradițional românesc de sărbătoare și care a fost purtată inclusiv de Regina Maria, iar altița reprezintă acea parte brodată manual de pe umerii cămășilor pentru femei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5