Președintele Emil Radu Moldovan: La mulți ani, România independentă, România victorioasă, România europeană!

Curajul, solidaritatea și viziunea, au transformat ziua de 9 mai, într-un simbol al păcii și unițății în diversitate.

Astfel, prin ambiția strămoșilor noștri, care au fost fără frică și au înțeles puterea cuvântului “împreună”, sărbătorim 3 momente istorice esențiale:
- 144 de ani de când România și-a proclamat independența,
- Ziua Europei
- Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Mă-nclin în fața tuturor celor care ne-au lăsat moștenire România independentă și a celor ce au făcut eforturi ca țara noastră să fie integrată în construcția europeană.

La mulți ani, România independentă, România victorioasă, România europeană!

Comentarii

09/05/21 11:00
Remus

Când vine vorba de istorie, in mintea unor politicieni e o mare nebuloasă. Președintele CJ Radu Moldovan vorbeste despre tripla semnificatie a zilei de 9 mai pentru România, când in realitate e vorba doar de Ziua Europei. Cunoscută si sub denumirea de „Ziua Schuman”, amintind de declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman din 9 mai 1950 prin care a fost propusă unirea industriilor de oțel și cărbuni a Franței, Germaniei de Vest și a altor state, ducând la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO). Acest eveniment fiind considerat un moment fundamental în istoria Europei.
Ziua Independenţei, de stat a Romaniei a fost proclamată pe 10 Mai 1877. În urma contribuţiei semnificative din cadrul războiului ruso-turc (1877 – 1878), România îşi câştigă independenţa faţă de Imperiul otoman. Astfel, pe 10 mai 1877, Senatul ţării votează proclamaţia de independenţă, care a fost apoi aprobată în 1878 în cadrul Congresului de la Berlin. Confuzia vine din faptul ca in timpul regimului comunist, atunci când se vorbea despre independenţa Romaniei, se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu din Parlament, rostit la 9 mai 1877. Aceasta a fost citită în Parlament în 9 Mai tocmai pentru a-i da posibilitatea principelui Carol să o semneze și să-i dea putere de Lege în 10 Mai, de Ziua Regalității și Ziua oficială a României. De aceea, comunistilor nu le-a convenit si au optat pentru ca Ziua Independentei să fie sărbătorită pe 9 mai , falsificând istoria.
Cât priveste Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, trebuie spus că si aici există o mare controversă , având in vedere faptul că În 9 mai 1945, la ora 00.16, la cartierul general sovietic din Berlin a fost semnat actul de capitulare necondiţionată a Germaniei, act care a marcat sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în teatrul de luptă european. Acesta este motivul pentru care aliaţii occidentali sărbătoresc Ziua Victoriei în Europa în 8 mai, iar țările din est au optat pentru sărbătorirea Zilei Victoriei împotriva fascismului în 9 mai.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5