Preşedintele Radu Moldovan: La mulți ani, România independentă, România victorioasă, România europeană!

Curajul, viziunea și solidaritatea, au transformat ziua de 9 mai, într-un simbol al unității și păcii! •

Astfel, prin ambiția înaintașilor noștri, care au fost fără frică, nu s-au predat greutăților și au înțeles puterea cuvântului “împreună”, sărbătorim 3 momente istorice esențiale:
143 de ani de când România și-a proclamat independența,
Ziua Europei
Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial.

 

Mă-nclin în fața strămoșilor care ne-au lăsat moștenire România independentă și drept răsplată, vom demonstra prin puterea faptelor că vom învinge și noi lupta cu inamicul invizibil.

La mulți ani,
România independentă,
România victorioasă,
România europeană!

 

 

Comentarii

09/05/20 14:27
vizitator

Mereu se vorbeste despre tripla semnificatie a zilei de 9 mai si anume: Proclamarea independenţei de stat a României din 1877, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, in 1945 și Ziua Europei (1950). Nimic mai fals.
In realitate, Ziua Independenţei, de stat a Romaniei este pe 10 Mai 1877. În urma contribuţiei semnificative din cadrul războiului ruso-turc (1877 – 1878), România îşi câştigă independenţa faţă de Imperiul otoman. Astfel, pe 10 mai 1877, Senatul ţării votează proclamaţia de independenţă, care a fost apoi aprobată în 1878 în cadrul Congresului de la Berlin. Confuzia vine din faptul ca in timpul regimului comunist, atunci când se vorbea despre independenţa Romaniei, se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu din Parlament, rostit la 9 mai 1877.
Apoi, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial în 1945 se sărbătoreste pe 8 mai , când Harry Truman, Winston Churchill şi Charles De Gaulle au anunţat oficial victoria.
Prin urmare, ziua de 9 mai are doar o singură semnificație şi anume Ziua Europei, amintind de declarația lui Robert Schuman, prin care a propus unirea industriilor de oțel și cărbuni a Franței, Germaniei de Vest și a altor state, ducând la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului. Acest eveniment fiind considerat un moment fundamental în istoria Uniunii Europene. Sursa de inspiraţie a planului Schuman, a fost Jean Monnet, consilier pe probleme economice şi om politic francez,care şi-a dedicat
viaţa cauzei integrării europene. În calitate de prim consilier al guvernului fracez, a fost omul care a inspirat faimoasa „Declaraţie Schuman”, pronunţată la 9 mai 1950. Aceasta a condus la crearea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), considerată a fi la
originea Uniunii Europene de astăzi. Un important liceu din Bucuresti poartă numele de "Jean Monnet".

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5