Preşedintele Radu Moldovan: Investiţiile în infrastructura medicală nu au finalitate fără un parteneriat cu medicii
Palatul Administrativ a găzduit o conferinţă de presă comună a administraţiei judeţene şi a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, alături de preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, participând echipa managerială a SJU Bistriţa, managerul Gabriel Lazany, directorul medical – dr. Gabriela Deak, asistent principal Gabriela Remeş – director îngrijiri, directorul financiar contabil – Mirela Pop şi Paul Szekely – director administrativ. De asemenea, în premieră au fost prezentaţi mare parte din medicii angajaţi la spitalul bistriţean, începând cu anul 2018.
În mesajul său, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, a punctat investiţiile derulate în infrastructura de sănătate, care însumează aproximativ 150 milioane lei, adică 32 milioane euro. Este vorba despre modernizarea Secţiei de oncologie, a Secţiei de obstetrică şi neonatologie, construcţia unei noi secţii de chirurgie, modernizarea Ambulatoriului, dotarea cu aparatură şi tehnică medical de ultimă generaţie a Ambulatoriului, construcţia Blocului Operator Centralizat.
Pe finalul anului trecut, au fost achiziţionate din fondurile Consiliului Judeţean 15 seturi de echipamente de ultimă generaţie pentru Blocul Operator Centralizat, ORL, Ortopedie, Oftalmologie, Gastroenterologie, Endocrinologie, fiind echipată complet şi Secţia de recuperare – medicină fizică şi balneologie. De asemenea, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, la SJU Bistriţa au ajuns un CT şi un RMN, care sunt "într-o activitate de început", care a impus inclusive reabilitarea şi recompartimentarea parterului Spitalului Judeţean.
Potrivit preşedintelui Moldovan, în implementare sunt alte proiecte cu finanţare europerană sau de la Guvernul României prin Ministerul Sănătăţii, dar şi cu sprijinul necondiţionat al Consiliului Judeţean. Un astfel de proiect ambiţios îl reprezintă extinderea şi modernizarea Secţiei de terapie intensivă, Ministerul Sănătăţii urmând să aloce sume consistente în 2019, astfel ca la finele anului această investiţie să poată fi finalizată. O altă investiţie o reprezintă extinderea şi modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe a SJU Bistriţa, cu finanţare europeană. Practic, aproximativ 1,5 milioane euro sunt alocaţi prin POR 2014-2020, reprezentând 40-50 la sută din valoarea proiectului, diferenţa de peste un milion jumate urmând să fie asigurată de Consiliul Judeţean. Noul UPU va avea aproximativ 1300 mp faţă de 280 m cât are acum şi va fi dotat cu echipamente de ultimă oră. Acest proiect este direct legat de construcţia unui heliport pe spital, cele două unităţi urmând să fie conectate printr-un lift de mare viteză. Există o oportunitate de finanţare prin Ministerul Sănătăţii, dar vor fi căutate şi alte soluţii pentru a realiza acest proiect extreme de important.
Pe lista de investiţii de la SJU Bistriţa figurează şi reabilitarea termică şi modernizarea Secţiei TBC şi Boli cronice de pe strada Ghinzii (ofertele de la licitaţie vor fi deschise la finele lunii), dar şi reabilitarea termică şi modernizarea Secţiilor de Boili infescţioase, Recuperare, Oncologie şi Dermato-venerice de pe strada Alba Iulia (urmează semnarea contractului de finanţare).
Citiţi şi:
- Ministrul Sănătății, dr. Florian Bodog: Spitalul Județean din Bistrița, peste clinicile private din capitală!
- Ce a făcut prima dată când a ajuns la Bistriţa ministrul Sănătăţii, Florian Bodog? El a confirmat faptul că Bistriţa va avea un Centru de Radioterapie
- Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița: Proiecte de peste 100 milioane lei pentru echipamente la Secția de Oncologie și reabilitarea Secției de Psihiatrie
- Cine sunt cei 26 de laureați ai Galei Elitelor Medicale de la Bistrița, cel mai mare eveniment medical al anului în România
- Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Ambulatoriul Integrat al Spitalului orășenesc Beclean!
Comentarii
Nimic despre Centrul de Radioterapie de pe strada Alba Iulia, desi Consiliul Județean Bistriţa-Năsăud în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență Bistrița au anunțat, în nenumărate rânduri, că intenționează să construiască un Centru de Radioterapie cu dotari la cele mai înalte standarde.
Astfel, prin octombrie 2018, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, spunea ca proiectul tehnic pentru acest important obiectiv de investiții e aproape finalizat și are mari speranțe că din primăvara acestui an, ar putea fi demarate și lucrările de execuție. Acest Centru ar urma să fie construit pe strada Alba Iulia în apropierea secției de Oncologie a unității medicale.
Tot atunci, Emil Radu Moldovan anuntase intenția ca să se dezvolte cu ajutorul Universităţii Tehnice şi a Universităţii Babeş-Bolyai un program de pregătire a fizicienilor medicali pentru radioterapie:”În cadrul Centrului de Radioterapie avem în vedere crearea unui centru de perfecționare, pregătire și practică pentru viitorii fizicieni care vor lucra în centru. Pe lângă partea fizică a centrului de radioterapie unde vor fi tratați bolnavii, la etajul superior va fi o zonă de învățământ, care va fi dezvoltată cu un parteneriat între cele două universități. Acesta este cam unic în toată zona Transilvaniei. În momentul de față nu mai există așa ceva …” a mai adăugat el.
Adaugă comentariu nou