Preşedintele Senatului, Anca Dragu: Vom cere la Bruxelles flexibilizarea condiţiilor pentru achiziţiile publice!

Preşedintele Senatului României, Anca Dragu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că modificarea Legii achiziţiilor publice reprezintă una dintre doleanţele autorităţilor locale. Oficialul s-a întâlnit astăzi cu primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc, şi prefectul Stelian Dolha, luând act de principalele probleme cu care se confruntă administraţiile.

          „Vrem ca executivul şi legislativul să stea de vorbă cu autorităţile locale şi să înţelegem, de la firul ierbii, ce putem face mai bine. Am avut o disucţie şi domnul primar, cu domnul prefect şi am creionat câteva puncte importante pentru agenda legislativă viitoare. Am discutat despre necesitatea modificării la Legea achiziţiilor publice. Este o durere foarte mare pe care am întâlnit-o la toţi reprezentanţii autorităţilor locale, pentru că procedurile sunt greoaie, iau foarte mult timp şi ca urmare proiectele de investiţii de care avem atât de multă nevoie, fie că vorbim de apă, canal, gaze, construcţii civile, drumuri, sunt amânate”, a menţionat Anca Dragu.

          Potrivit acesteia, la nivelul Guvernului există un grup de lucru care analizează principalele aspecte care trebuie modificate. „Am discutat cu colegii din acest grup de lucru, astfel încât la nivelul Parlamentului să fim implicaţi activ, să putem veni cu contribuţii. Am discutat cu doamna deputat Diana Morar chestiuni punctuale care ar facilita toată activitatea în zona infrastructurii fizice. Pe achiziţii publice, rolul principal este acum la Guvern, dar Parlamentul este cu o jumătate de pas în spatele lor, astfel încât să fim pregătiţi şi să facem aceste modificări. Săptămâna viitoare voi avea o vizită oficială a Bruxelles, unde voi pune pe agendă nevoia flexibilizării condiţiilor privind achiziţiile publice, cu atât mai mult cu cât ne uităm la PNRR cu un termen de implementare de trei ani şi la experienţa nefericită a unor achiziţii publice unde procedura durează cinci ani. Trebuie să fim foarte bine pregătiţi, astfel încât toate proiectele de 29,2 miliarde euro să nu fie ţinute pe loc sau tergiversate din motive de suprabirocraţie”, a explicat preşedintele Senatului.

          De asemenea, pe agenda discuţiilor au figurat aspecte privind bugetarea multianuală a investiţiilor, nevoia de susţinere a mediului privat şi nevoia de susţinere a comunităţilor locale pentru cofinanţarea unor proiecte.

          Anca Dragu, alături de Sergiu Hossu – şeful Cancelariei primului-ministru, se află într-o vizită în ţară, care a început joi la Bistriţa şi se va încheia duminică la Tulcea. Aceştia au participat la manifestările dedicate Zilei Eroilor, la Bistriţa, dar au efectuat o vizită şi la Centrul de vaccinare al SVSU, aflat pe un loc fruntaş în România. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5