Prestigiul medicinei româneşti

Bistriţa a găzduit, în ultima decadă a lunii aprilie (22-23-24 aprilie) cea de-a V-a ediţie a conferinţei judeţene „Zilele Medicale Bistriţene”, o manifestare ştiinţifică de prestigiu, care a reunit nume de înaltă probitate profesională din domeniul medicinei. Prezenţa la dezbateri a unor elite din domeniul sănătăţii, din centrele universitare Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Iaşi şi din judeţul nostru, printre care prof. dr. Constantin Ciuce, prof. dr. Vasile Andreica, prof. dr. Vasile Astărăstoae, conf. dr. Ioan Ţilea şi mulţi alţii, a ridicat considerabil nivel dezbaterilor conferindu-le consistenţă şi înaltă performanţă. Teme privind urologia, cardiologia, gastroenterologia, chirurgia susţinute şi conduse de specialişti din domeniu, au suscitat un real interes din partea auditorului avizat, interesat să cunoască noutăţile din domeniile respective.
Ce concluzii s-au degajat în urma dezbaterilor?, a fost întrebarea adresată preşedintelui Colegiului Medicilor Bistriţa-Năsăud, dr. Ioan Dănuţ Cocoi. În primul rând, ediţia a V-a a reunit un record de participanţi din rândul medicilor, 350, dintre care 45 au participat efectiv la dezbateri. De asemenea, pentru prima dată au fost invitaţi şi cadrele medicale medii, acestea participând la simpozioanele organizate cu participarea acestora. Sunt, la ora actuală, înscrişi în Asociaţia profesională a Cadrelor Medicale peste 600 persoane. S-au dezbătut teme de actualitate privind tratamentul afecţiunilor oncourologice, scoţându-se în relief folosirea unei categorii noi de medicamente în cardiologie – noile anticoagulante orale (NOAC), precum şi noile metode de tratare din neurologie, despre tratamentul trombolitic în accidentul vascular cerebral. Profesorul Vasile Andreica de la Cluj-Napoca, prezent cu o echipă de specialişti, a prezentat teme din domeniul gastroenterologiei. De asemenea, teme care privesc chirurgia reparatorie oncologică, de asemenea, transplantul hepatic la copii cu malformaţii congenitale. Pentru prima dată a fost prezent la Bistriţa un chirurg cardiac de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, dr. Dan Bindea, care a prezentat câteva aspecte interesante din viaţa unui chirurg cardiac de gardă.
Preşedintele Colegiului Medicilor ne-a mai precizat că la manifestarea de la Bistriţa au fost prezentate teme de interes general pentru medicii de familie, din ambulatorii şi spitale, iar prof. dr. Vasile Astărăstoae a condus o dezbatere interesantă cu privire la „medicul funcţionar public?”. Prof. dr. Constantin Ciuce, de la UMF Cluj-Napoca, a apreciat evoluţia dezbaterilor de la prima ediţie şi până-n prezent, subliind că va continua să fie alături de preşedintele Colegiului Medicilor din BN şi în continuare.
Răspunzând la întrebarea dacă medicii şi personalul medical pot singuri să realizeze o adevărată reformă a sistemului sanitar din România, dr. Dănuţ Cocoi a răspuns: depinde şi de corpul medical, dar adevărata reformă ţine de decizia politică.
Prezenţi la deschiderea manifestării bistriţene, atât prefectul Ioan Ţintean, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean – Radu Moldovan, au apreciat activitatea medicilor din judeţ, subliniind eforturile făcute pentru modernizarea şi dezvoltarea sistemului medical bistriţean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5