La noi

Pretutindeni și fără încetare

Chiar dacă textul acesta e publicat dincolo de o zi legată de viața lui Mihai Eminescu – 15 iunie 1889 (când s-a stins din viață, în condiții dubioase), a vorbi despre inegalabilul poet și gazetar, a-l citi (precum Biblia), adică un capitol, o poezie, zi de zi, pentru români consider că e obligatoriu, o necesitate permanentă (căci găsim în el și alinare și îndreptățire a revoltei noastre diurne).
Firește că sunt date de referință din viața și opera lui, care sunt marcate prin gesturi, fapte publice, oarecum festive – cum este această nefericită zi pentru ființa și cultura poporului român.
La Beclean, de câțiva ani încoace, cu ocazia celor două zile de 15 (ianuarie și iunie), aceleași învățătoare, același profesor își aduc pruncii de pe băncile școlii la bustul lui Eminescu din scuarul vecin cu Biblioteca orășănească „Liviu Rebreanu”. Mă refer la Ioana Doroș (vezi foto), Liuța și Ioan Radu Zăgrean.
Îmbrăcați sobru și pătrunși de importanța faptei lor, elevii depun flori la baza soclului, rostesc poezii, cântă pe versuri din opera eminesciană, se relaxează cu drag, fac fotografii. Iar doamna bibliotecară Flavia Poenar – un fel de custode sentimental al acestui bust, sculptat de năsăudeanul Ioan Nistor – îi invită în bibliotecă, unde recitalurile continuă.
Educați în spiritul acestui „românism” (cuvânt prețuit, până la obsesie de acerbul ziarist de la „Timpul”), mlădițele de acum și urmașii lor vor străbate, cu siguranță, fără uitare, acest imens continent, care se numește Mihai Eminescu.

Cornel Cotuțiu
Un PS trist: A doua zi dimineața, am găsit la picioarele soclului vechea coroană, care a rezistat expusă de la aniversarea nașterii lui Eminescu, așadar, din ianuarie, și acum, îndepărtată, normal, și dusă la o pubelă din apropiere. Deci, în timpul nopții, cineva o aduse de acolo și a așezat-o lângă monument. Dar nu oricum, căci și-a golit fecalele peste ea.
Această profanare mă oripilează, însă îmi și amintește de scena din zona preponderent secuiască, în care un descreierat a spânzurat în public o făcătură din mucava ce voia să semene cu Avram Iancu.
C.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5