Prietenii literare Bistriţa - Baia Mare

Literatura din Bistriţa a fost prezentă în Baia Mare. Oasis Pub Baia Mare a fost gazda întâlnirii dintre Societatea scriitorilor bistrițeni Conexiuni şi iubitorii de poezie din Maramureş.
Evenimentul a avut în centru lansarea revistelor „Conexiuni Literare” şi „Conexiuni Magazin”, a antologiilor “Un deceniou de Conexiuni”, autori Dorel Cosma şi Elena M. Cîmpan şi „Conexiuni de noiembrie”, autori Dorel Cosma şi Menuţ Maximinian, precum şi a monografiei „De la Gewerbeverein la Palatul Culturii Bistriţa”.
Ioan Romeo Roşiianu, managerul ECreator Baia Mare, este cel care a moderat întâlnirea, mulţumind pentru prezenţă bistriţenilor, dând apoi cuvântul directorului Dorel Cosma, care a prezentat Societatea „Conexiuni”, publicaţile şi antologiile cu acealşi nume, toate primite în dar de cei prezenţi la eveniment de la Maria Herineanu, referent la Palatul Culturii.
„Am dorit să aşezăm istoria instituţiei noastre într-o carte care peste timp să fie un reper pentru ceea ce s-a întâmplat de-a lungul timpului în Bistriţa din punct de vedere cultural. De la început imobilul a avut destinaţie de esenţă culturală, dar şi de petrecere a timpului liber în mod plăcut şi eficient pentru cei aproximativ 18.000 de orăşeni cât avea Bistriţa. De la înfiinţarea acestui Gewerbeverein, în 120 de ani la această deosebită instituţie s-au perindat generaţii de artişti pe la diferitele formaţii artistice contribuind în mod esenţial la ridicarea prestigiului culturii bistriţene în ţară şi în lume. Palatul Culturii este în momentul de faţă centrul convergent al acţiunilor culturale la nivelul municipiului, aici putând fi urmărite atât spectacole ale formaţiilor proprii cât şi spectacole ale unor instituţii profesioniste din ţară şi străinătate” a spus Dorel Cosma.
La rândul lor, Elena M. Cîmpan şi Menuț Maximinian au vorbit despre activităţile de la Palatul Culturii Bistriţa şi despre revistele şi antologiile de literatură şi teatru, proiecte apreciate nu doar în ţară, ci şi peste hotare prin numele prezente în ele fiind scriitori de pe cele mai îndepărtate meridiane. În acest cadru a fost lansată, în premieră, cartea “La riva del silenzio-Malul tăcerii “, apărută la Editura “Nosa Nostra “, 2018, sub semnătura lui Dorel Cosma, tradusă în italiană de Livia Mărcan. Prezentă la eveniment, traducătoarea a vorbit despre frumuseţea poeziei lui Dorel Cosma, care are o muzicalitate aparte şi care sună foarte bine în italiană.
În cadrul Prieteniilor literare Baia Mare – Bistriţa a fost lansată antologia “Primăvara cuvântului”, dintre scriitorii din ECreator fiind prezenţi Marian Ilea, Coca Carmen, Carmena Băințan, Cristian Alina Narcisa, Dragoș Gelu, Ioan Hada, Vasile Dan Marchiș, Daniela Micu, Oanca Aurelia, Milian Oros, Iacob Oniga, Mariana Petrache, Clara Protea, Ioan Andreica, Nadia Urian, Sorin Scheuleac, Simo Baban și mulți alți „trăitori de frumos”.
Actriţa de la naţionalul băimărean, Claudia Păunescu, a recitat versuri din creaţia bistriţenilor, dar şi proză de Nadia Linul din Cristeştii Ciceului.
Expoziția de artă fotografică a lui Lucian Dobârtă a întregit frumuseţea evenimentului bistriţean.
La Maramureş Tv, în emisiunea “Ora de literatură”, moderată de Marian Ilea, discuţiile au fost în jurul literaturii ce porneşte de la Bistriţa spre întreaga lume.
Scriitorii bistriţeni au vizitat şi centrul istoric al municipiului Baia Mare, frumuseţea acestuia regăsindu-se, suntem convinşi, pe viitor, şi în scrierile lor. Plasat în mijlocul cursului râului Săsar, orașul Baia Mare s-a dezvoltat ca un centru aurifer în secolele 14-15. În 1446 orașul devine proprietatea familiei lui Iancu de Hunedoara. Îam vizitat casa acestuia din centrul istoric. În 1469, în timpul domniei regelui maghiar Matia Corvinul, orașul a fost fortificat. În 2015, oraşul cu 120.000 de locuitori a intrat în finala pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.Baia Mare a câștigat titlul de Capitală a Tineretului din România 2018-2019. Centrul istoric din Baia Mare are o Piață Centrală (Circulus fori), în prezent Piața Libertății. Turnul Ștefan este o anexă a Catedralei "Sfântul Ștefan", ridicată de Iancu de Hunedoara pe parcursul secolului XV. Construit în stil gotic turnul are 40 m înălțime. Turnul a fost folosit pentru supravegherea eventualelor posibile incendii și supravegherea strategică a orașului. Casa Iancu de Hunedoara, sau Casa Elisabeta ridicată în 1446, este parte a vechiului castel medieval ridicat de Iancu pentru soția sa Elisabeta. Monetăria din Baia Mare, edificiu ridicat între anii 1734 și 1737. În prezent clădirea slujește drept sediu al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. Turnul Măcelarilor a fost construit în secolul al XV-lea. Există o legendă, conform căreia din acest turn ar fi fost împușcat Pintea Viteazul. Casa de Cultură cu o sală de 700 de locuri, a fost construită în 1971,Teatrul municipal, inaugurat în secolul al XVIII-lea. Un eveniment de amploare organizat anual în Baia Mare este Sărbătoarea Castanelor (sărbătoarea orașului). În Baia Mare se organizează anual Festivalul Internațional de Teatru Atelier, „Ziua Artistului Plastic” , Festivalul național de muzică pentru copii „Ursulețul de aur” .
A fost o întâlnire frumoasă, sub semnul literaturii, sub semnul artei.
Urmează ca pe 10 august scriitorii din Maramureş să fie prezenţi la Palaltul Culturii Bistriţa pentru a fi cunoscuţi şi de colegii de aici şi a continua schimburile literare.

Comentarii

16/07/18 21:59
Victor Ştir

Felicitări! Frumoase activități literare!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5