Primarii şcoliţi, în accesarea fondurilor europene
Prefectul Cristian Florian, a avut, miercuri, o întâlnire cu primarii localităţilor din judeţ pe probleme privind acordarea de garanţii guvernamentale pentru proiectele de dezvoltare.
Proiectele pentru care se acordă aceste garanţii guvernamentale sunt cele din domeniile infrastructurii rutiere, infrastructurii din domeniul energiei, infrastructurii de alimentare cu apă, canalizare şi tratarea apelor uzate, infrastructurii pentru managementul deşeurilor, infrastructurii destinate educaţiei şi cercetării-dezvoltării, infrastructurii în domeniul sănătăţii şi a asistenţei sociale.
UE îţi dă, dar nu îţi bagă şi în traistă
Aderarea la Uniunea Europeană a dat posibilitatea autorităţilor locale să dezvolte proiecte ample prin obţinerea de fonduri nerambursabile, în cadrul diferitelor programe elaborate de forul european. În realitate, doar o mica parte din banii puşi la dispoziţia primarilor au fost accesaţi.
Motivul este simplu: elaborarea unui proiect necesar accesării fondurilor europene este încă o mare necunoscută pentru majoritatea funcţionarilor dintr-o primărie pentru care este mult mai comod să aştepte finanţări de la bugetul central sau judeţean pentru acoperirea cheltuielilor generate de lucrările pe infrastructură.
Măsura 322, cel mai accesat program guvernamental
Cele mai multe comune din judeţ joacă acum cartea cea mare pe ultima sesiune a Măsurii 322 ("Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale"), după ce mai multe oportunităţi, fie din bani europeni, fie din bani guvernamentali, au fost ratate în anii anteriori.
Deşi documentaţia care trebuie pregătită pentru un program de finanţare europeană este stufoasă, nu hârţogăria este obstacolul major pentru realizarea unui proiect, ci schimbările de ordin birocratic sau contestarea licitaţiilor.
Pentru multe administraţii locale o mare problemă este schimbarea regulilor jocului în timpul jocului. În acest caz, trecerea TVA-ului la costurile neeligibile.
,,Cea mai mare problemă pe care o au toţi primarii care au accesat fonduri europene pe Măsura 322 este de fapt TVA-ul. De data aceasta, TVA-ul este prins la costuri neeligibile. Nici o administraţie locală nu îşi va putea permite, de exemplu, să plătească 20 de miliarde de lei vechi-TVA”- Vasile Borş, primarul comunei Maieru.
Măsura 322 este văzută de administraţiile din mediul rural ca o şansă imensă pentru dezvoltarea comunei, dar cu şanse mici de izbândă. În caz de eşec mai rămâne varianta altor programe europene şi al celor guvernamentale. Dar spre Măsura 322 se îndreaptă încă toate speranţele.
După şapte versiuni diferite ale programului, după modificări şi adaptări din mers, se aşteaptă răspuns la o singură întrebare. ,,Oare vom câştiga?”
Până la finele acestei săptămâni, prefectul Cristian Florian va face o informare la Guvern, asupra numărului de comune care au nevoie de garanţii guvernamentale pentru accesarea fondurilor europene.
Citiţi şi:
- Fruntaşi la contractare, cu dificultăţi în implementare
- Patru primării din Bistriţa-Năsăud nu au depus niciun proiect de finanţare europeană
- Ce face prefectul? Ţine o lecţie de învăţământ politic şi de management
- Primarul comunei Matei – Vasile Encian: Am finalizat proiectul prin Măsura 322, acum suntem în licitaţie pentru Măsura 125
- Modernizarea drumurilor forestiere şi agricole din Cetate, model de bună practică în absorbţia fondurilor europene
Adaugă comentariu nou