Greu cu renovatul satelor bistriţene

Fruntaşi la contractare, cu dificultăţi în implementare

Judeţul Bistriţa-Năsăud este printre judeţele care beneficiază de cele mai multe finanţări pe Măsura 322 – „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”, dar şi în cadrul Măsurii 125 care vizează îmbunătăţirea infrastructurii agricole şi silvice. Dacă pentru autorităţile locale nu a fost o mare problemă să depună proiecte eligibile, fapt care a condus şi la obţinerea finanţărilor, în schimb, birocraţia, lipsa fondurilor pentru cofinanţare, majorarea TVA-ului, modificările care au intervenit la proiect şi alte „chestiuni” le dau mari bătăi de cap în implementare.

În acest context, prefectul Cristian Florian a convocat marţi o şedinţă de lucru cu primarii unităţilor administrativ-teritoriale care au în implementare proiecte finanţate prin PNDR, 23 dintre edilii bistriţeni dând curs invitaţiei. Şi pentru ca şedinţa să fie una „aplicată”, la Bistriţa au ajuns şi directorul Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 6 Nord-Vest Satu Mare, Mihai Seucea, reprezentanţi ai serviciilor de verificare tehnică şi achiziţii din cadrul CRPDRP Nord-Vest şi ai OJPDRP Bistriţa. Astfel, fiecare primar şi-a putut expune probeleme cu care se confruntă în marea luptă cu absorbţia fondurilor europene.

Concluzia… Din cele 27 proiecte pe Măsura 322, s-au finalizat lucrările în comunele Rodna şi Ilva Mică, autorităţile din aceste localităţi urmând să depună ultimele tranşe de rambursare. În stadiu avansat de execuţie a lucrărilor sunt proiectele din comunele Parva, Şieu Măgheruş, Romuli, Telciu, Leşu, Zagra, ”cu şanse de finalizare în martie 2012”, potrivit Cancelariei Prefectului.

În faza de finalizare a achiziţiilor şi de începere a lucrărilor sunt comunele Ilva Mare, Maieru, Coşbuc, Silivaşu de Câmpie, ADI Ilva-Someş, ADI Rosua, Rebra, Livezile, în aceste cazuri aşteptându-se actul adiţional de buget final şi avans. Mai au multişor de lucru autorităţile din 11 comune, ale căror proiecte au fost contractate în 2010.

Profitând de prezenţa specialiştilor de la Satu Mare, primarii au cerut lămuriri în ceea ce priveşte plata diferenţei de TVA, în contextul în care la contractare taxa era de 19%, iar între timp a ajuns la 24 procente. Alte nedumeriri au vizat ... avizarea documentaţiei pentru achiziţii de către Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 6 Nord-Vest Satu Mare, având în vedere că, potrivit noilor reglementări, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice verifică aceste documentaţii. “De asemenea, primarii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de perioada scurtă de la lansarea cererii de proiect şi a formei finale a ghidului solicitantului până la termenul limită de depunere a proiectelor. Sunt cazuri în care au apărut diferenţe semnificative între ghidul provizoriu şi cel final, astfel încât unele proiecte pregătite după ghidul provizoriu au devenit neeligibile”, au reclamat primarii, potrivit sursei citate.

De cealaltă parte, Gheorghe Duma, şeful Serviciului Achiziţii din cadrul CRPDRP Nord-Vest Satu Mare, le-a recomandat edililor din cele 23 de comune să respecte termenul de a proiectelor, pentru a nu fi penalizaţi. De asemenea, reprezentatul instituţiei regionale, a punctat importanţa corelării ofertei de achiziţii, cu proiectul tehnic şi cu studiul de fezabilitate. “O altă recomandare importantă a vizat necesitatea transmiterii de către primari către CRPDRP 6 Nord-Vest Satu Mare a modificărilor tehnice apărute pe parcursul implementării şi a hotărârii de consiliu local de aprobare a acestor modificări”, se precizează în informaţia transmisă de Cancelaria Prefectului.

Una peste alta, Cristian Florian va lua pulsul proiectelor direct în comune, pentru a evalua atât lucrările finalizate, cât şi pentru a monitoriza pe cele în curs de execuţie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5