Primarul Gabriel Lazany: Probleme în zona pasajului din Decebal! Nu au fost făcute injectările cu bentonită, pentru stabilizarea terenului

Nicusor Dan

Primarul municipiului Bistrița, Gabriel Lazany, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că o serie de lucrări adiacente celor de la pasajul subteran pietonal din zona Decebal nu au fost executate, deși expertiza tehnică și cea geotehnică impuneau acest lucru. Luni, 28 aprilie, la Primăria Bistrița au fost convocați toți factorii responsabili. O posibilă soluție: decopertarea trotuarelor și infectarea de bentonită.

         “Așa cum am mai anunțat de foarte multe ori, au fost anumite probleme cu pasajul din Decebal. În primul rând, divergențele între administrația bistrițeană și constructor privind unele măsuri dispuse  de către administrația bistrițeană. În primul rând, montarea unei scări rulante care nu era în proiect. Bineînțeles că constructorul nu a fost de acord cu montarea acestei scări rulante până nu predă amplasamentul, motiv pentru care nu s-a făcut acest lucru. Scările rulante sunt în Curtea primăriei și în acest moment, acesta fiind unul dintre motivele pentru care am dispus administratorului public să înceapă procedura de recepție a pasajului din Decebal. După ce am dispus această măsură, am fost contactat de către constructor, mi-a solicitat o întrevedere. În cadrul întâlnirii ne-a spus: domnule primar, sunteți sigur că vreți să faceți recepția acestui pasaj, având în vedere problemele existente?”, a relatat primarul Lazany.

În fapt, în momentul în care s-au început săpăturile la Pasajul din Decebal și mutarea rețelelor de canalizare, nivelul de săpătură a fost sub nivelul de fundare al blocurilor. Cetățenii  - mai ales cei din blocul turn și din blocul vecin - au făcut o sesizare către Inspectoratul de Stat în Construcții, care a dispus de îndată sistarea lucrărilor și întocmirea unor expertize.

“Nu s-a lucrat în această zonă aproape 2 ani. Ei s-au întocmit în aprilie, în martie 2023, două expertize, o expertiză geotehnică și o expertiză tehnică prin care s-au dispus anumite măsuri: unul, turnarea de piloți forați pentru stabilizarea terenului și, cel mai important, injectorea de bentonită sub fundațiile blocurilor pentru stabilizarea terenului, în principal la blocul turn, la care au constatat că are o deviație mai mare. Aceste lucrări nu au fost executate”, a precizat primarul Bistriței.

Acesta a adăugat că, atunci când a cerut explicații de la colegii de Tehnic, i s-a spus că n-ar mai fi nevoie de ele… pentru că așa ar fi decis specialiștii. “Am contactat echipa de experți, cei 2 profesori care au întocmite expertizele de la Timișoara, și au spus nici nu încape vorbă de așa ceva. Este obligatoriu să se facă aceste injectări de bentonită, pentru că altfel la cea mai mica unde seismică, există un risc, pericol, pentru clădirile respective. De ce este ceva mai mult decât scandalos, aș putea spune, pentru că în momentul de față, când totul este acoperit, să începem să decopertăm, să săpăm și să facem injectările respective. Trebuie făcută și le voi face, pentru că oamenii și bistrițenii nu trebuie să se simtă în niciun moment în pericol. Luni, la ora 10:00, am convocat la primărie toți factorii implicați în acest proiect, de la proiectant, diriginte de șantier, constructor, Inspectoratul de Stat în Construcții, pe absolut toată lumea pentru a mi se aduce la cunoștință care sunt motivele pentru care nu s-au făcut aceste lucrări, au uitat de ele, neglijență, grabă, poate că a trebuit să deschidem repede- repede intersecția circulației? Nu știu, dar este un lucru extrem de grav”, a spus primarul Lazany.

Potrivit acestuia, proiectul nu ar urma să fie prelungit mai încolo de 31 decembrie 2025, iar lucrările vizează zona trotuarelor, nu a carosabilului. Dar costurile nu vor fi mici.

 

 

 

 

Comentarii

25/04/25 12:21
Răsună valea!

Eu știam că bentonita se folosește la stabilizarea vinurilor. Să facem în pasaj o cramă! Să servim cu lasagna!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5