Primarul Ioan Bob (Şintereag): În prima etapă, prin Programul Anghel Saligny ar trebui finanţate extinderi de reţele de gaze naturale în comune care au SRM-uri!

Până pe 26 aprilie 2022, autoritățile locale sunt așteptate să depună cereri de finanțare, prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, pentru proiecte care vizează sisteme de distribuție a gazelor naturale, inclusiv a branșamentelor, precum și a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale, a anunțat ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila. La nivel naţional, ar urma să fie realizate conducte de distribuţie pe o lungime de 2500 kilometri şi să fie branşate aproximativ 150.000 familii la rețeaua de distribuție a gazelor naturale.

Primarul comunei Şintereag, Ioan Bob, ne-a declarat că va depune acest proiect de extindere a reţelei de distribuţie a gazelor naturale şi că, într-o ordine firească, cu argumente tehnice, economice etc., acest proiect este unul eligibil. Este vorba despre “Extindere rețea de distribuție a gazelor naturale pentru alimentarea localitățiilor Șintereag, Șieu-Sfîntu, Blăjenii de Jos, Blăjenii de Sus și Caila”, cu o lungime totală de 32.104 m, proiectul având o valoare de 24,027,440.39 lei (cu TVA).

„Sper ca autorităţile judeţene şi centrale să ia în calcul o serie de criterii de prioritizare pentru această primă etapă de finanţare a extinderii reţelelor de gaze naturale. La nivelul judeţului, sunt cinci comune care au Staţie de Reglare Măsurare, SRM-uri, şi care ar putea intra în prima linie. Este vorba despre Teaca, Şintereag, Şieu Măgheruş, Braniştea şi Petru Rareş. Am discutat şi cu specialişti, cu ingineri, proiectanţi etc. Pe această linie ar trebui să mergem din punct de vedere tehnic. Dacă vrem să profităm de această finanţare, atunci trebuie să punem în prima linie aceste proiecte, dacă se vor aduna din nou toate proiectele, nu se va face nimic. La Cociu, noi avem SRM, a fost dimensionat, calculat să ajungă pentru toate celelalte sate din comună, astfel că vorbim doar de extindere a reţelei”, ne-a explicat primarul Ioan Bob.

Potrivit acestuia, autorităţile locale ar trebui să ia în calcul faptul că prin acest program de investiţii nu se vor putea aloca bani, de exemplu, pentru despăgubiri pentru terenurile afectate de aceste reţele. Potrivit acestuia, există riscul ca aceste investiţii să fie blocate/tergiversate tocmai din aceste considerente, aşa cum este şi cazul Liniei Electrice Aerieme de 400 kV Gădălin – Suceava (105 km lungime în județul Bistrița-Năsăud), care stagnează de „vreo 14 ani şi vreo 5 ingineri s-au tot pensionat”.

„În plus, trebuie să fim foarte atenţi să nu păţim ca pe cealaltă finanţare din Programul Anghel Saligny, unde au fost depuse foarte multe proiecte, dar finalmente ar urma să fie finanţat doar unul pentru fiecare comună. Aşteptăm să vedem o decizie finală", a menţionat edilul comunei Şintereag.

***

La nivelul judeţului nostru, a fost înfiinţată Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru ”Serviciul de alimentare cu gaze naturale” județul Bistrița- Năsăud, fiind alocate fonduri de la Consiliul Judeţean pentru realizarea studiilor de fezabilitate. Au fost gândite şi asocieri de comune pe zone, mizându-se pe o accesare mai facilă a fondurilor europene.

Ministerul a pus la dispoziția autorităților locale și platforma digitală https://investitii.mdlpa.ro/, prin care se pot depune cererile de finanțare conform ghidului disponibil atât pe site-ul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (www.mdlpa.ro), cât și în platforma electronică investitii.mdlpa.ro.

Selecția obiectivelor de investiții se va realiza, ulterior perioadei de depunere a cererilor de finanțare, pe baza criteriilor prevăzute de legislația în vigoare, cuprinse în Normele metodologice.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5