Primarul Ovidiu Creţu: În medie, creşterea salariilor este de 15,96%. Influenţa creşterilor salariale este de 0,54% din bugetul municipiului
Creşterile salariale de la nivelul Primăriei Bistriţa, care se vor aplica de la 1 iulie 2017, reprezintă 0,54% din bugetul municipiului Bistriţa, a anunţat primarul Ovidiu Creţu, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acestuia, în medie este vorba de o creştere procentuală de 15,96%, unii angajaţi beneficiind de majorări mai mari, alţii de creşteri mai puţin consistente.
“Calculul care ne-a rezultat din modificarea salariilor, in creşterea salariilor, pentru o perioadă de 5 luni până la sfârşitul anului, este de 2,589 milioane lei, care se adună la ceea ce aveam înainte, la 38,970 lei, rezultând că aceste cheltuieli de personal pe anul 2017 sunt de 41,559 milioane lei. Rezultă o creştere a salariilor în Primărie de 15,96%. Influenţa creşterii în bugetul primăriei este de 0,54%. Creşterea salariilor din luna iulie determină o influenţă de 0,545 în bugetul municipiului”, a precizat primarul Bistriţei.
Potrivit acestuia, la nivelul bugetului rectificat, ponderea cheltuielilor de personal reprezintă 19,12%. Ovidiu Creţu a menţionat că această majorare nu s-a făcut uniform, nu au primit toţi 15.96%. “Creşterea salariilor pentru primar şi viceprimar a fost hotărârtă prin lege. Legea spune că primarul va avea coeficientul 9, adică 9 salarii minime pe economie, iar viceprimarul – 8. Astea sunt cifre care nu au fost aprobate de Consiliul Local, au fost aprobate prin lege. Referitor la salariul meu, îmi pot permite să-l spun, că-i al meu, se compară mere cu nuci, adică se compară salariul brut de acum cu salariul net dinainte, ceea ce nu este corect. Salariul brut al primarului, din care se scade cam 30%, în noua variantă este de 13.050 lei, în varianta veche era de 7920 lei, deci creşterea salariului primarului este de 64%, nu de 2 ori, nu de 3 ori, nu de 5 ori”, a declarat primarul Creţu.
Edilul municipiului a menţionat că la funcţiile de conducere – fără demnitari - cea mai mare creştere o are secretarul municipiului, de 39%, arhitectul şef, directorii executive, adjuncţi etc. având creşteri mai mici. Şi la personalul contractual au fost operate creşteri importante, pentru că această categorie avea salarii mai mici decât funcţionarii publici.
Întrebat dacă Primăria Bistriţa are bani să susţină aceste creşteri, Ovidiu Creţu a punctat faptul că gestionează “o primărie bogată”, asta pentru că funcţionarii din Primăria Bistriţa au atras 50 milioane euro prin proiecte finanţate cu fonduri europene sau din fonduri guvernamentale, în comparaţie cu cei 500.000 euro cât reprezintă creşterile salariale. Creţu a menţionat că vor fi mobilizate fonduri şi pentru infrastructură, “dar niciun buget din lumea asta nu rezolvă toate problemele, în acelaşi timp”.
“Eu cred că un angajat care este plătit bine are o conştiinţă a sarcinilor superioară. M-am străduit nu numai aici, ci şi în mediul privat, ca cei cu care am lucrat să fie plătiţi onest, să fie plătiţi bine, astfel încât să le poţi şi cere. Referitor la comportament, acolo unde am avut sesizări clare, am luat măsuri. Pe poveşti, nu iau măsuri. Din audienţele pe care le susţin de 9 ani, respectul trebuie să fie reciproc, nu poţi aştepta să-l înjuri pe un funcţionar şi să aştepţi să-ţi zâmbească. Comportamentul trebuie să fie de respect reciproc”, a adăugat primarul Creţu.
***
Despre buget şi ponderea cheltuielilor de personal...
“Vă reamintesc că bugetul municipiului Bistriţa a fost fundamentat la 287, 183 milioane lei. Fundamentarea pentru cheltuielile de personal a însemnat 45, 406 milioane lei, ceea ce reprezenta 15,81% din totalul bugetului. La rectificarea de buget pe care am avut-o în şedinţa de luni, bugetul a suferit o creştere de 7,619 milioane lei, datorată faptului că am început să semnăm contracte de finanţare pentru Biserica Evanghelică, pentru reabilitarea blocurilor şi, de asemenea, sume ceva mai mici care au fost aduse la buget ca venituri proprii ale unor şcoli sau alte instituţii. Bugetul rectificat, la ora actuală, al municipiului Bistriţa este de 294,802 milioane lei.
Am făcut socoteala cheltuielilor cu salariile, cu personalul din primărie. La 7 luni, avem un total de 22.732.500 lei. Împărţit la cele 7 luni şi înmulţit cu 12 luni ar însemna pentru bugetul anului, înainte de creşterile salariale, o cheltuială de 38,970 milioane lei, adică o cheltuială lunară de 3,248 milioane lei. Suma de 38,970 milioane lei raportată la bugetul total al anului 2017 înseamnă 13,57% deci mai mic decât 15, pentru că era o altă sumă estimată. Dacă ne raportăm la bugetul municipiului fără cheltuielile de personal din învăţământ, care vin şi pleacă din buget, şi scădem suma de 77,438 milioane lei, cât reprezintă cheltuielile de personal în invăţământ, ajungem la valoarea bugetului total de 209, 745 milioane lei. Raportat la această sumă, ponderea cheltuielilor de personal în bugetul municipiului Bistriţa este de 18,58% înainte de mărirea salarială”, a mai explicat acesta.
Citiţi şi:
- Peste o treime din bugetul municipal, direcţionaţi spre investiţii
- Bugetul Primăriei municipiului Bistriţa, aprobat pe 14 februarie. Peste 37% din cheltuieli merg spre investiţii
- După salariaţii din CJ, sindicaliştii din Primăria Bistriţa cer mărirea salariilor
- Vezi ce sume sunt alocate judeţului Bistriţa-Năsăud, în bugetul pentru 2018! Vouchere de vacanță de 1.450 lei!
- Vasile Bar (CCI BN), pe tema creşterilor salariale ale bugetarilor: Dacă domnul Dragnea vrea să devină un al doilea Ceauşescu, poate deveni, e foarte uşor
Comentarii
Spui prostii tov Primar. Eu unul nu cred o iota din aceste gaselnite. Primaria B-ta este bogata datorita bietilor bistriteni care au trudit si au construit pentru ei cu bani trimisi din lumea larga cate o casuta mai mare sau mai mica. Plus valoarea asta au adus-o oamenii nu administratia COMUNISTOIDA. Spui tov primar ca oamenii aparatului condus de matale vor fi mai motivati si mai constienti. Pe dracu. Voiu nu sunteti instare doua compartimente (juridic si hurbanism) sa cititi niste acte de proprietate si ma tineti de 10 ani fara sa imi eliberati o tadula pe care de fapt am platit-o impreuna cu toate avizele necesare pt. a avea dreptul legal si constitutional de a avea o casa intabulata pe terenul de la TATA nu primit cadou ca si falsii revolutionari si alti samsari de terenuri. O fac public pana va saturati de mine HOTILOR, si sa imi eliberati odata AUTORIZATIA. Nemernici si HOTI si FALSIFICATORI de CF. Este vorba de cazul meu. Au trecut peste 70 de termene in procese cu voi, da unul nu ati venit sa va lamureasca cineva unde v-ati bagat coada si ce am eu de tras dupa voi. SA VA FIE RUSINE !!!
Incercarile primarului Cretu de a argumenta cresterile salariale din condei ale personalului functionarilor din primarie, denota mai degraba ipoctrizie, in conditiile in care statisticile de la finalul lui 2016, indicau în Bistrița cele mai mici salarii din România comparativ cu media la nivel naţional. Un vechi proverb spune: "Prostul daca nu-i fudul, parca nu e prost destul". Primarul Cretu se lauda cu faptul că gestionează “o primărie bogată”, uitand ca de fapt "bogatia primariei" este reprezentata de impozitele si taxele (deloc mici) platite de bistriteni. Si pentru ca prostia nu are limite, Cretu se lauda si cu atragerea de fonduri europene, uitand ca din contractul de reabilitare a CNLR semnat chiar de el, au fost pierdute peste 3,5 milioane de euro bani europeni, din cauza intarzierii lucrarilor. E ca si cum ai vorbi de funie in casa spanzuratului. Continuarea lucrarilor s-a facut cu bani din bugetul local. Si cu toate astea Cretu considera ca este firesc sa-si mareasca salariul fara sa dea socoteala pentru paguba produsa la bugetul local prin pierderea banilor europeni.
Adaugă comentariu nou