Vasile Bar (CCI BN), pe tema creşterilor salariale ale bugetarilor: Dacă domnul Dragnea vrea să devină un al doilea Ceauşescu, poate deveni, e foarte uşor
Vasile Bar, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, susţine că mediul de afaceri este total îngrijorat de ceea ce se întâmplă în ţara noastră, în special în zona creşterii salariilor din sistemul bugetar.
„Practic, creşteri alarmante a cheltuielilor în sector public ne pot duce, în scurt timp, să ajungem în situaţia Greciei de acum circa 5-6 ani. Riscurile sunt enorme. Nu putem susţine. Mediul de afaceri nu poate susţine cheltuielile care sunt astăzi, creşterile alarmante a cheltuielilor salariale din sectorul public. Putem schimba guvernele în fiecare zi. Practic, Guvernul Grindeanu a fost schimbat pentru că nu a promovat această lege. Şi Guvernul Tudose îl putem schimba mâine. Dacă domnul Dragnea vrea să devină un al doilea Ceauşescu, poate deveni, e foarte uşor, dar nu ştiu dacă rezolvăm această problemă. Problema în România astăzi este foarte gravă. Ne aflăm în situaţia în care agenţii economici trebuie să plătească taxe duble pentru a putea susţine aceste creşteri. Numai prin creşterea impozitelor se mai poate susţine această creştere alarmantă sau prin reducerea numărului funcţionarilor publici, care astăzi a ajuns la aproape un milion şi jumătate faţă de 500.000 câţi erau în 2004 când şi-a terminat mandatul Adrian Năstase. Mai punem parlamentarii, ajungem la 2 milioane. Ţara noastră are aproximativ 19 milioane şi jumătate, pe noi ne interesează doar cele două milioane?”, a declarat Vasile Bar.
Vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României a solicitat prefectului să îl sesizeze guvernul pe această temă, pentru că este „o mare anomalie”, dându-se creşteri salariale pe care nu le-a cerut nimeni. „Nimeni nu a ieşit în stradă să facă grevă că au nevoie de salariile care sunt astăzi. E un dezastru. Salariile în public sunt aproape de trei ori mai mari decât în mediul privat. (...) Nu se poate susţine aşa ceva. Nu avem nimic cu creşterile salariale, sunt locuri unde trebuie crescute, într-adevăr, dar aceste creşteri trebuiau analizate în prealabil. Noi am dat creşteri salariale fără să ştim unde e baza. Sunt necesare la debutanţii în învăţământ, la medici stagiari, dar de aici în a da la toată lumea încât să ajungă ţara noastră într-un colaps este o mare diferenţă”, a mai spus Vasile Bar.
De cealaltă parte, prefectul Ovidiu Frenţ a menţionat că înţelege îngrijorările mediului de afaceri din care provine. „Trăim într-o democraţie, nu cred că ne îndreptăm spre o dictatură. (...) Este adevărat, este o creştere spectaculoasă a veniturilor în domeniul public şi cred că această creştere se va reflecta în consumul de bunuri şi servicii, iar până la urmă mecanismul se va regla, se vor întoarce banii tot în economie. Aceasta este speranţa mea şi e un pariu pe care şi Guvernul trecut şi cel de acum l-au făcut cu economia românească. Cred că trebuie să ajungem alături de ceilalţi membri ai UE şi acest lucru trebuie făcut prin creşterea veniturilor şi a productivităţii”, a concluzionat prefectul Ovidiu Frenţ, menţionând că va transmite toate solicitările mediului de afaceri către Guvern.
Citiţi şi:
- Primarul Ovidiu Creţu: În medie, creşterea salariilor este de 15,96%. Influenţa creşterilor salariale este de 0,54% din bugetul municipiului
- Deputatul Sighiartău: Creşterea salariilor în administraţia publică, presiune pe mediul privat
- Doina Pană: Există resurse financiare pentru creşterile salariale din sectorul bugetar. Avem un excedent de 1,2 miliarde lei
- Ioan Turc (PNL): Românii, înşelaţi de PSD. Puterea de cumpărare este în declin sever
- Programul de Guvernare PNL: peste 560.000 noi locuri de muncă; salariul mediu net va ajunge la 1.000 de euro pe lună
Comentarii
Foarte corecta atitudinea preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, Vasile BAR. In timp ce angajaţii din mediul privat se chinuie sa supravietuiasca, guvernul Dragnea II (Tudose) nu mai poate de de grija clientelei politice adoptand măsuri populiste pentru a mări salariile bugetarilor. Mai exact nu salariile medicilor, profesorilor sau a politistilor, ci a functionarilor publici. Adica a celor din sistemul birocratic. Si toate astea fara a se atinge de numarul taietorilor de frunze la caini din clientela politica. Numeni nu-i impotriva cresterii salariilor, cu conditia cresterii eficientei si productivitatii muncii. Solutia e simpla: reducerea birocratiei. Decat multi, care sa taie frunze la caini si prost platiti mai bine putini eficienti si cu salarii decente.
Adaugă comentariu nou