Privind înapoi cu iubire

    Renumita Editură Napoca Star a expediat recent spre Țara Năsăudului a doua carte a doamnei Elena Săsărman  “Privind înapoi cu iubire” , o carte a amintirilor, ce a intrat cu mare succes în inimile cititorilor  din Năsăud și Rusu de Sus, satul  copilăriei și adolescenței, unde și-a unit visul cu viața. O carte ce se vrea a fi un document de familie, un pod între cele   șase generații, autoarea fiind veriga de legătură  între strămoșul Mihail, născut în anul 1860 și nepoțica ei  Mara-Alexandra, născută în anul  2013. Un arc peste timp, cu povești de viață și căutarea identității  prin iubire. O carte  prin   care  s-a redescoperit pe sine  ascultându-și  tăcerea  pubertății și tinereții , o carte ce vindecă suflete și lărgește noțiunea de sat ,noțiunea de-acasă cu un complex  de calități alese , cu tradițiile locului ce par a lua locul unor legi scrise.

      Cartea este un document, o adevărată cronică de familie, o retrospectvă, o trecere în revistă a etapelor din viața autoarei, cu povestiri emoționante, presărate cu umor  și chiar cu ironie, scrisă cu talent și har. E o adevărată flozofie populară, atotcuprinzătoare, un amestec de literatură, istorie, geografie, teologie,  etnografie și folclor ce incită cititorul la reflecție așa cum redă cu multă claritate în paginile de început Elena  Gabriela  Sermeșan care în final divulgă un secret. “Autoarea este MAMA mea”. Felicitări! O mamă ce vindecă suflete prin credință și o fiică ce țin mereu lecții de smerenie .

 Cartea semnată de doamna Elena  este plină de forțe creatoare, răspândește lumina cunoașterii  respectului și bunului simț, o redescoperire a propriei vieți care este cea ma dură școală fiindcă  niciodată  nu știi în ce clasă ești, ce examen urmează și nu poți copia  după nimeni deorece ai alte subiecte.

  Cartea de față are un caracter memorialistic cu descrieri, povestiri și în special portretele străbunicilor, bunicilor  a iubiților săi părinți Constantin și Ana, cei  șapte frați- Livia Elena,  Felicia, Constantin, Ludovica, Maria și Aurelia, soțul Gavrilă cu frații, copiii - Elena Gabriela și Ionuț, ginerele Ovidiu, preot la Biserica dintre blocuri și părinții naturali și adoptive - Vilă cu Mariana și Ion Mutu cu Măriuța, nora   Ramona  și  isteții de nepoți- Ioan-Gavril, Iustin-Mihai,Ovidiu-Alexandru și Mara  Alexandra, un  adevărat edificiu spiritual, înfipt adânc în sufletul autoarei, simbolul  inocenței și curățeniei sufletești, fiecare constituind prilejul  unei mari bucurii  pentru artista cuvântului Elena Săsărman, care se închide în odaia sufletului său prin scris și rugăciune, slăvind limba românească acel dar  de la Dumnezeu  ca drept temelie  a credinței noastre. Cartea însumează viața mai multor generații având la bază cercetările efectuate  de autoare  chiar din anii pubertății, când păștea viitele pe coastele din împrejurimile satului  Rusu de Sus, când se gândea  că s-a găsi, oare, cineva să scrie o carte despre oameni și locuri din împrejurimile Becleanului?  Și iată  că acel cineva  a fost chiar  ea, Emila, care și-a  concentrat gândurile dând viață prezentei cărți, ce scoate satul și sătenii din conul de umbră, având, după cum spunea Arghezi, o viață  îngropată în temelii.  

 Povestirile și descrierile-Ierusalime... Ierusalime, Intrarea în cetate, Ușurare..., Mărul de lângă drum, Oamenii lui Dumnezeu, Gutuiul lui Ionuț etc.,  reprezintă  sămânța neamului, iubirea de locul natal, oamenii dragi care au călcat acest pământ și iubirea de frumos ș autentic, un pas făcut pentru credință.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5