Vitralii

Scriitoarea Nadia Urian, din satul monumentelor istorice, Cristeştii Ciceului îşi revarsă prea plinul inimii în cartea „Vitralii” scoasă la editura NAPOCA NOVA , carte cu 208 pagini şi 46 de povestiri scrise cu pasiune, zbucium şi culoare.
Autoarea îşi pune în practică ideile după care le mărturiseşte prin scris altora, acţionând prin mesaje pentru unitate, mărinimie şi omenie, din dorinţa de a schimba în bine viaţa dintr-o comunitate sătească.
Volumul de faţă se încadrează în ciclul de proză scurtă, sub formă de naraţiune, cu tendinţa orientării spre un scop anume. Personajele ce apar în Vitralii se simt dezamăgite de soartă şi dezorientate, aşa că autoarea încearcă să îndulcească lucrurile schimbând ura în dragoste.
Scriitoarea stăpâneşte foarte bine arta de a pune întrebări aşa cum precizează în prefaţă scriitorul Sorin Gîrjan, la care răspunde tot autoarea cu mult farmec şi simplitate la întrebările din titlul unor povestiri cum sunt: Şi ce dacă? De ce? Înger oare? Oare? Întâmplător? E posibil? Ce uşor? Cine-a inventat rachiul? Adevărate parabole pe tema indiferenţei cu care unii încearcă să treacă prin viaţă. Nadia alege la întâmplare căi necunoscute de a evada din lumea în care trăim. Povestirile sunt imaginaţia autoarei, deci nu avem pretenţia de a fi sută la sută în corespondenţă cu realitatea.
În fiecare povestire poate fi ceva posibil pentru viitor sau ceva probabil întâmplat în trecut. În cele 46 de povestiri se observă născocirile unor naraţiuni literare, dar în acelaşi timp o posibilă acceptare a subiectelor din viaţa oamenilor zilelor noastre, pe care autoarea îi cunoaşte direct, sau indirect, prin intermediul poveştilor vehiculate prin sat, aşa cum spune editorul cărţii Voichiţa Pălăcean-Vereş, care spune că: „eroii creaţi de Nadia sunt zămisliţi de imaginaţia naratoarei, însă capătă atâta forţă, graţie condeiului ei, încât par desprinşi dintr-o scenă derulată parcă înaintea ochilor noştri. Povestirile ei au o tentă educativă şi pot fi incluse ca lecturi suplimentare pentru şcolari. Critică cu asprime unele aspecte din preocupările sătenilor în relaţiile cu copiii, în relaţiile cu soţia, cu alţi membri ai familiei, în relaţiile zilnice dintre semeni, căutând căi spre modelarea comportamentului oamenilor în societate. De asemenea găsim scene din munca în spitale, atitudinea medicilor şi a bolnavilor.
Volumul Vitralii poate fi inclus în tematica: educaţia în spiritul valorilor morale, ca proiectări generalizate şi abstracte ale trebuinţelor şi aspiraţiilor umane.
Mesajele povestirilor sunt valori normale, idei, idealuri, fapte concepute în: dreptate, bine, datorie, răspundere, fericire, demnitate, umanism. Toate aceste elemente constituie răspunsuri la întrebările puse în titulurile unor povestiri, sunt idealuri ce fixează direcţia desăvârşirii omului.
Povestirile scrise de Nadia fixează direcţia desăvârşirii omului, concentreză şi proiectează modele, disociind valorile pozitive de valorile negative sau non-valori sau categorii imorale ca : răul, necinstea, nedreptatea, iresponsabilitatea, lipsa de demnitate, trădarea etc.
Volumul are un caracter pedagogic şi are ca tematică generală virtutea valorilor pozitive corectarea şi combaterea celor negative. Cartea reprezintă un îndemn de a trăi moral prin atitudini de respect, stimă, preţuire, consideraţie, simpatie, admiraţie, laudă, atribute ce îmi permit să le ofer din suflet autoarei acestui volum.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5