PROFESORUL IOAN SENI ÎN MIJLOCUL EVENIMENTELOR ISTORICE

Ioan Mititean

La începutul acestui an, declarat anul cărţii, scriitorul năsăudean, membru în Liga Scriitorilor Filiala Bistriţa-Năsăud, cu sediul la Năsăud, prof. IOAN SENI, a revenit cu o nouă carte cu caracter istoric, dedicată celor două evenimente ale anului recent încheiat, respectiv –Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri.
Volumul are 733 de pagini şi este opera Editurii “Ecou Transilvan” din Cluj, editură cu un înalt profersionalism, ce se face tot mai prezentă şi în judeţul nostru. Cartea lansată de Ziua Culturii la sediul Astrei, este rezultatul unei ample cercetări de ani buni, ce a apărut ca o binecuvântare, ca un rod bogat şi îndelungat din activitatea ştiinţifică a autorului, oglindind teme bazate pe o evidentă rigoare intelectuală şi informare temeinică a iubitorilor de istorie. Autorul, slujitor în ctitoria misionară a Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, îmbogăţeşte prin cărţile sale patrimoniul şagunean, ca un model luminos şi inspirator atât pentru generaţia actual, cât şi pentru cei ce vor urma şi vor avea răbdarea să asculte povestirile istorice.
Această carte-document cuprinde cinci secţiuni în care domină adevărul istoric, deoarece adevărul ne va elibera, după cum spune Biblia, și se cuvine să-l includem în Cartea de Onoare a neamului spre slujirea sfintelor noastre idealuri.
Universul scriitoricesc al autorului este în jurul semnificațiilor evenimentelor istorice într-o ordine firească, cronologică, care nu înseamnă o înregistrare mecanică a evenimentelor, ci investirea acestora cu un sens. Cele cinci capitole coerente sunt trepte ale cunoaşterii, introspecții lucide, controlate mereu de dimensiunea cultural-istorică a eului, ajutând cititorii să-și găsească spiritualitatea lor românească, însăși autorul denotă că este în primul rând român.
Fiecare capitol este un manual de viață, o lume dincolo de lume, unde se poate ajunge doar prin cunoaștere și studii ample de cercetare.
În primul capitol se simt restituiri ale memoriei autorului și ale altora, ale trăirilor peste care nu se va așterne niciodată uitarea: oameni, fapte, locuri, acte de vitejie, sacrificii, solidaritate românească, spirit camaraderesc, oameni ai Năsăudului și a Văii Someșului, înrolați în acte de vitejie în folosul țării, controverse, realități, consecințe, estimări, considerații, cinstiri și ce spun alții despre aceste evenimente istorice cum este președintele Academiei Române, Ion Aurel Pop, de la pag. 145, care precizează: “Lozinca elitei ardelene din acele vremuri a fost: ”Țineți cu poporul ca să nu rătăciți”. Prin urmare, conducătorii, desprinși din popor, se ghidau după aspirațiile poporului, le justificau și le susțineau, iar poporul își urma conducătorii. E un lucru normal și firesc ceea ce astăzi nu se întâmplă. Conducătorul se luptă cu poporul.
În al doilea capitol sunt expuse preliminarii în reușita Marii Uniri, surse documentare, suferințele țăranului român din Ardeal, oameni implicați în reușita Marii Uniri, rolul bisericii, formarea Gărzii Naționale în Bistrița-Năsăud, victime, maltratări, crime antiromânești în Ardeal, scriitorii și presa în procesul Unirii, susținerea de către americani a reunificării României cu Moldova etc., crâmpeie din istoria patriei ce pun în față timpul dedemult cu cel de azi și situațiile create pe măsura acestora.
Rolul major jucat de ASTRA în pregătirea actului Marii Uniri este tratat în capitolul trei, cu aspecte de la fondarea ei din anul 1861, până în 1918 și din 1990 de când și-a reluat activitatea prin acțiuni alese și bogate în informații.
Capitolul patru repune în drepturi națiunea și Europa națiunilor, interviu cu prof. univ. dr. Daniel David: De ce este România condamnată la înapoiere și sărăcie?
Capitolul ultim tratează protestele diasporei, războiul româno-român, o radiografie a situației de azi a națiunii române.
Istoricul Ioan Seni, de la un volum la altul, performează în cercetare și ne convinge că este un membru activ al Ligii, surprinzând cu fiecare apariție editorială.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5