PROTOPOPIATUL ORTODOX AL BISTRITEI (Schiţa monografica a parohiilor , in ordine alfabetica)

2) PAROHIA ORTODOXĂ ARDAN

Prima cronica a parohiei Ardan, a fost concepută de vrednicul de pomenire pr.Dumitr Simionca în anul 1955 la 5 februarie. Potrivit însemnărilor din cronica parohiei, pr.Dumitru Simionca, fost paroh în Ardan. , a cules unele date referitoare la istoricul parohiei din mica arhivă parohială existentă atunci şi din declaraţia verbală a celui mai bătrân enoriaş din sat, la acea dată, şi anume Mihalca Gavril-Rosescu, care avea 93 de ani .

Satul Ardan este atestat documentar încă din 1319, când regele Ungariei, Robert, a hotărât să se restituie magistrului Simion, fiul lui Mihail, comite de Semlacu Mare şi de Caras, drept răsplată pentru slujbele sale credincioase, sate sau moşii ale sale, despre care spunea că ţin de el prin drept de moştenire anume : Şieul Mare, Posmuş, Bârla , Măgurele , Orheiul Bistriţei, Ragla, Ardan(Iordan folua), Sebiş , Lunca , Şoimuş şi altele –conform vol. I File de Istorie pag. 96.

Parohia Ardan apare organizată cu oficiul parohial, matricole şi cont de gestiune de la anul 1865. De bună seamă că din 1319 sau cum mult înainte de această dată, pe teritoriul unde se afla satul Ardan, a existat şi o viaţă religioasă, dar nu se află documente. De când a avut preot paroh nu se ştie, în arhivă neaflându-se nici un document în acest sens. Primul preot păstrat în traditie şi care figurează ca şi paroh în Ardan într-o matricolă cirilică, înainte de anul 1832 este Petrea Groze, originar de pe Valea Bârgăului. De la anul 1832 până în 1896, timp de 64 de ani, păstoreşte preotul Andrei Palimeti, care nu se ştie de unde este de origine. A murit în parohie şi este înmormântat în cimitirul bisericii. De la 1896 până în 1933 păstoreşte pr. Teodor Oltean, originar din Sebiş, căsătorit cu o tânără din Ardan , Nastasia Mihalca, din neamul Roseştilor, cu care a avut 8 copii, 2 băieţi şi 6 fete. In timpul păstoririi pr. Teodor, s-a edificat casa parohială actuală şi clădirea şcolii vechi pe teritoriul bisericesc cu sprijinul credincioşilor din Ardan. După aceşti 2 preoţi, la oblăduirea sufletească s i administrat i v ă a acestei frumoase parohii au urmat preoţii: Ioan Ciorcieriu, 1934-1936; Vasile Hanţiu, 1936- 1949 , Simionca, 1949-1958; dr. Ioan Bârsan, 1959-1961; Dumitru Moldovan, 1962-1967; Andrei Tomoioagă, 1967-1975; Gheorghe Tatucu 1976-1982.

Din toamna anului 1982 până în prezent, oblăduirea sufletească şi administrativă a acestei parohii a fost încredinţată, la cerere, pr. Remus Rus, născut la 16 aug. 1954, în comuna Sâmnihaiu de Câmpie , jud. Bistriţa-Năsăud, din părinţii Ioan şi Măria, fiind căsătorit cu tânăra Floarea Costea, fiica lui Ioan şi Măria, din comuna Sieu , jud. Bistrita-Năsăud. Multe au fost lucrările ce necesitau făcute de urgenţă în această parohie: construcţia unei noi biserici, pentru care atunci, în acele timpuri, nu se primeau aprobări, reparaţii-la casa parohială, care atunci era o ruină, anexe gospodăreşti, trotuare, împrejmuiri şi multe altele.Toate aceste lucrări s-au efectuat cu ajutorul Lui Dumnezeu şi contribuţia credincioşilor din Ardan. începând din primăvara anului 1983 şi până în anul 2007 s-a muncit enorm de mult în această parohie, doar în mare să enumerăm câteva din marile lucrări ce s-au realizat în parohia Ardan: între anii 1983-1986 s-a reparat casa parohială, schimbându-se acoperişul, introducându-se apa prin cădere, încălzire prin pardosea şi sobe de teracotă, cu baie şi toate necesităţile moderne- telefon, cablu şi internet, între anii 1990-2006 s-a edificat noua biserică din zid împodobită cu pictură în tehnica frescă şi mobilier: scaune, tetrapoade, iconostase noi, din lemn de paltin, după care s-au finalizat împrejmuirile: garduri la curtea parohiala şi biserică, zidite din piatră şi stâlpi de beton, trotuare şi multe altele. După aceste realizări pe tărâm administrativ şi gospodăresc, bunul Dumnezeu ne-a răsplătit cu o bucurie mare. Din cei trei fiii cu care am fost binecuvântaţi de Dumnezeu, primii 2 sunt licenţiaţi in teologie la Universitatea Justinian Marina din Bucureşti, actualmente căsătoriţi, iar cea mai mică din familie este studentă la aceeaşi facultate, secţia didactică. La 25 de ani de pastoraţie în această parohie, mai precis în 16 septembrie 2007, munca şi strădania familiei mele şi a credincioşilor binevoitori din Ardan, a fost binecuvântata de Dumnezeu prin prezenţa în parohie a P. S. dr. Irineu Pop Bistriţeanul , Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Clujului care, în frunte cu P.C. protopop Alexandru Vidican şi un frumos sobor de preoţi din împrejurimi au târnosit biserica nouă şi toate celelalte lucrări efectuate în această perioadă de timp. Multe au fost neajunsurile, dar atunci când le învingi cu mult mai mare este satisfacţia împlinirilor decât amărăciunea neajunsurilor.

( Extras din ,,Monografie – album” a Protopopiatului Ortodox al Bistriţei)

Preot VASILE ALEXA – Parohia Pinticu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5