Radu Moldovan critică în termeni duri Electrica . Schimb de replici Moldovan-Raica
Ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de astăzi prilejuită de furtuna care a arat pur și simplu județul Bistrița-Năsăud a fost și locul unde președintele Consiliului Județean Radu Moldovan și inginerul-șef de la Electrica Distribuție Bistrița, Ioan Raica, au avut și un schimb de replici.
Totul a pornit de la criticile dure pe care Radu Moldovan le-a adus la adresa celor de la Electrica, considerați de șeful administrației județene total depășiți, atât ethnic cât și uman: ” Dacă la o viteză a vântului de 80 de km la oră, au căzut 22 de linii de medie tensiune din 26, atunci la 90 de km la oră cădeau 30 de linii. Este evident că sunt depășiți total cei de la Electrica . Ei spun lucruri frumoase, că încercăm, că o fi, că o păți. Sunt fabrici în județul acesta cu toate produsele supuse stricării totale”, a acuzat președintele Consiliului Județean.
Radu Moldovan nu s-a oprit însă aici. El a mai spus că toate companiile care au monopol (n.red. – Electrica, E On etc) știu doar să crească tarifele dar nu investesc bani în modernizarea de rețele: ” Cred că aceste companii, nu numai de electricitate, ci și altele, care știu să ia tarife în situații de monopol cât casa, fac eforturi minime înspre deloc pentru a moderniza rețelele, de a face investiții în rețele. Noi suntem obișnuiți ca autoritățile locale să facă rețele și apoi să vi le doneze că altfel nu le puneți în sarcină, același lucru și persoanele fizice. Eu sunt în aceeași situație cu cei care nu au curent electric, dar am promisiuni că poate poimâine o să avem curent înapoi. Sunt curios cine îmi plătește toate pagubele de acasă, mie și tuturor aflați în această situație”, s-a întrebat retoric președintele Moldovan.
Concluzia a fost una singură: ” Din păcate, toate companiile acestea în regim de monopol au drepturi și nu au obligații. Cred că astfel de situații ar trebui să vă pună serios pe gânduri. Eu aș fi foarte curios să ne prezentați pentru următorul Comitet pentru Situații de Urgență care sunt investițiile făcute de companie în ultimii ani, că profit se duce în toate țările europene de la românii ăștia amărâți cât casa”.
Ioan Raica: Electrica a investit 28 de milioane de euro în modernizarea de rețele
În replică reprezentantului Electrica, inginerul-șef Ioan Raica a venit cu următoarele precizări:
”Anul trecut s-au făcut investiții de 28 de milioane de euro la nivel de județul Bistrița-Năsăud. Se investesc în tot ce înseamnă rețele de joasă tensiune, posturi de transformare, linii de medie tensiune, automatizări. Cum se rupe o linie de-asta, prin niște automatizări, în loc să caut defecțiunea pe 30-40 de km, o caut pe 10 sau 20. Asta se face în 2 minute. Partea urâtă este că, dacă defectul e în prima porțiune, de acolo nu mă pot duce mai departe. De acolo încolo trebuie să meargă echipa pe teren și să facă controlul. Investițiile s-au făcut și se fac cu prioritate în rețelele de joasă tensiune și în posturile de transformare. De stații nu discut. E alt capitol. În mare parte, echipamentele din stație sunt modernizate. Până acum vreo 5 ani, investițiile erau de ordinul a 5-6 milioane de euro, anul trecut au fost 28, dar asta nu înseamnă că ajunge”, a explicat Raica.
Așa cum era de așteptat, Radu Moldovan a replicat imediat: ” Dacă la investiții de 28 de milioane de euro la un vânt de 80 de km la oră, 90% din județ rămâne fără alimentare electrică, mi-e foarte greu să înțeleg. Mi se pare o sumă uriașă 28 de milioane de euro. Dacă trece o Irma peste noi ce se întâmplă?”.
Finalul replicilor a venit tot de la Raica, care a spus că nu știe ce se va întâmpla dacă vine IRMA în România: ” ”Nu știu. Depinde ce se întâmplă cu acoperișul, depinde ce se întâmplă cu copacul. S-a rupt un copac și a fost aruncat de la 50 de metri pe stâlp. Ce stâlp să pun să țină copacul? Sunt într-adevăr niște situații când nu ai ce să faci”
Citiţi şi:
- Peste 30 de mii de abonaţi nu au încă energie electrică în judeţul Bistriţa-Năsăud
- Ioan Turc îl acuză pe Radu Moldovan de meschinărie şi populism de duzină
- Distribuție Energie Electrică România, angajament pentru un program de investiții ambițios, de circa 100 milioane euro anual. Planul DEER de dezvoltare a rețelei electrice de distribuție pe 10 ani, în consultare publică
- Centrele de Relații cu Utilizatorii ale Distribuție Energie Electrică România vor fi închise pe data de 24 ianuarie 2024!
- Distribuție Energie Electrică România continuă parteneriatul cu Liceul Tehnologic Bistrița pentru susținerea învățământului dual, pentru anul școlar 2024-2025!
Comentarii
Pe Raducu l-a luat gura pe dinainte, cand a vrut sa faca pe desteptul si a pomenit de uraganul Irma. El habar nu are ca uraganul este un ciclon tropical cu viteză mare de deplasare (care atinge sau depășește 64 noduri/oră = 118 km/oră) și care se manifestă în special în Marea Caraibilor, lovind in mod devastator coasta Statelor Unite, din Texas până în Maine. O astfel de furtuna se numeşte uragan doar dacă are loc în Atlantic, Golful Mexicului sau Caraibe. În Pacific furtunile de acest tip se numesc taifunuri, iar în Oceanul Indian cicloni.
Revenind la comparatia efecterlor furtunii de la noi cu Uraganul Irma in Florida, acesta este cel putin deplasata.
Domnule prefect, domnule presedinte al CJ,
discutati la nivelul Parlamentului, sa initieze o lege, prin care, in caz de astfel de necesitati de interventie operativa, sa fie "fortzate" sa intervina absolut toate societatile private in domeniul energiei electrice, sa puna mana alaturi de Electrica ( societatea statului ) sa remedieze cat mai operativ avariile aparute spontan.
Este imposibil ca o societate singura sa aiba o "armata de rezerva " pentru interventie, ca si Jandarmeria, Politia ori Armata... Ei, (cei de la Electrica ) au acolo cativa angajati, care efectiv doar pot intretine instalatiile si retelele electrice, ca de construit altele, efectiv nu mai construiesc . La noi in Romania, doar se distrug retele si nicidecum nu se mai fac altele...
Fara sa fim "rai"... o societate nu poate angaja oameni doar pe 2-3 zile pentru o anumita interventie si daca-s surplus de personal, nu-i poate plati... asa ca singura solutie, este ca atunci cand sunt avarii de "fortza majora" ... absolut toti, sa punem mana si impreuna sa remediem defectiunile...
Adaugă comentariu nou