Radu Moldovan: Se impune ca PSD să vină cu un proiect de țară din care să nu lipsească descentralizarea și regionalizarea!
Radu Moldovan, președintele PSD BN și al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, a declarat la Cluj-Napoca, că se impune ca PSD să propună un proiect de țară, ultimul mare proiect fiind de pe vremea lui Iliescu-Coposu-Câmpeanu care au dat o direcție României către NATO și UE.
„Cred că partidelepolitice, indiferent de zona doctrinară pe care o reprezintă, trebuie să se așeze la masă și să vină în fața românilor cu proiect de țară, din care nu poate lipsi descentralizarea și regionalizarea. Spun aceste lucruri pentru cămă bat de ele în fiecare zi. Vasile Dâncu, în calitatea de profesor universitar, a coordonat din partea societății civile, împreună cu Liviu Dragnea și Klaus Iohannis, proiectul de descnetralizare și regionalizare a USL, din păcate nefinalizat”, a spus Radu Moldovan.
Vicepreședintele național al PSD a explicat că descentralizarea și regionalizarea sunt necesare pentru că performanța în absorbția fondurilor europene se face la nivelul autorităților locale, nu la ministere. Ca exemple au fost date PNDR, Programul Operațional Regional, unde gradul de absorbție depășește 100%, în timp ce Programul Operațional Infrastructură Mare și alte programe gestionate de ministere sunt „repetente”.
“Avem nevoie de descentralizare și regionalizare pentru a performa, pentru a dezvolta comunitățile și pentru a aduce un trai mai bun pentru oameni. Se vorbește de Planul de Reziliență și de Reconstrucție, vorbimde 80miliarde de euro puse într-o vitrină pentru România. Nu am văzut pe nimeni să discute că România nu are capacitatea administrativăsă atragă acești bani. Guvernul se întâlnește în câteva șuete, fără să discute cu societatea civilă, cu mediul de afaceri, cu sindicate, cu structuri profesionale, să vedem cum toți, într-un timp foarte scurt, putem să modificăm structurile administrative și să fim performanți în atragerea acestor bani de care România are nevoie ca de aer”, a precizat Radu Moldovan.
El a dat ca exemplu drumul expres Bistrița-Dej, care nu va fi realizat dacă va fi derulată de Autoritatea de Management din Ministerul Transporturilor, „cea mai neperformată, cu procentele cele mai mici de atragere a fondurilor europene pentru autostrăzi și magistrale de cale ferată”, dar ar avea șanse printr-o asociere între Consiliul Județean BN și celdin Cluj.
Radu Moldovan a mai spus că România are nevoie de regionalizare pentru că politicile publice nu corespund de la o regiune la alta, iar un Consiliu Regional ar putea să se aplece cu mult mai mult spre nevoile și particularitățile zonei.
Citiţi şi:
- Radu Moldovan: Preşedintele Curţii Constituţionale nu a înţeles nimic din ce înseamnă acest proiect de ţară pentru România
- Stelian Dolha, deputat PNL: Regiunea Nord-vest sau Regiunea Someş?
- Stelian Dolha: Mă bucur că s-a înfiinţat acest grup de lucru liberal. Regionalizarea nu poate fi făcută din pixul câtorva decidenţi
- Gheorghe Flutur (PDL): Regionalizarea nu trebuie să se facă fără consultarea populației
- Vasile Bar, preşedinte CCI BN: Mediul de afaceri să fie simplificat prin această regionalizare
Comentarii
Câtă demagogie la Radu Moldovan care pe vremea lui Dragnea s-a opus reorganizării administrativ-teritoriale a României iar acum clamează cu nerusinare necesitatea regionalizării.
Intr-adevăr, in conditiile actuale de centralizare excesiva , România bate pasul pe loc deoarece lucrurile se miscă foarte greu. De aceea, se pierd importante fonduri europene in loc să se regasească in infrastructura de care e atat de mare nevoie. Solutia pentru descentralizare si autonomie locala este regionalizarea, dar pentru asta nu exista vointa politica. Sunt două căi de a face regionalizarea. Fie prin revizuirea Constituției și introducerea regiunii drept categorie administrativ teritorială în Constituție unde nu există astăzi, fie prin comasarea mai multor județe, care se poate face prin lege fără modificarea Constituției, și din cele 41 de județe actuale sa faci un numar mai redus , cum de altfel au au făcut și polonezii, pentru a da o coerență cu cerintele europene. Uniunea Europeană nu recunoaște caracterul de regiune, decat dacă ai minim 800.000 de locuitori. Dacă nu ai 800.000 de locuitori nu ești considerat regiune, deci nu poți să depui singur proiecte pentru fonduri europene si nu ești eligibil pentru niciun fel de proiect. Iar la noi nu există in prezent nici un județ care să îndeplinească această condiție de a avea 800.000 de locuitori. Din această cauză România pierde enorm de mulți bani europeni, fiindca totul depinde de Guvernul de la București unde lucrurile se misca foarte greu. De aceea,anul trecut au aparut unele asocieri precum „Alianta Vestului” sau „Provincia Transilvania de Nord”. Cât despre despre Provincia Transilvania de Nord care presupunea o asociere a presedintilor de consilii judetene de la Maramures, Satu Mare, Salaj si Bistrita-Nasaud, a primarilor municipiilor resedinta de judet de la Baia Mare , Satu Mare, Zalau si Bistrita, alaturi de primarii de orase si municipii din cele patru judete,
Radu Moldovan era total impotrivă spunând : „O replică la o altă platformă politică. Nu subscriu la așa ceva!”
Ce credibilitate mai poate avea un asemenea individ?!
Adaugă comentariu nou