Rareş Niculescu: Subvenţiile acordate agricultorilor români vor ajunge la nivelul mediu din UE
Vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, Rareş Niculescu, a declarat, la finalul întâlnirii avute la Bistriţa, că principalele nouătăţi pentru viitoarea PAC vizează distribuirea plăţilor directe către agricultori. Astfel, „Parlamentul European a precizat că doreşte o distribuire mai exactă, deaoarece în prezent există discriminări şi nedreptăţi în acest sector care trebuie obligatoriu eliminate, astfel ca subvenţia pe hectar a unui agricultor din România să ajungă cel puţin la nivelul mediu al celei din Uniunea Europeană”, a anunţat Niculescu.
Potrivit deputatului european, din 2013, plăţile directe vor fi date de o rată de bază care ar avea rolul de ajutor pentru venit, acordate numai agricultorilor activi, astfel că la nivel naţional trebuie reglementată această prevedere, pentru că în România avem peste 3,5 milioane de hectare de teren care sunt necultivate. La această rată de bază, se va acorda un ajutor suplimentar pentru bunurile publice specifice care devin „mai ecologice” cu ajutorul unor acţiuni de agromediu simple, generalizate, anuale şi necontractuale, bazat pe costurile suplimentare impuse de desfăşurarea acestor acţiuni. Şi pe viitor, va exista acea plată suplimentară destinată compensării unor constrângeri naturale specifice, adică cea pentru zonele defavorizate. Ca element de noutate, va fi introdusă o schemă specială pentru exploataţiile mici, iar până la 5% din banii alocaţi în PNDR vor merge cu această destinaţie. În schimb, pentru marile exploataţii, fondurile vor fi plafonate, iar “economiile” vor fi repartizate către dezvoltare rurală (infrastructura din zona satelor, deja cunoscutele Măsuri 322, 125 etc.).
Rareş Niculescu a precizat că, în perioada următoare, subvenţia acordată în România va ajunge la nivelul mediu din Uniunea Europeană, existând un astfel de calendar de ajustare. Cel mai probabil, din 2014, aceste plăţi directe ar putea ajunge la acest nivel mediu…, în contextul în care, în prezent, un fermier român primeşte aproximativ sub 100 de euro prin SAPS (plus eventuale plăţi naţionale directe complementare pentru diferite culture sau pentru “zone defavorizate”), în timp ce un fermier francez beneficiază de un sprijin de la UE în valoare de 300-400 euro.
Citiţi şi:
- Subvenţia pe suprafaţă din România va atinge nivelul celei din Franţa peste şase ani
- Problemele agriculturii româneşti vor ajunge în dezbatere la Bruxelles
- Eurodeputatul Rareş Niculescu: Din 2014, finanţări UE consistente pentru fermierii români
- Măsuri pentru simplificarea Politicii Agricole Comune
- Rareş Niculescu cere subvenţii mai mari pentru „agricultorii români activi”
Adaugă comentariu nou