Eurodeputatul Rareş Niculescu: Din 2014, finanţări UE consistente pentru fermierii români

Comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European (COMAGRI) a aprobat, vineri, proiectele de raport privind plățile directe acordate fermierilor şi privind Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală.

"Acest vot reprezintă un pas important în procesul de reformă a Politicii Agricole Comune europene, un domeniu de importanţă deosebită pentru România.Prin decizia de astăzi, Comisia pentru Agricultură pune la dispoziţia României finanţări consistente pentru agricultură în următorul buget multianual", consideră deputatul european Rareş Niculescu, membru al Comisiei.

Astfel, România ar urma să beneficieze în perioada 2014 - 2020 de plăţi directe în valoare de 13,1 miliarde de euro (faţă de 5,5 miliarde de euro în perioada 2007-2013). Suma ar urma să crească progresiv după cum urmează: 1,48 miliarde de euro în 2014, 1,70 miliarde de euro în 2015, 1,92 miliarde de euro în 2016 şi peste două miliarde de euro anual, începând din 2017.

Subvențiile vor fi acordate numai agricultorilor activi, sarcina de a stabili o definiţie a acestora fiind lăsată, potrivit deciziei COMAGRI, la latitudinea statelor membre.

Micii fermieri vor beneficia de o schemă simplificată, în cadrul căreia subvenţia acordată nu va fi mai mică de 500 euro și nici mai mare de 1500 euro pe an. De asemenea, tinerii fermieri vor beneficia de plăţi anuale suplimentare (2 % din plafonul național anual al fiecărui stat membru).

COMAGRI a decis de asemenea simplificarea condiţiilor pentru acordarea plăţilor anuale suplimentare pentru practici agricole benefice mediului. Pentru încasarea acestor prime, trebuie îndeplinite mai multe criterii. Pentru terenuri între 10 și 30 de hectare, suprafața arabilă trebuie cultivată cu cel puțin două culturi diferite. Propunerea Comisiei Europene era ca, pentru terenurile de peste trei hectare, să fie obligatorie cultivarea a trei specii de plante diferite.
Pentru terenuri de peste 10 hectare, fermierii trebuie să rezerve minimum 3% pentru zone de interes ecologic (zone de protecție și zone împădurite, perdele vegetale. elemente de peisaj, arbori etc.). Propunerea Comisiei Europene era ca acest procent să fie de 7%, indiferent de suprafaţa terenului. Fermierii sunt scutiți de aceste obligații dacă mai mult de 75 % din suprafața exploatației lor este acoperită cu pășuni sau pajiști permanente

În cadrul programelor de dezvoltare rurală, România ar urma să beneficieze în aceeaşi perioadă de un sprijin de peste 10 miliarde de euro (1.435 miliarde de euro pe an), fonduri destinate modernizării agriculturii, modernizării mediului rural şi a economiei din mediul rural, sprijinirii tinerilor fermieri, dar şi acordării de compensaţii financiare pentru agricultorii vârstnici care îşi transferă proprietatea către alţi agricultori.

Alte decizii adoptate astăzi cu privire la Fondul European agricol pentru dezvoltare rurală reglementează obiectivele pentru care vor putea fi utilizaţi banii disponibili în cadrul acestui fond.

Trebuie reţinut faptul că votul acordat de COMAGRI reprezintă un mandat pentru demararea negocierilor între Parlament şi Consiliul de miniştri al UE. Prevederile financiare sunt orientative şi sunt supuse modificărilor care ar putea rezulta din negocierile cu privire la bugetul general al Uniunii Europene.

Eurodeputatul Rareş Niculescu (PDL) reprezintă în Parlamentul European şi interesele locuitorilor din Regiunea de Nord-Vest.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5