Problemele agriculturii româneşti vor ajunge în dezbatere la Bruxelles
La finele săptămânii trecute, sala de şedinţe a Palatului Administrativ a găzduit o întâlnire a câtorva zeci de specialişti din domeniul agricol, din Bistriţa-Năsăud şi nu numai, cu vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, deputatul Rareş Niculescu. Conferinţa pe tema orientărilor şi provocărilor viitoarei Politici Agricole Comune a Uniunii Europene, pentru perioada 2014-2020, mediată de europarlamentarul PDL, a adus în prim-plan, aşa cu era de aşteptat, problemele producătorilor români, astfel că doleanţele şi propunerile vor merge cu destinaţie precisă, fie la Bruxelles, fie la Bucureşti, pe masa primului-ministru sau a ministrului de resort, în ultimul caz fiind vorba de intervenţia deputatului Ioan Oltean, dar şi a celorlaţi oficiali guvernamentali din judeţul nostru.
Participanţii s-au plâns de nivelul ridicat al dobânzilor bancare, fapt care determină imposibilitatea rambursării creditelor luate pentru dezvoltarea unor mici afaceri în domeniul agricol. În discuţie au fost aduse şi probleme de fiscalitate, modul de definire a zonelor defavorizate (ca suport pentru plăţi suplimentare), neîncurajarea sectorului de inovaţie şi cercetare sau problema subvenţiilor pentru exploataţiile agricole.
Deşi pentru agricultorii bistriţeni, noua Politică Agricolă Comună nu ar putea părea foarte interesantă, după principiul „se întâmplă la alţii”, totuşi trebuie ştiut că forma finală a acestei politici va afecta direct orice producător, fermier din România şi până la urmă pe orice cetăţean. De altfel, Rareş Niculescu a subliniat, din capul locului, că „Politica Agricolă Comună nu este o politică doar pentru agricultori, ci şi pentru consumatori, beneficiarii reali ai producţiei din domeniul agriculturii”.
Una peste alta, despre viitorul agriculturii româneşti în context european s-ar putea să mai vorbim pe la Bistriţa, mai ales că deputatul Ioan Oltean îşi propune să-l aducă în faţa fermierilor bistriţeni şi a specialiştilor pe comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.
Citiţi şi:
- Eurodeputatul Rareş Niculescu conferenţiază pe tema viitorului agriculturii în UE
- Europarlamentarul Rareş Niculescu, preşedinte al Intergrupului parlamentar pe zona agricolă
- Europarlamentarul Rareş Niculescu vine sâmbătă în judeţ
- Obiectivele României: mai mulţi bani pentru dezvoltare rurală şi sprijin pentru fermele mici şi mijlocii
- Rareş Niculescu, despre politicile de dezvoltare rurală: Acolo unde UE cere o ştampilă, venim noi şi cerem zece ştampile
Adaugă comentariu nou