REBRA, ÎN ROMANELE ALINEI ROMANESCU

Dora Alina Romanescu îşi măsoară dorul de meleagurile natale prin arta minunată a scrisului său. Ţinutul Năsăudului este plaiul mioritic care i-a încântat copilăria şi i-a deschis fereastra sufletului spre frumuseţea datinilor şi obiceiurilor pe care şi le-a pus merinde , atunci când a plecat de la munte la mare.

Romanele sale sunt incursiuni în viaţa satului, poartă amprenta unor atente investigaţii în psihologia umană. Prin aceste scrieri , ea se întoarce acasă, la vatra părintească, pentru că aici e felia ei de viaţă şi o retrăieşte aevea prin toate rădăcinile fiinţei sale.

Romanul său de început,, Dealul comorii’’cu accente autobiobrafice are ceva din mesajul rebrenian, este o poartă deschisă spre legendă, iar personajele îşi urmează drumul firesc al destinului lor.

Comuna Rebra se află pe valea cu acelaşi nume , într-un peisaj asemănător celui din descrierile lui Sadoveanu.,, Cine doreşte să cunoască un ţinut în care frumuseţea virgină îţi dă fiori, trebuie să-şi îndrepte paşii spre Rebra’’, spune autoarea. Aici s-a născut ea, cea care va pune în potirul sufletului său dragostea de oameni, credinţa şi speranţa de mai bine, împlinirea idealurilor sale.

Acest ţinut binecuvântat de Dumnezeu este spaţiul în care se derulează acţiunea romanului, intitulat sugestiv ,,Blestem’’,tipărit în anul 2010, în Editura,, Pescăruş’’din Mangalia.

Ca într-o adevărată monografie sătească, găsim aici file de istorie, descrieri etnografice, elemente de toponimie locală, obiceiuri şi datini, toate puse într-o armonie perfectă şi îmbrăcate în haina epicului de-o aleasă măiestrie artistică. Pagini emoţionante sunt dedicate celui mai important eveniment din viaţa omului, nunta., aşa cum se desfăşoară pe Valea Rebrei , cu toate splendorile ei tradiţionale. Sărbătorile creştineşti sunt învăluite de nostalgia copilăriei , oferindu-ne adevărate pelicule din viaţa satului.

,, Rebra este un colţişor de rai pe care Dumnezeu şi l-a dorit să rămână aşa cum l-a zămislit’’.

Dora Alina Romanescu are sufletul deschis pentru satul său natal, iubeşte oamenii şi scrie sub semnul acestei iubiri, creionează portrete, ne poartă prin labirintul sufletului lor, ca un psiholog cu reale calităţi profesionale. Personajele sunt luate, în mare parte din lumea reală şi pot fi recunoscute după numele lor : Ştefan Danci, actualul primar al comunei, preotul Nedelea Teodor, Vasile Bîrte, directorul şcolii, Ştefan Bachiş, profesor, precum şi altele din lumea obişnuită şi nu în ultimul rând, Victoria şi Ana, mamă şi fiică, ale căror destine au ceva tulburător care dă valoare de simbol acestui roman..

Aşa cum apreciază şi profesorul dr. Vasile Tutula, romanul ,,Blestem,, este o ,,construcţie interesantă, în care se combină meditaţia, realismul cu romantismul şi spiritul postmodernist’, la care aş adăuga că este un model existenţial al cestei comunităţi., este un roman al unui spaţiu şi nu a unui timp.

Peisajul rebrenian apare în toate ipostazele anotimpurilor, fiind realizat printr-un limbaj artistic care o consacră în lumea scrisului ca pe o adevărată valoare.

,, În mijlocul lunii august, natura acestui ţinut parcă încremenise de atâta bine. Soarele mângâia cu razele sale calde, dealurile, văile, pădurea, iar când fierbinţeala devenea prea puternică, vântul îşi lua evantaiul şi-l mişca leneş dintr-o parte în alta, iar cerul trimitea câte un norişor năzbâtios să-şi reverse lacrimile peste toată suflarea pământului, să-l răcorească şi să-l mai trezească din amorţeala profundă în care căzuse’’.

Romanul ,,Distanţe’’completează imaginea comunei Rebra. Evenimentele sunt aranjate în câteva simetrii, fapt pentru care şi acţiunea se desfăşoară pe planuri diferite. Cititorul este purtat cu uşurinţă de la munte la mare, de la sat la oraş şi îi oferă posibilitatea să descopere întâmplări mai mult sau mai puţin obişnuite. Un capitol aparte îl constituie lumea şcolii din Rebra, cu dascălii săi harnici printre care s-a aflat şi ea cu mulţi ani în urmă.

Dora Alina Romanescu este plină de sensibilitate, are fineţe stilistică, realizează o proză memorabilă în care spaţiile epice se îmbină armonios cu cele lirice şi toate la un loc sunt rezultatul talentului şi hărniciei scriitoriceşti de care dă dovadă. Rebrenii, trebuie să fie mândri că au un reprezentant de seamă în lumea culturii româneşti.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5