Recitaluri de mare atracţie la Bistriţa folk, în acest sfârşit de săptămână!
Mircea Rusu Band, Adriana Ausch şi Dinu Olăraşu, vineri, la Centrul Multicultural Sinagoga, Ducu Bertzi şi Mihai Neniţă, Victor Socaciu şi Nicolae “Nae” Matei, Magda Puşkaş & friends, Cătă &Sandy, Vali Şerban şi Ziua de mâine – sâmbăta, la Teatrul de vara, sunt recitalurile de pe afisul editiei a XII-a a festivalului Bistriţa folk. Nume obişnuite la spectacolele de gen din Bistriţa, dar şi noutăţi sau prezenţe mai rare la festival, artiştii sus-mentionaţi sunt idolii unui public rămas fidel genului folk peste ani şi îmbrăţişat de numeroşi tineri.
Adriana Ausch (Boston, SUA) revine la Bistriţa după patru ani, pentru a-şi lansa albumul “Calul Albastru” (Societatea de Concerte 2013), folk-ul românesc primind, astfel, un dar de preţ, întrucât albumul Aditzei nu a fost lansat şi promovat niciodată în România. Iar recitalul ei, cu Învaţă, Requiem pentru Cezanne, Mistreţul cu colţi de argint şi alte cântece, se va întregi şi cu cântece tradiţionale evreieşti, astfel că scena de la Sinagogă va fi cel mai potrivit loc, în acest moment, pentru un asemenea recital, la Bistriţa!
Mircea Rusu Band tocmai a revenit dintr-un scurt turneu în Republica Moldova, liderul trupei, Mircea Rusu arătându-se impresionat de ceea ce a văzut acolo. Românism şi un mare respect pentru valorile naţionale româneşti! El ne-a declarat că scena pe care i-am propus-o pentru recital obligă la o alegere atentă a repertoriului, Mircea Rusu ţinând să fie prezent la acest concert unplugged într-o formulă de şase artişti.
Dinu Olăraşu, poet şi folkist deopotrivă, revine după o pauză de 5- 6 ani la Bistriţa folk şi îşi va lansa, cu această ocazie, volumul de versuri “Dar”, apărut în acest an la Editura Eikon.
Dacă recitalurile lui Ducu Bertzi&Mihai Neniţă şi Victor Socaciu & Nicolae “Nae” Matei sunt capetele de afiş ale celei de a doua seri, ce se va desfăşura la Teatrul de vară (unde cei de la Centrul Cultural Municipal Bistriţa vor asigura cele mai bune condiţii de vizionare a concertelor), pe afiş există şi o surpriză, recitalul clujenilor “Cătă & Sandy”. Este vorba de Cătălin Condurache (fost membru al Cenaclului Flacăra) şi Sandy Deac, lider al trupei Desperado, reuniţi pe tărâmul muzicii folk, de o vreme încoace. Dar, haideţi să-i lăsăm pe ei înşişi să se prezinte!
Salut prieteni!
CC Numele meu este Cătălin Condurache,
SD Eu sunt Sandy Deac
CC Amândoi am îndrăgit muzica de copii şi am început să cântam din liceu
Eu am mers pe folk
SD Iar eu pe rock şi muzică progresivă
CC Ca influenţe am început cu cântecele şi versurile lui Bob Dylan, ale lui Donovan, Joan Baez, John Denver şi alţii din aceeaşi zonă geografică. Dar nu în ultimul rând am avut modelele românești, Adrian Ivaniţchi, Marcela Saftiuc Mircea Florian, Nicu Vladimir, Dorin Liviu Zaharia. Cu ele m-am format ca artist!
SD Între anii’82-‘93-am fost membru fondator, solist vocal, compozitor,chitarist şi
claviaturist-Kappa, Cluj 1994 - membru fondator Nightlosers, Cluj
CC Am câştigat cel mai valoros trofeu din muzica folk românesccă “Primăvara
Baladelor” în 1982. Am debutat în 1975 pe scena Cenaclului Flacăra la Baia Mare. Am continuat cu Flacara din 82 până în 84, cântecul “Gramatica păcii” apare pe dublul album Cenaclul Flacăra în concert şi multe alte cântece la emisiunea “valori ale muzicii tinere” la Radio România Actualităţi
CC Sunt de profesie inginer
SD Eu sunt medic
CC Într-o zi Sandy mi-a propus să realizăm un album. Acesta se numeşte “Generaţia ta”, compoziţiile şi o parte din versuri aparţinându-mi, Sandy este producătorul muzical şi interpret. Albumul a fost votat “albumul anului” de mai multe posturi de radio românesti în 1998. Deja aveam obligaţii faţă de fani… Am ales alt drum, însă…
CC Am ales împreună cu Sandy să revenim la folkul meu pentru a arăta alternativa pe care am susţinut-o în toţi aceşti ani față de curentele româneşti de folk
Proiectul Cătălin Condurache & Sandy Deac “ Cătă & Sandy”, un concert live acustic de 90 de minute cuprinde alături de compoziţiile mele şi cântecele celebrilor folkişti americani! E de înţeles că urmează un nou album, care e aproape gata.
Suntem convinşi ca iubitorii muzicii folk din oraşul vostru vor veni la concertele
noastre pentru că suna altfel...
Cătălin Condurache & Sandy Deac
Spectacolele la Bistriţa folk 2013 vor începe la ora 18.00, biletele de intrare (10 lei pt fiecare seară) fiind puse în vânzare la noul sediu al Centrului Cultural Municipal Bistriţa, de pe str. Liviu Rebreanu (Pietonal) nr 23.
Festivalul concurs pentru tineret BISTRIŢA FOLK este organizat de Centrul Cultural Municipal Bistriţa şi de Asociaţia Culturală România din inima mea Bistriţa (ASCRIM), cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Bistriţa şi al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa – Năsăud. Sponsori principali: Rombat si Ecomas Energosystem Bistriţa.
Adaugă comentariu nou